• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Archipel van de hond - Philip Claudel

De Archipel van de hond bevindt zich ergens in de Middellandse Zee. De kop kijkt in de richting van Europa, de buik richt zich naar Noord-Afrika. Hier speelt zich het  moderne sprookje van Philippe Claudel af, een sprookje met een vette moraal. De archipel is de vrucht van een vulkaan die zich nog regelmatig roert. De tijd lijkt er stil te staan. Lijkt, want op een dag wordt het eiland binnengezogen in de 21e eeuw als de Oude Vrouw tijdens een wandeling drie aangespoelde drenkelingen aantreft. De Onderwijzer wordt er ongewild getuige van als hij zijn hardlooprondje maakt. Nog twee passanten, Zwaardvis en Amerigo, zijn bij de vondst van drie jonge zwarte mannen betrokken en als de Burgemeester en de Dokter erbij worden gehaald wordt een complot gesmeed: niemand mag over de lugubere vondst praten. Het zal de plannen van de Burgemeester een Thermencomplex te bouwen kunnen schaden.

Er sluit zich nog een persoon aan, de Priester, die via een biecht op de hoogte is. Met elkaar wordt besloten de drie slachtoffers (van wat?) te laten verdwijnen. Geheel unaniem is het besluit niet genomen, één persoon tekent bezwaar aan...

Wat dan volgt is een spannende ontwikkeling met elementen van chantage, valse beschuldigingen en bedreigingen. De geur van dood hangt inmiddels om de betrokkenen.

Claudel, bekend van de fenomenale roman Grijze zielen, sluit zich met deze vluchtelingenroman aan bij een groeiend aantal schrijvers zoals Tommy Wieringa, Elvis Peeters, Kalid Hosseini en Chris de Stoop. Ik zal er ongetwijfeld een paar vergeten zijn. Wat Claudel wil laten zien is hoe populisme een rol speelt in de besluitvorming van magistraten en hoe machteloos Europa reageert op de vluchtelingenstatus. En zoals het in sprookjes altijd afloopt wordt de archipel gestraft voor zijn kwaadaardige houding. Helaas voor die ene rechtvaardige gaat het sprookje niet op en daar is onder meer de Commisaris, als advocaat van de duivel, verantwoordelijk voor.

Beoordeling Ruud: 8½

Uitgeverij: De Bezige Bij

Pagina's: 288

Prijs: € 21.99