• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Robert Seethaler - De Weense sigarenboer

1937. De zeventienjarige Franz verruilt de idyllische schoonheid van het Oostenrijkse Salzkammergut voor de dynamische drukte van wereldstad Wenen. Zijn ‘witte meisjeshanden’ maken hem volgens zijn moeder ongeschikt om in het bos of het hotel te werken. Ze stuurt hem daarom naar de oude, joodse kranten- en tabaksverkoper Otto Trsnjek in wiens winkeltje hij een betrekking krijgt. Tot de klantenkring behoort niemand minder dan de befaamde Sigmund Freud. Hopeloos verliefd op de Boheemse Anezka vraagt Franz de uitvinder van de psycho-analyse om advies. In ruil voorziet hij Freud van kostbare Cubaanse sigaren. Een bankje in het park doet dienst als sofa.

Intussen drukken de Nazi’s een steeds groter stempel op het dagelijks leven in de stad. Trsnjek wordt vernederd en uitgescholden, de klanten blijven weg en uiteindelijk wordt de sigarenhandelaar afgevoerd. Ook voor het huis van de joodse Freud wordt gepost door de Gestapo maar deze kan het zich financieel veroorloven om samen met zijn gezin op tijd naar Londen te vluchten.

Op geheel eigen wijze toont Franz zijn ongenoegen en betaalt daar een hoge prijs voor.

Ondanks het grimmige thema weet de schrijver steeds een lichte, vaak geestige toon te vinden, waardoor het boek aan de ene kant heel makkelijk leest, maar tegelijkertijd de tragiek extra schrijnend wordt.

De Oostenrijkse auteur Seethaler (1966) is in Duitstalige landen zeer geliefd. Nu er inmiddels een paar van zijn boeken in het Nederlands zijn vertaald, verdient hij ook hier alle aandacht. Zijn ingetogen maar indringende werk geeft daar alle aanleiding voor.

Uitgeverij: De Bezige Bij

Vertaling: Liesbeth van Nes

Pagina's: 255

Prijs: 19,99

Beoordeling: 9