• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Sebastian Faulks - Waar mijn hart ooit klopte

Boek van de week in Het Stadsblad van woensdag 24 februari

Waar mijn hart ooit klopte beschrijft de grote verschrikkingen van de twintigste eeuw door de ogen van Robert Hendricks, een Engelse geestesarts. Zijn vader is gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog (waarover Faulks eerder de indrukwekkende roman Het lied van de loopgraven schreef). Hijzelf streed in Tunesië en Italië. Nu, vele jaren later, wordt hij uitgenodigd door de arts Alexander Pereira op een klein eiland bij Marseille. Een verblijf vol mysterieuze ontmoetingen. Ook lijkt het of de arts meer over hem weet dan hij zelf.
Robert vertelt aan hem het verhaal van zijn belevenissen in de oorlog en zijn grote liefde in Italië. Als officier, maar ook een betrekkelijk groentje komt hij in Tunesië aan, waar hij met zijn bataljon snel in een veldslag terechtkomt. Uiteindelijk worden ze in Italië ingezet, waar een groot deel van de manschappen sneuvelt als het allemaal niet zo verloopt als het opperbevel had gedacht. Ook Robert wordt zwaar verwond. Tijdens zijn revalidatie ontmoet hij Luisa, wiens hart hij weet te veroveren. Ze gaan helemaal in elkaar op, tot Richard weer terug naar zijn onderdeel moet en Luisa plotseling is verdwenen.Door alle verschrikkingen die hij in de oorlog heeft gezien, is Robert teleurgesteld in de liefde en de mensheid en dat tekent hem en zijn gedachten. Zal hij toch nog verzoening met zijn lot weten te vinden? Kunnen wij eigenlijk het vertrouwen in de mensheid nog behouden na alles wat er in de twintigste eeuw gebeurd is?
Waar mijn hart ooit klopte wist mij van begin tot eind te boeien door het meeslepende verhaal, maar ook door terzijdes over het geheugen en de behandeling van geesteszieken door de eeuwen heen.


Uitgeverij Prometheus
360 pagina's
€ 24,95


Beoordeling 8,5