• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Thomas Verbogt - Als de winter voorbij is

Sommige dingen die we meemaken, verdwijnen direct uit ons geheugen, terwijl we andere gebeurtenissen ons hele leven met ons meedragen. Ze krijgen door het herhaaldelijk herinneren meer belang en diepte.

Hierover en over nog veel meer gaat het in de aangename nieuwe roman van Thomas Verbogt. Het verhaal springt in korte hoofdstukken van herinnering naar herinnering en dit zorgt voor een prettig effect.

Het boek begint met een lange herinnering van de hoofdpersoon aan pleegzus Becky, die na de Tweede Wereldoorlog in het gezin wordt opgenomen. Het moment dat ze weer vertrekt en kort daarna in een treinongeluk om het leven komt, wordt nog vaak in het hoofd van de hoofdpersoon afgespeeld. De sleutelpassage in het boek is een kus die hij op jonge leeftijd krijgt van een nog jonger meisje. Dit zorgt voor een band tussen beide die de jaren overstijgt. Het terugdenken en terugvinden neemt voor de hoofdpersoon een steeds grotere plaats in in zijn leven.

Door de op elkaar gestapelde herinneringen wordt het je als lezer soms wel lastig gemaakt. Waar in de tijd zijn we nu? Maar dit zorgt ook voor een mooie, soms meditatieve leeservaring. Verbogt tekent zijn belangrijkste personage subtiel, met zinnetjes als: Ik weet niet hoe ik bij mensen moet horen. Bescheiden, introvert en sympathiek, en daardoor juist groots, dat zijn woorden die door mijn hoofd gaan als ik aan dit boek denk. Dit boek maakt mij tot een gelukkige lezer. Uitgeverij Nieuw Amsterdam
224 pagina's
€ 19,99


Beoordeling 8,5