• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Edna Ferber - Het purperen land

Edna Ferber – Het purperen land

 

Het initiatief Schwob, geïnspireerd door de Franse schrijver en vertaler Marcel Schwob, is weer van start gegaan. Tien bijzondere boeken uit de twintigste eeuw krijgen speciale aandacht bij onder andere de Schwob-leesclubs.

 

Eén van die boeken is van Edna Ferber, Het purperen land. Het verhaal speelt zich af in de ruime omgeving van Chicago aan het begin van de 20ste eeuw. Hoofdpersoon Selina wordt als jong meisje door haar vader meegenomen naar mondaine restaurants en uitgaansgelegenheden.Vooral om te genieten maar ook om haar zich als vrouw van de wereld te kunnen laten presenteren. Zij bezoekt daartoe ook een chique meisjesschool.

Na de plotselinge dood van haar vader vertrekt ze naar een streek die vroeger New Holland werd genoemd om les te gaan geven op een plaatselijk schooltje. De dorpsbewoners bestaan van het kweken van groeten. Onderweg wordt ze getroffen door de prachtige kleuren van de kolen op en ze noemt het land daarom ‘het purperen land’.

Daarnaast vallen haar de brandschone ramen op en de Hollandse zwijgzame houding van de boeren. Zij neemt zich voor altijd de schoonheid voorop te stellen en niet net zo te worden als de hardwerkende boerenvrouwen met hun schrale handen en sombere jurken.

Toch valt ze voor een zwijgzame groentekweker, trouwt met hem en krijg een zoon, Dirk. Ze hoopt dat ze Dirk kan opvoeden met liefde voor kunst en literatuur maar Dirk blijkt vooral pragmatisch en prefereert een ander leven.

 

Na de plotselinge dood van haar man kiest Selina ervoor om, tot verbazing van de dorpsbewoners, zelf de boerderij te gaan bestieren en dat blijkt haar, ondanks het harde werken, goed af te gaan.

 

Het purperen land geeft een boeiend beeld van een veranderende tijd. Het taalgebruik, zeker het gebroken Engels van de Hollandse boeren, is bijzonder. Selina is sprankelend en haar reacties zijn vaak geestig. Je hoopt dat ze die sprankelende houding en haar liefde voor schoonheid kan bewaren.

 

Ferber was lid van de Algonquin Round Table waartoe onder anderen ook Dorothy Parker behoorde. Je proeft in dit boek door allerlei literaire verwijzingen de signatuur van dit artistieke gezelschap.

 

Uitgeverij Nieuw Amsterdam

318 pagina's

€19,99

Beoordeling: 9