• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra

Het lijkt wel of elke dag ergens in ons land iemand voldaan zijn pen neerlegt en na zijn laatste punt terugleest wat er op papier is getoverd en wat terugvoert op de Tweede Wereldoorlog. Of er direct een schrijver is geboren, dat zal de tijd leren. De auteur in spe heeft een familieverhaal geschreven vol met ontberingen en leed, een zoektocht naar een identiteit of het is een historisch geïnteresseerde die een plaatselijk incident uit de vergetelheid haalt. Marjolijn van Heemstra (1981) zal zeker een goed gevoel overgehouden hebben van háár resultaat. Geholpen door wat ervaring –een roman, een poëziebundel, een wekelijkse column in de Trouw- schreef zij een verhaal dat het midden houdt tussen een roman en een reportage. Op 18-jarige leeftijd kreeg zij van haar oma op haar verjaardag een gouden ring cadeau. Met familiewapen want Van Heemstra is van adellijke afkomst. Ooit behoorde de ring toe aan een verre oom die twaalf jaar daarvoor eenzaam het leven liet in Spanje en in de familie bekend staat als ‘bommenneef’. Een titel waar met een zekere trots op neergekeken wordt, want oom staat bekend als verzetsheld. Na het ontvangst nemen van het sieraad belooft Marjolein dat haar eerste zoon de naam van de bommenneef zal dragen: Frans.

En nu Marjolijn zwanger is komt haar belofte ter sprake. Er zijn als haar verhaal En we noemen hem aanvangt nog 27 weken te gaan en dringt het verlangen om meer van de oom te weten om voorrang.

De feiten: tijdens een sinterklaasfeest op 5 december 1946 overlijden drie personen na een bomaanslag. Het zojuist bezorgde pakketje met surprise ontploft in de handen van een man waarvan beweerd wordt dat hij fout in de oorlog zou zijn geweest. Een ‘verzetsdaad’ achteraf die de vrouw van de man en hun dienstmeid van 17 jaar in de dood meesleurt.

Marjolein duikt in het verleden, zoekt in archieven, op het internet, pluist oude kranten uit en worstelt zich door onleesbare geschriften en gelijk de baby in haar buik groeit, neemt ook de informatie die zij vergaart toe. En… de vraag rijst of Frans de bommenneef inderdaad een held van het verzet is geweest of een ordinaire moordenaar.

Haar boek draagt het genre roman. De schrijver verschaft zich hiermee het recht om te jokken, te fabuleren of te romantiseren. Maar aan het eind van haar relaas doet zij een opmerkelijke bekentenis.

De afwisseling in het verhaal die bepaald worden door de zoektocht en de zwangerschap geven het verhaal een vaart die je als lezer nauwelijks bij kunt houden. Van Heemstra schrijft met humor en ontziet zichzelf niet. Waren alle familieverhalen maar zo geschreven! Uiteindelijk blijft nog één vraag hangen: hoe noemen we hem…

 

Uitgeverij; Das Mag

218 pag. € 19,95

Cijfer: 9½