• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Franca Treur - Hoor nu mijn stem.

Ina wordt na de dood van haar ouders opgevoed door haar opa en zijn twee zussen in een streng reformatorische omgeving. Radio, televisie en stereotoren zijn bij deze bevindelijk gereformeerden uit den boze want ‘onze oren waren geschapen om te luisteren naar het schikken van de bladeren aan de bomen, naar het suizen van de leidingen’.

Ina’s Tante Sjaan doet onopvallend het huishouden. Je zou bijna vergeten dat ze er is. Tante Ma daarentegen heeft als meisje ‘de Heere als gekruisigde zaligmaker’ mogen zien en daardoor haar status als bevestigde bereikt. Zij is verzekerd van haar ‘aandeel aan Christus’ en de ‘vrijspraak des Vaders’. Het geeft haar een vooraanstaande positie binnen de gemeenschap.

Met haar opa durft Ina het zwaarwichtige gedoe weleens voorzichtig op de hak te nemen. Zo wordt een lang persoon of een lange bezigheid door hen een ‘Psalm 119’ genoemd. Ook om de blozende wangen van Tante Ma als Jan of Rinus langskomt kunnen ze samen grinniken: ze heeft dus toch iets menselijks.

Ina kan goed leren en gaat naar het VWO, natuurlijk op een reformatorische middelbare school, waarna ze psychologie gaat studeren in Leiden. Ze sluit zich aan bij een eveneens reformatorische studentenvereniging. Langzamerhand laat ze het geloof los, verandert haar naam in Gina en wordt presentator van het radioprogramma ‘Kunst & Kennis’. Ze is in eerste instantie succesvol maar laat weleens een steek vallen zoals een te lange stilte tijdens een interview. Haar besluit om in een televisieprogramma van de concurrerende commerciële omroep haar haar af te laten knippen voor de actie ‘Haar voor Haar’, valt niet goed. Wanneer Tante Ma belt om te vragen of ze naar huis wil komen omdat het niet goed zou gaan met tante Sjaan, wordt ze dan ook iets te snel vervangen door een collega. Tot overmaat van ramp loopt haar relatie met Jean-Paul op de klippen en raakt ze geobsedeerd door het idee dat ze hem terug moet zien te winnen.

Het boek herinnert aan Treurs debuut ‘Dorsvloer vol confetti’ maar is luchtiger van toon. De beschrijvingen van de personages zijn treffend in hun hilarische treurigheid. Hoe ga je om met de zekerheid dat je hoe dan ook naar de – plastisch beschreven – hel zult gaan? Genade is er slechts voor een enkeling…

Enige kennis van de Bijbel, en vooral van de orthodox-protestante uitleg daarvan, is welkom bij het lezen van dit boek. Maar ook voor degenen die niet over die bagage beschikken – en daardoor hier en daar weleens een geestige verwijzing zullen missen – is het een prettig leesbaar, tragikomisch boek.

Franca Treur is zondag 7 januari onze gast bij het Lunchlezen en zal dan over haar boek vertellen.

Kaarten à € 12,50 (inclusief een lichte lunch) zijn bij ons te koop.

Uitgeverij: Prometheus

Pagina's: 349

Prijs: € 22,50

Beoordeling: 8