• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Marianna Leky - Vanuit hier zie je alles

De oma van Louise heeft een bijzondere eigenschap; als zij over een Okapi droomt zal er binnen 24 uur iemand sterven. Halsoverkop worden door de dorpsbewoners geheimen opgebiecht en laatste kansen benut, en dan komt de beste vriend van Louise, Martin, op een dramatische manier om het leven en wil Louise niet meer wakker worden. Wekenlang draagt Selma haar kleindochter al slapend door het huis. De dood van Martin zorgt dat diens vader van een gewelddadige alcoholist verandert in een niet-drinker die te pas en te onpas bijbelcitaten citeert.

Jaren later ontmoet Louise een boeddhistische monnik die plotseling uit de struiken stapt, een marsreep eet en in Japan blijkt te wonen. Hun relatie beperkt zich in eerste instantie tot het schrijven van brieven. Deze schijnbaar losse episodes worden door Leky tot een prachtige en ontroerende eenheid gesmeed.

Dit liefdevol geschreven boek wordt bevolkt door mensen die allemaal hun eigenaardigheden hebben, liefdes die jaren bestaan maar niet uitgesproken worden, zoals tussen de opticien en Selma, en Alaska de hond die een cruciale rol speelt in dit boek, net als de ree die - om eigen bestwil - altijd weer door Selma verjaagd moet worden.

De verschillende personages kunnen op z'n minst als behoorlijk excentriek worden aangemerkt maar worden desondanks door Leky volkomen geloofwaardig tot leven gewekt.

De zinnen zijn prachtig en vaak subtiel-humoristisch. Zoals steeds de opmerking dat Selma toch een sprekende gelijkenis vertoont met Rudi Carell, eigenlijk lijkt zij meer op Rudi Carell dan Rudi Carell zelf.

Je zou dit boek een feelgoodboek kunnen noemen maar dan ben je misschien geneigd te denken dat het niet veel om het lijf heeft. Dit boek bewijst dat lichtvoetigheid geen graadmeter is voor literaire kwaliteit. Voor iedereen die nog twijfelt of er zoiets als Duitse humor bestaat, koop dit boek.

Voor mij is dit hét boek van 2018!

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Vertaling: Lucienne Pruijs

Pagina's: 301

Prijs: 19,99

Beoordeling: 9