• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Marion Pauw – De experimenten

 

Charlène (Charlie) is negen als haar moeder in het kraambed komt te overlijden. Vrij snel daarna brengt haar vader een nieuwe moeder mee. Alma is een beeldschone, levenslustige vrouw en het meisje is aanvankelijk heel blij met deze nieuwe moeder die wel een filmster lijkt.

Op het moment dat het boek begint hebben ze elkaar vijftig jaar lang niet gezien of gesproken en wordt Charlie gevraagd een aantal dagen voor haar zieke, hoogbejaarde stiefmoeder te zorgen die nog maar een schim is van de vrouw die ze ooit was. Zij doet dit met de grootste tegenzin en min of meer in opdracht van haar dochter Sofia die therapeut is.

Zodra Charlie haar ouderlijk huis binnen stapt weet ze weer waarom ze destijds het contact heeft verbroken. Steeds vaker vertoonde Alma extreem gedrag zoals bijvoorbeeld het dwangmatig pushen om Charlie grote hoeveelheden te laten eten, het verplicht dragen van veel te mooie kleding en de vernederende ontmaagding door een gyneacoloog.

Als Alma echter begint te vertellen over haar ervaringen in Auschwitz, de experimenten waar zij zich aan moest onderwerpen, de eeuwige honger en de gruwelen waarvan zij ooggetuige was, vallen veel dingen op hun plaats.

Een indrukwekkend boek dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Aanrader!

Uitgeverij: Lebowski

Pagina's: 251

Prijs: € 21,99

Beoordeling: 9

 

Beoordeling: 9