• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Martin Michael Driessen - De pelikaan

Je moet wel van goede huize komen als je je roman een komedie durft te noemen als die eindigt in een genocide. Martin Michael Driessen, de winnaar van de ECI-literatuurprijs 2016 met Rivieren doet dit in zijn nieuwe boek De pelikaan. En het is waar, het vangt aan als een klucht. De hoofdpersonen zijn twee mannen die wonen in een Kroatisch dorpje aan de Adriatische kust. De postbode Andrej, een boom van een jonge vent en een mislukt voetballer met een passie voor fotograferen en de oudere Josip, gepensioneerd en verantwoordelijk voor een kabeltrein die toeristen naar een hoger gelegen monument bgengt en zijn liefde buiten huis zoekt. In Zagreb heeft hij een veel jongere minnares.

Andrej weet het stel in een liefdevolle pose met zijn camera vast te leggen en begint Josip te chanteren. Maar dan begint de ware klucht. Josip komt er bij toeval achter dat Andrej al jarenlang post openmaakt en geld daaruit steelt en dus begint hij op zijn beurt de postbode te chanteren. Dat komt hem wel goed uit omdat hij met het chantagegeld zijn eigen chanteur tevreden kan stellen.

Hoe de twee mannen, zonder van elkaar te weten wie de kwelgeest is, met elkaar omgaan wordt door Driessen op een fantastische wijze beschreven. De omstandigheden bepalen de omgangsvormen en het duo raakt zelfs bevriend. Een mooi beeld die deze vriendschap kleur geeft is de hond die Andrej ter beschikking stelt aan het zwakbegaafde dochtertje van Josip. De hond is met chantagegeld aangeschaft. Het zijn de pelikanen die rond het dorp leven die de toekomst zwart maken. Andrej is bang voor deze vogels, maar op een dag zullen ze besmeurd met olie vrijwel dood voor hem neer vallen. Dat Driessen voor de titel De pelikaan wordt wel duidelijk als je gaat beseffen dat deze vogel symbool staat voor zelfopoffering en naastenliefde.

Op een dag ontdekt één van de twee wie hem chanteert. De verontwaardiging is groot. Dat de chantage wederzijds is wordt vergeten en de mannen raken gebrouilleerd. En de oplopende spanningen worden overtroffen door de snel naderende Balkanoorlog. Buren worden vijanden, het dorp is verdeeld. Maar Josip en Andrej weten elkaar toch weer te vinden in een apocalyptisch slotakkoord.

Martin Michael Driessen heeft een mooie stijl van schrijven. Echt smullen doe ik van fragmenten zoals deze: Het leek een soort zielsverwantschap te zijn. Na een half uur had hij haar alles over zichzelf verteld en zij zei dat paars haar lievelingkleur was. De scene die hierbij hoort is de versierpoging die Andrej uitvoert bij een op het strand liggende dame. Een prachtig verhaal, inderdaad met een komische raamwerk, maar met een donker randje.

Zullen we dit boek maar gewoon een 9 geven!

 

Uitgeverij: Van Oorschot

Pagina's: 200

Prijs: € 17,99

Beoordeling: 9