• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Paolo Cognetti – De acht bergen

 Op dit moment zou ik geen tweede boek kunnen noemen dat je zo meevoert naar de krachten en schoonheid van de natuur als De acht bergen van Paolo Cognetti. Hij neemt je mee naar de bergflanken van de Tre Cime di Lavaredo, de Cima Grande in de Italiaanse Alpen. Bergen met respectabele hoogten van rond de 3000 meter. Het psychologische verhaal van Cognetti is gesitueerd rond het dorp Grana, een bergdorp op de Grenon in de regio Val d’Aosta. Dit is de plek waar hoofdpersoon Pietro de natuur leert kennen. Elk jaar strijkt hij daar met zijn ouders neer om van daaruit met zijn vader lange wandelingen te maken. Een egocentrische vader met een lastig karakter die wel bij Pietro een liefde voor de natuur weet te ontluiken. Bergen zullen voortaan in zijn leven zijn. De beschrijvingen van de Noord-Italiaanse natuur zijn prachtig beschreven. De diepblauwe gletsjermeren, het passeren van de boomgrens, het ploeteren door de sneeuw, de tinkelende beekjes, de verstoorde wilde berggeiten; je wandelt met Pietro mee en geniet van de omgeving. En af en toe vertraag je het tempo om nog langer van het natuurschoon te kunnen genieten.

Pietro maakt in Grana kennis met Bruno wat een vriendschap van tientallen jaren op zal leveren. De jongens zijn 11 jaar oud en Bruno weidt de koeien en die tussen zijn werk door zijn nieuwe vriend meeneemt naar vervallen huizen, niet meer werkende watermolens en onbekende paden.

Als Pietro op latere leeftijd zijn vader meedeelt dat hij geen trek meer heeft om met hem de bergen in te trekken, verslechtert ook hun sociale contact. En nog veel later na het overlijden van zijn vader, zal Pietro erachter komen dat Bruno zijn plaats heeft ingenomen. Een kaart op de muur van zijn vader zal wandelingen aangeven die met drie kleuren zijn aangegeven. Eén kleur voor solo-uitstapjes, één met Pietro en één met Bruno. De laatste kleur overheerst.

Na jaren ontmoeten de jongens, inmiddels dertigers, elkaar weer. Uit de nalatenschap van zijn vader krijgt Pietro een stukje land op de berg Grenon. Het is het moment dat hij anders over zijn vader gaat terugdenken. Hij voelt de hand in zijn broekband als hij dreigt te vallen en verwijt zichzelf dat hij zo abrupt besloot zijn wandelingen met hem te staken zonder deze beslissing van commentaar te voorzien. Samen bouwen de vrienden een berghut op de verlaten bergflank waar de zoon voor zijn vader een gedenktekst in de rotsen bijtelt. En misschien is hij wel meer op zijn vader gaan lijken dan hij zich verbeeldt.

Op zijn verre reizen keert Pietro, inmiddels documentairemaker, regelmatig naar de Himalaya waar hij van een oude Nepalees het volgende: trek een cirkel om je lievelingsberg en verdeel de cirkel in acht vlakken. Dat zijn jouw acht bergen die je moet beklimmen. Pietro’s lievelingsberg wordt de Grenon.

Zo draagt dit boek meerdere thema’s. De traditionele vader- en zoonverhouding, de ultieme vriendschap van twee jongens die op elkaar zijn aangewezen, de liefde voor de natuur en als prachtoffer schenkt Pietro zelfs zijn vriendin aan Bruno. Zonder afgunst, hij gunt haar aan hem en ziet vervolgens dat er twee natuurmensen een verbond met elkaar aangaan. En dat loopt uiteindelijk niet zo goed af…

Uitgeverij: De Bezige Bij

Vertaling: Yond Boeke / Patty Krone

Pagina's: 224

Prijs: € 19,99