• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Sebastian Barry – Dagen zonder eind

 

Wat een heerlijk boek is de nieuwe roman Dagen zonder eind van Sebastian Barry. Je kan aan alles merken dat hij vele grote prijzen in de wacht heeft gesleept. Prachtig proza waarmee een aangrijpend verhaal wordt verteld.

Hoofdpersonen zijn Thomas McNulty en John Cole, die we leren kennen als ze in een saloon in meisjeskleren voor mannen dansen. Een unieke manier om aan de kost te komen, waarmee ze moeten stoppen als hun mannelijke kenmerken steeds duidelijker worden. Dan rest er nog meer één ding: het leger in. Daar maken ze verschrikkelijke dingen mee, in hun gevechten tegen de indianen en in de Amerikaanse Burgeroorlog. Tot het einde van de roman blijven gehoorzaamheid en verbondenheid de (soms botsende) ingrediënten van hun leven.

Wat mij het meest bijblijft is de heerlijke stijl waarin Barry het verhaal verwoord heeft. Bij een zin als 'de honger had hem in het gezicht geknepen' zie je meteen het uitgemergelde gezicht voor je waarover gesproken wordt. Of 'een avond tegen het einde van de herfst toen de laatste warmte van het jaar zich met glippende vingers aan de wind trachtte vast te houden'. En zo zou ik door kunnen gaan met citeren. Maar makkelijker is het als jullie dit boek zelf gaan lezen. Dan word je gegarandeerd net als ik betoverd door Dagen zonder eind!

 

Uitgeverij Querido

256 pagina's

 

Cijfer: 9+