• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Jens Christian Grøndahl – Vaak ben ik gelukkig

 

 

'Nu is jouw man ook dood, Anna. Jouw man. Onze man'. Met deze intrigerende zin begint de nieuwe roman van Grøndahl, ‘Vaak ben ik gelukkig’. Het boek is eigenlijk een geschreven verantwoording tegenover haar vriendin Anna die samen met de man van de vertelster van het verhaal Ellinor op jonge leeftijd omkomt in een lawine tijdens een gezamenlijke vakantie. Anna wordt gevonden, de man, Henning, nooit.

Georg, de man van Anna, laat vrij snel na dit ongeluk aan Ellinor weten dat Anna en Henning een verhouding hadden.

Ellinor ontfermt zich over de tweeling van Georg en Anna en bijna vanzelfsprekend ontstaat er een nieuw gezin. Ellinor neemt de man van Anna over zoals zij eens de trouwjurk van Anna had overgenomen.

Na de dood van Georg komt Ellinor tot de conclusie dat haar rol is uitgespeeld. De kinderen hebben hun eigen leven en ze verkoopt zo snel als ze kan het huis dat ooit aan George en Anna toebehoorde. Pas nu kan ze haar geschiedenis een plaats geven en durft ze haar verleden onder ogen te zien. Een verleden dat nog een extra dimensie krijgt door het lang verzwegen relaas van haar moeder die als jong meisje zwanger raakte van een Duitse officier.

 

Uitgeverij Meulenhoff

150 pagina's

€ 17,99

Beoordeling: 8