• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Whitney Scharer – Het gouden uur

Het verhaal begint in de jaren '60 wanneer Lee Miller, dik geworden van de alcohol, zich heeft toegelegd op culinaire artikelen voor de Vogue en kookboeken.
In de jaren '20 was zij een vermaarde schoonheid en op het moment dat ze in Parijs aankomt al beroemd wegens haar fotoreportages in Vogue. Miller wil geen model meer zijn maar zich toeleggen op de fotografie waarvoor ze, zo blijkt al snel, talent heeft.
In Parijs ontmoet ze de geduchte kunstenaar en fotograaf Man Ray. Gedurende drie intense jaren werken ze zij aan zij in zijn atelier. Eerst nog als zijn assistente en leerling, later als artistieke gelijken. Zij ontdekt een nieuwe afdruktechniek. Hij gaat met de eer strijken.
Er ontwikkelt zich een passionele relatie die duurt tot 1932.


De hoofdstukken worden afgewisseld met scènes uit het latere leven van Miller toen ze als oorlogsfotografe in het bevrijde Normandië en Parijs de verwoesting van Duitsland fotografeerde. Beroemd is de foto van Miller in de badkuip van Hitler in zijn appartement aan de Prinzregentenplatz. De foto is gemaakt door haar collega Dave Sherman. Samen dronken ze Hitler's cognac in glazen met afbeeldingen van swastika's.
Een boeiend en pakkend geschreven boek dat een interessant beeld schets van dit illustere duo en dat ik met veel plezier heb gelezen.


Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Vertaling: Inger Limburg en Lucie van Rooijen
Pagina's: 329
Prijs: € 22,99
Beoordeling: 8,5