• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Cd van de maand Beethoven – Missa Solemnis Harnoncourt, Arnold Schoenberg Chor/Concentus Musicus Wien


 

Wat is de cd van de maand toch een prachtig instituut. Nee, denk nou niet aan ouwe zooi die voor een dumpprijs op de markt gegooid wordt; het gaat vrijwel steeds om behoorlijk recente opnamen van de bovenste plank, die u misschien net gemist heeft en alsnog voor een heel sympathiek prijsje kunt bemachtigen. Dit is er weer zoeen! De laatste opname die de legendarische, in 2016 overleden dirigent Nikolaus Harnoncourt nog kon maken. Het was een passend afscheid. Deze ‘Missa Solemnis’ – live opgenomen in de zomer van 2015 tijdens het Styriarte Festival in Graz – is in alle opzichten groots en meeslepend. Aan niets is te merken dat het voor het laatst was dat de meester van zich liet horen. Harnoncourt, die met zijn orkest Concentus Musicus Wien radicaal de bezem haalde door de vastgeroeste uitvoeringspraktijk en daarmee misschien wel een van de grootste 20e-eeuwse vernieuwers van de klassieke muziek kan worden genoemd, maakt nog een keer duidelijk waar het bij Beethoven over gaat: emotie, passie, overgave. Groots durven uitpakken zonder pompeus te worden.

Het lijkt dan ook geen toeval dat Harnoncourt voor zijn zwanenzang uitgerekend dit, volgens sommigen nagenoeg onspeelbare, werk heeft uitgekozen. Hier horen we Beethoven – de grote vernieuwer van een eeuw eerder – op zijn Beethovenst én op zijn Harnoncourtst. Orkest, koor en solisten (met een speciale vermelding voor ‘onze’ Bernarda Fink!) geven alles wat ze hebben. En met de levenslange ervaring van Harnoncourt blijven alle muzikale lijnen glashelder en blijf je tot het eind geboeid luisteren. Het laatste compliment gaat naar de opnametechnici; ook zij hebben vakwerk verricht.

De foto op het doosje is veelzeggend. Harnoncourt lijkt op weg om zijn schepper te ontmoeten. Of kijkt hij vooral uit naar de op handen zijnde ontmoeting met Ludwig van Beethoven? Ze hebben vast veel te bespreken.

Recensent: Ad van der Kouwe

Sony Classical

Prijs: € 9,95

Cijfer: 9