• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Jens Andersen - Deze dag, een leven. De biografie van Astrid Lindgren

De kinderen van Bolderburen, Karlsson op het dak , Mio mijn Mio en natuurlijk Pippi Langkous. Dit is maar een aantal titels uit het enorme oeuvre van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren.(1908-2002).

Toen Pippi Langkous in 1945 verscheen bij het zieltogende uitgeverijtje Rabén & Sjögren, was het boek direct een groot succes, hoewel enkele pedagogen enige bezwaren hadden tegen de al te vrijmoedige houding van Pippi. Lindgren heeft altijd gestreden voor vrije opvoeding en kinderrechten. Zij propagandeerde de 'anti-autoritaire opvoeding' in de hoop dat dat uiteindelijk betere mensen zou opleveren.

 

De biografie gaat uitgebreid in op de jonge Astrid Ericsson die op 19-jarige leeftijd een kind kreeg van haar getrouwde werkgever. Ze moest haar zoontje Lasse noodgedwongen tot zijn derde jaar bij een pleegmoeder in Denemarken laten opgroeien, totdat zijzelf in staat was om hem bij zich in huis op te nemen.

Lindgren trouwde met Sture Lindgren met wie ze nog een dochter kreeg. Terwijl zij succes had met haar journalistieke werk en haar boeken, werd Sture verliefd op een ander en raakte aan de drank. Hij stierf op 53-jarige leeftijd waarna Astrid alleen achterbleef. Zij was echter graag op zichzelf en vond haar geluk in het schrijven.

Tot op hoge leeftijd bleef ze actief als vredes- en milieuactiviste. In 1978 ontving zij de Duitse Vredesprijs.

 

Deze biografie laat zich lekker lezen mede door de mooie natuurbeschrijvingen met een hoog ‘Bolderburengehalte’. De schrijfster en haar leven worden overtuigend verbeeld. Een strenge redacteur zou hier en daar echter wellicht wat herhalingen hebben geschrapt.

 

Uitgeverij Ploegsma

448 pagina's

€ 35,00

 

Beoordeling: 8