• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

CD van de maand Franz Liszt – Late Chamber Music Reinbert de Leeuw / Vera Beths / Anner Bijlsma e.a.

Mijn eerste en onvergetelijke kennismaking met Liszt dateert uit de jaren ’70: in de film Lisztomania werd de componist gepresenteerd als een popidool avant-la-lettre. Roger Daltrey speelde de rol van de knappe jongen die met zijn uiterlijk en zijn vingervlugge virtuositeit hordes tienermeisjes het hoofd op hol bracht. Een echo van die Liszt is nog altijd terug te horen in allerlei concoursen waar de kunstige capriolen van de componist nog eens dunnetjes worden overgedaan.

Mocht u naar dat soort vuurwerk op zoek zijn, dan kunt u de cd van de maand gerust links laten liggen. Hier horen we verstilde, herfstachtige stukken – titels als La lugubre gondola en La notte zeggen het al – van een componist op leeftijd, die zichzelf allang bewezen heeft. Schitterend uitgevoerde muziek die qua sfeer al afscheid neemt van de 19e eeuw, en daarom ook zo perfect past in het oeuvre van de onvermoeibare ambassadeur van de 20e-eeuwse muziek, Reinbert de Leeuw. Samen met andere topmusici, waaronder violiste Vera Beths en cellist Anner Bijlsma, laat hij een kant horen van Liszt die meer aandacht verdient. Het is daarom volkomen terecht dat deze opname van ruim dertig jaar geleden opnieuw is uitgebracht. In vier stukken horen we De Leeuw op piano in combinatie met viool, altviool of cello. In het vijfde stuk – Elégie 1, de openingstrack – kiest Liszt voor de wonderlijke combinatie van piano, cello harp en harmonium. Het resultaat is adembenemend mooi. Ideale muziek om bij de open haard bij weg te dromen op een lange herfst- of winteravond.

Is er dan niets aan te merken op deze cd? Toch wel… de opname stamt uit de nadagen van het vinyltijdperk en is daar qua lengte ook op afgestemd. Binnen 40 minuten is het melancholieke feestje alweer afgelopen. Daarnaast heeft Universal niet veel gedaan om het geheel wat aantrekkelijker te presenteren met een uitgebreidere toelichting of een wat verleidelijker doosje. Deze belangwekkende heruitgave had beter verdiend. Maar laat u daardoor niet weerhouden: veertig minuten beeldschone muziek voor nog geen tientje is nog altijd een koopje.

Recensent: Ad van der Kouwe

Universal Music

Prijs: € 9,99

Cijfer: 8