• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Rindert Kromhout - Een Mann

Rindert Kromhout heeft na de bekroonde Bloomsbury-trilogie nu een boek geschreven over Klaus Mann. ‘Een Mann’, zo luidt de titel van de young adult-roman en centraal staat de verhouding met zijn vader Thomas Mann. 

Het verhaal begint in 1926 als Klaus 19 jaar oud is en in Parijs woont. Hij bezoekt daar de fameuze boekwinkel ‘Shakespeare and Company’ waar talloze beroemde of bijna beroemde schrijvers zoals Hemingway, James Joyce en Tom Eliot samenkomen. Klaus wordt een beschermelinge van Sylvia Beach, de eigenaresse van de winkel. Hoe moet hij uitkomen onder de schaduw van zijn vader Thomas en zijn oom Heinrich, beiden bekend en gerespecteerd? 

Het boek biedt een blik op het leven van Klaus Mann en zijn roemruchte familie. 

Het beschrijft zijn hechte band met zijn iets oudere zus Erica – ze doen graag aslof ze een tweeling zijn – met wie hij veel optrekt. Samen schrijven zij toneelteksten. Als zij naar de theaterschool gaat in Berlijn, wordt hij gevraagd als theaterrecensent. Hij onderhoudt relaties met jongens en heeft een ingewikkelde relatie met zijn vader die weliswaar een groot gezin heeft gesticht, maar ook gevoelens lijkt te koesteren voor mannen. Wat er precies wringt in de relatie met zijn vader wordt niet helemaal duidelijk maar het verhaal geeft voldoende ruimte voor speculaties. 

‘Een Mann’ geeft een interessant beeld van het leven van een jonge schrijver tijdens het interbellum in Berlijn. Zijn dandyisme maar ook het armoedige verblijf in zolderkamertjes waar je besprongen wordt door luizen en waar hij, samen met Erica moet verblijven als het theaterleven minder rooskleurig blijkt dan gehoopt. 

Het was voor mij aanleiding om van Erica Mann ‘Mijn vader de tovenaar’ erbij te pakken om de familieverhoudingen weer op een rijtje te krijgen. Een aanrader in dit geval is ook het boek van Victor Mann: ‘Wij waren met z’n vijven’. 

Met ‘Een Mann’ heeft Rindert Kromhout opnieuw een volwassen boek voor 15-plussers geschreven.

Uitgeverij Leopold

375 pagina's

€ 18,99

Beoordeling: 8