• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Thomas Verbogt - Hoe alles moest beginnen

Thomas Verbogt is zo een schrijver die al meer dan 30 jaar aan de weg timmert, een vast lezerspubliek bezit, maar nog steeds droomt van de verkoopcijfers die collega’s zoals Maarten ’t Hart of Tommy Wieringa met elke uitgegeven roman scoren. Helaas, want Verbogt doet echt niet voor de coryfeeën onder. Zijn romans zijn behapbaar, zijn geschreven met een aangeboren lichtvoetigheid maar missen nooit diepgang. Steevast heet zijn protagonist Thomas, een persoon die vaak worstelt met de gevolgen van een niet aflatende liefdesaffaire. Hoe alles moest beginnen is niet anders. De roman bevat vier hoofdstukken die kort samengevat een periode in het leven van Thomas beschrijven. Telkens een tijdvak waarin hij zijn jeugdvriendin en buurmeisje Licia in de buurt heeft. In hun woonplaats Nijmegen groeien ze als een onafscheidelijke twee-eenheid op en wordt hun omgang vooral bepaalt door een parallelle wereld te scheppen. Wanneer Licia’s moeder overlijdt en haar vader daarna kennis maakt met een vrouw die kunstenaar is, komt er abrupt een einde aan hun samenzijn. Het nieuwe gezin besluit te verhuizen naar Italië. Het afscheid wordts dramatisch mooi beschreven door Verbogt. Thomas en Licia zijn dan twaalf jaar. In het tweede hoofdstuk, we zijn tien jaar verder, reist Thomas naar Italië. Vol van liefde en verwachting ontdekt hij dat die tien jaar van Licia een andere vrouw hebben gemaakt. Er staat nu een kritische vrouw voor hem die een affaire heeft met een veel oudere galeriehouder die daar toevallig op bezoek is. Het ongemak neemt toe, evenals de jaloezie die overigens nog wel uitmonden in ongemakkelijke sex.

Dan als de twee bijna veertig zijn, komt Licia bij toeval weer in beeld bij Thomas. Het is de tijd van de Rode Brigades en de Rote Armee Fraction. Op televisie herkent Thomas de stem van Licia in een uitzending die in verband wordt gebracht met het toenmalige terreurorganisaties. Het huis waar zij woont komt duidelijk in beeld, de plaats waar het in Duitsland te vinden is, wordt genoemd. Hij stapt in zijn auto en gaat haar zoeken. Zijn binnenvallen komt ongelegen en hun weerzien duurt kort. Thomas mag in het huis een nachtje logeren en ontmoet later een jonge dame van 18 jaar die zich voorstelt als de dochter van Licia. Vaderloos zoals zij het zelf zegt. Hier maakt de lezer een simpele optelsom…

Tenslotte is er een vierde ontmoeting. Inmiddels zijn zij 63 jaar. De moeder van Thomas is overleden en tijdens de plechtigheid ziet hij tijdens zijn rede Licia in de zaal. Met een leven achter hun is er eindelijk tijd om terug te kijken en te beseffen hoe het eigenlijk moest beginnen.

Uitgeverij:Nieuw Amsterdam

Pagina's:238

Beoordeling Ruud: 8