• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

J.M. Coetzee - De schooljaren van Jezus

De schooldagen van Jezus van grootmeester J.M. Coetzee is een waardevolle opvolger van het in 2013 verschenen De kinderjaren van Jezus. Het verhaal waarin David, een 5-jarig vroegwijs kind wordt geïntroduceerd. Davíd is zijn ouders tijdens een vlucht naar Europa kwijtgeraakt. Simón ontfermt zich over de jongen en treedt op als zijn vader. Als moeder fungeert Inés, een vriendin van Simón. In dit tweede boek dat twee jaar later afspeelt, is het drietal op de vlucht voor de autoriteiten. Zij vrezen de onderwijsinspectie omdat Davíd op papier niet bestaat. Zij vinden een school in Estrella die onderwijs geeft in muziek en dans. De school wordt geleid door de oogverblindende Ana Magdalena. Davíd is onder de indruk van haar en nog meer van Dmitri, een man die klusjes voor Ana opknapt. Zozeer dat Simón de regie over de jongen dreigt te verliezen.
De titels waarin de naam van Jezus zo nadrukkelijk aanwezig is zijn bewust gekozen. De persoon Jezus speelt geen enkele rol in het verhaal, wel laat Coetzee zich inspireren door religie, evenals de klassieke literatuur (Don Quichot, Schuld en boete) en filosofie (Plato).
Het ogenschijnlijk eenvoudig vertelde verhaal krijgt daardoor een diepere lading. Het verhaal krijgt een verrassende wending als Dmitri zijn liefde voor Ana Magdalena niet meer in de hand kan houden en haar iets aandoet. En roman voor de fijnproever waarin Coetzee zijn kijk op de wereld prijsgeeft en door de huidige instroom van vluchtelingen
zelfs actueel is.

Uitgeverij Cossee
314 pagina's
€ 19,95
Beoordeling: 9