• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Tommy Wieringa – Dit is mijn moeder

 

Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa is meer dan een knipoog naar de komende Boekenweek (23-31 maart) die het thema De moeder, de vrouw draagt. Nooit eerder brak een groter segment van de Hollandse bevolking een been of erger over dit thema.

In dit boek verzamelde Wieringa bijna veertig korte verhalen over zijn moeder die overleed in 2015. Een verwaarloosde kanker, een hartkwaal en parkinson droegen haar naar het sterfbed. In Dit is mijn moeder leren wij zijn moeder kennen als een knappe, excentrieke vrouw die voor geen enkele -voor haar-  afwijkende mening boog, geloofde in wereldse complottheorieën en zich paranormaal geïnteresseerd toonde. Bovendien krijgt zij een gezicht, er worden tientallen foto's uit het familiealbum getoond die Lia Wiersema in het leven terug brengen. De verhalen tezamen vormen een vrijwel chronologisch overzicht van een moeder die haar zoon de wereld leerde ontdekken, die haar eerste echtgenoot verliet toen Tommy twaalf jaar was, die nog een aantal keer een nieuw huwelijk aan zou gaan en uiteindelijk de meest aangewezen persoon bleek om als personage in Wieringa's romans op te duiken. 

Uiteindelijk is het grootste twistpunt tussen moeder en zoon haar geloof geweest in een antroposofische huisarts die haar rode vlek op de tepel aanzag voor een makkelijk te behandelen ontsteking, gebedsgenezers en een lama die mantra's uitsprekend op het randje van haar bed zit. De adviezen van de reguliere artsen naast zich neerleggend.

Tommy Wieringa schrijft kritisch en liefdevol over haar. Soms intens, maar regelmatig met een droog-humoristische ondertoon daarbij het respect nooit uit het oog verliezend.

Eenmaal ontglipt hem de opmerking als Lia ziek te bed ligt:' Zo hulpbehoevend ben je me eigenlijk het liefst.' Het zal ongeveer 30 pagina's duren voordat hij spijt betoond voor deze regel. Hij had het ook kunnen schrappen; dit achterwege laten siert de schrijver. 

 

Uitgeverij: Wieringa

Pagina's: 156

Prijs: € 17,99

 

Beoordeling: 8