• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Juli Zeh - Ons soort mensen

 

Juli Zeh is in Duitsland één van de meest verkochte schrijfsters en dit boek zou in Nederland wel eens haar doorbraak kunnen betekenen. De Duitse titel Unterleuten, de naam van het dorpje, is hier vertaald als Ons soort mensen.

Ons soort mensen is een stevige pil van 669 bladzijden! Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van maar liefst elf personages. Maar vanaf de eerste bladzijde zit je er helemaal in: er ontspint zich een spannend plot vol intriges rondom de voorgenomen bouw van een windmolenpark in een slaperig Oost-Duits plattelandsdorpje met een grimmig verleden, waar niemand aan elkaar ontkomt.

Zo zijn Jule en vogelbeschermer Gerhardt vanuit Berlijn naar Unterleuten gekomen om daar een nieuw, gezond plattelandsleven te beginnen met hun pasgeboren baby Sofie. Hun buitenleven wordt hen echter onmogelijk gemaakt door hun schroot verzamelende en autobanden verbrandende buurman Schaller.

Boer en werkverschaffer Gombrowski en zijn aartsvijand oud-communist Kron hebben duidelijk wat uit te vechten.

En er is Linda, die alles over heeft voor haar paard, graag een omheining wil plaatsen rond haar grond, maar daarin wordt dwarsgezeten door vogelbeschermer Gerhardt.

Al deze mensen hebben verschillende belangen bij het windmolenpark dat een investeringsmaatschappij dreigt te gaan bouwen. Een aantal gebeurtenissen uit het verleden wordt op de spits gedreven maar veel blijkt anders te liggen dan altijd werd aangenomen.

Het wisselende vertelperspectief maakt dat de sympathie voor de personages bij de lezer steeds verschuift. Gombrowski bijvoorbeeld lijkt eerst een maffia-type die zijn omgeving en zijn vrouw terroriseert, terwijl je hem later beter gaat begrijpen.

 

Ons soort mensen is een heerlijk boek dat scherp en venijnig de sfeer en het leven in een schijnbaar slaperig Oost-Duits provincieplaatsje weergeeft. Het is levensecht, heftig en broeierig. Je zou willen dat er nog een paar honderd pagina's achteraan kwamen…

Uitgeverij Ambo/Anthos

640 pagina's

€ 24,99

Beoordeling; 8,5