• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Valerie Luiselli - Vertel me het einde

Vertel me het einde van Valeria Luiselli werkt als een klap in het gezicht: je bent in één keer wakker. Luiselli vertelt de verhalen door die ze hoort als ze als tolk werkt bij de immigratierechtbank in New York. Ze spreekt Midden-Amerikaanse kinderen over hun reis en hun redenen om naar de V.S. te komen. Luiselli vult met hen een lijst met veertig vragen van het intakeformulier in, maar de antwoorden (en de werkelijkheid) passen daar niet op. De kinderen spreken vol angst en wantrouwen en vertellen verhalen van verwoeste levens.

Het levert verslagen op die je diep raken, over verkrachting, bedreiging, mishandeling en moord. Kinderen die sterven door honger en uitdroging. De grensstreek van Mexico en de Verenigde Staten is een groot massagraf. De jongeren vluchten vaak voor druggerelateerd geweld; drugs die uiteindelijk in de V.S. gebruikt worden.

Met Luiselli voel je de frustratie en onmacht die door haar heengaat: waarom kan zij hier niets aan doen? Er komen ook meer kinderen aan dan er door de tolken, advocaten en rechtbank behandeld kunnen worden.

Het boek schuurt, roept op tot daden en stelt vragen over hoe wij omgaan met kinderen die noodsituaties ontvluchten. Wat voor verschil kun je zelf maken?

 

Uitgeverij: Das Mag

Vertaling: Fiep van Bodegom en Merijn Verhulst

Pagina's: 116

Prijs: 9,99

Beoordeling 8.5