• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Tommy Wieringa - De heilige Rita

Het lezen van de nieuwe Tommy Wieringa De heilige Rita gaf mij dezelfde extase als bij zijn debuut Joe Speedboot. Verfrissend gebruik makend van taal en de lezer treffend met mooie invallen dat moeten eigenlijk de bouwstenen zijn van elke roman. Het uitstapje dat Wieringa maakte met De dood van Murat Idrissi dat ook dit jaar verscheen, bezat deze ingrediënten minder. Het was meer de noodzaak die de schrijver voelde om een persbericht over de tragische dood van een vluchteling te publiceren, de drang om ook een steentje bij te dragen aan de vluchtelingencrisis van de laatste jaren. De actualiteit lag voor het oprapen.

Toch is er in De heilige Rita ook ruimte ingericht voor actuele zaken. Met name de angst en overlast van Oostblokkers en Midden-Europeanen. Het begint er al mee dat de achtjarige jongen Paul Krüzen te maken krijgt met een Rus die zijn moeder schaakt. Deze Rus, Anton Rubin, is met behulp van een sproeivliegtuigje gevlucht uit zijn vaderland. Met net genoeg benzine in de tank weet het uit houtwerk en canvas opgelapte machientje de oostgrens van Nederland te bereiken waar het neerstort in de maisvelden van de familie Krüzen. Het doel Denemarken miste Rubin ruim, maar het dorpje Mariënveen aan de Duitse grens zal wel zijn toekomst bepalen. Onderdak en levensgezellin zijn gewaarborgd en dus zit Paul opgescheept met zijn vader en zal hij altijd wantrouwig zijn ten opzichte van Russen. Hartverscheurend beschrijft Wieringa het afscheid dat de moeder neemt van haar zoon, huilend en haar been vastgrijpend hoort hij haar zeggen dat dit beter is voor hem. Hij zal haar niet meer zien.

Het verhaal speelt zich af in het in slaap gesukkelde Mariënveen waar de horeca lijkt overgenomen te zijn door Chinezen. Ergens buiten het dorp bevindt zich bordeel Club Pacha dat wordt gerund door zijn vroegere vriend Laurens Steggink. Daar vinden Paul en zijn boezemvriend Hedwiges Geerdink hun gerief tussen de warme borsten van gastvrouw Rita. Beiden hebben geen relatie, die is er nooit gekomen. Paul heeft het druk met zijn handel in oorlogsparafernallia en een met zijn gezondheid tobbende vader. Hedwiges is de achtergelaten nazaat uit een winkeliersgeslacht en drijft als residu daarvan een spookwinkeltje in voorverpakte artikelen die de houdbaarheidsdatum allang achter zich gelaten hebben. Vanaf het moment dat Hedwiges in één van de horecagelegenheden iets teveel over zich prijsgeeft begint de wereld van Paul te krimpen. En vooral de aanwezigheid van een Rus die in Club Pacha klust, speelt hem op. Obsessief lijkt hij ten onder te gaan aan waanbeelden en tunnelvisies.

Tommy Wierimga is helemaal terug op zijn oude niveau, sterker nog: hij weet zich zelfs te overtreffen. Voor elke doorlezende boekenliefhebber liggen hier twee dagen ultiem leesgenot op hem/haar te wachten.

Uitgeverij: Bezige Bij

Pagina's: 286

Prijs: € 19,99

Beoordeling: 9