• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Sunjeev Sahota - Het jaar van de gelukszoekers

In een tijd waarin onze zekerheden op het spel staan en we makkelijk vervallen in zwart/wit-denken, helpt de literatuur je blik te verwijden en je de andere kant van de zaak te laten zien. Het jaar van de gelukszoekers is een roman over drie Indiase mannen met ieder hun eigen reden om India achter zich te laten en hun geluk in Groot-Brittannië te zoeken. We lezen de verhalen van Tarlochan, Avtar en Randeep, verhalen vol onrecht, uitbuiting en geldnood. Tarlochan heeft als kasteloze zijn zaakjes toch goed voor elkaar, tot er onlusten uitbreken en zijn complete familie wordt vermoord. Avtar hoopt veel geld te verdienen om met zijn geliefde te trouwen, maar moet voor de overtocht al een nier verkopen. Randeep gaat een schijnhuwelijk aan, met als doel zijn ouders over te kunnen laten komen. De mannen worden in Engeland uitgebuit. Voor een schamel salaris doen ze illegaal smerige of gevaarlijke klusjes. Eigenlijk levert één baantje niet genoeg op, dus moeten ze ook 's avonds aan de bak. Ze wonen er onder abominabele omstandigheden en leven soms ook op straat. Is dit de manier om hun dromen waar te maken?
Dan is er ook nog Narinder, de 'visumvrouw' van Randeep. Zij is diepreligieus, maar gaat daar steeds meer aan twijfelen en wil haar eigen lot kiezen. Haar familie is daar op tegen.
Sahota verweeft de verhalen tot een schrijnend portret van de (illegale) immigranten, in een nieuw land en maatschappij, met andere regels en gebruiken. Een huiveringwekkend verhaal over waardigheid en wilskracht. Maar ook over willekeur, corruptie en allesvernietigend egoïsme.


Uitgeverij Prometheus
424 pagina's
€ 19,95


Beoordeling 8,5