• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Mohammed Benzakour - De koning komt

De koning komt is een vermakelijk boek over een Marokkaanse jongeman: Moebdi. Hij keert terug naar zijn geboortestreek omdat hij toe is aan een bruid. Maar uiteindelijk zal hij worden opgezadeld met een ezel en bereidt hij een grote plastic-tasjes-opruiming voor om het landschap een aanzien te geven dat de koning zal vertederen. Op zijn komst wordt namelijk gewacht. Hoe slim Moebdi ook is, hij weet de juiste toon niet te vinden om een bruid mee terug naar Nederland te lokken. Een voorbeeld: zittend en mijmerend op zijn zonovergoten dak bespiedt hij een dame die hem aanspreekt. Meestal zijn het de lichamelijke vormen die hem het hoofd op hol jagen. Moebdi fantaseert verder, hij waant zich al in haar huis:
De koppeltransactie wordt door alle aanwezigen in de kamer onmiddellijk aanvaard: de dochter de papieren, ik de pruim. Dan neem ik een slok van de thee die mij op een mooie schaal is voorgezet, knabbel op een koekje, vriendelijk praten, vriendelijk lachen, ingehouden, ietwat verlegen kijken, maar altijd keurig en zelfverzekerd blijven. Zeker niet gretig overkomen, niet m’n hand overspelen, het subtiele evenwicht zoeken, vertrouwen wekken. Ik kom per slot van rekening een langgekoesterd pruimpje halen, de kostbaarste vrucht op aarde; die geef je niet zomaar cadeau. Intussen is het zaak zo min mogelijk blikken te werpen op het vlindertje dat roerloos als een pop naast moeder op de bank plaatsneemt; het schroomvallige, maagdelijke popje met de blozende mond, het popje met wit hoofddoekje waaronder het krioelt van de schunnige gedachten en perverse fantasieën. Leer mij die dorpswijven kennen.
Inderdaad: enige subtiliteit en vrouwvriendelijkheid ontbreken bij zijn werkwijze. Het is geen sprookje uit Duizend-en-een-nacht die Benzakour ons voorschotelt. Overigens is de dame in het citaat ondanks haar jonge tienerleeftijd niet meer huwbaar. Zij heeft al twee kinderen groot te brengen. Eigenlijk vindt hij meer gevoel en sympathie bij de ezel Gadoezj met wie hij (toch een sprookje?) lange gesprekken heeft over het leven. Gadoezj presenteert zich als een gids in dit leven en heeft één leidend advies aan Moebdi: zoek geen bruid! Maar ondertussen zoekt hij verder en heeft hij een keer beet, dan komt er wel weer een ander probleem om de hoek kieren. Moebdi identificeert zich met zijn romanheld Robinson Crusoë. Op een soortgelijk onbewoond en ongerept eiland om samen met een bruid oud te worden. Ondertussen blijft hij de ezel Gadoezj pepermuntjes voeren en begint ook de ezel over zijn toekomst na te denken.
De koning komt is een tragi-komisch boek dat geen moment verveelt. Het beschrijft een botsing tussen twee culturen die rauwe kantjes kent. De euro’s bezittende Marokkaan die vanuit Nederland tijdelijk terugkeert en zich verbaast over de primitiviteit van het land van zijn ouders. Maar ook de beschreven moraal van de Marokkaanse meisjes is niet die wij vanuit een Noord-Afrikaans land verwachten.


Uitgeverij De Geus
382 pagina's
€ 22,50

Beoordeling 8