• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

CD van de maand - Orkest van de 18e eeuw o.l.v. Frans Brüggen - J.S. Bach – Johannes-Passion 

 

Het is alweer een paar decennia geleden dat boze jonge musici de gevestigde orde in de klassieke muziek te lijf gingen. Aan de ene kant was er een groep die vond dat er meer aandacht moest zijn voor hedendaagse componisten, aan de andere kant de groep die vond dat de bezem moest door de manier waarop oude muziek vertolkt werd door de gevestigde symfonieorkesten.  

Bach, Händel, Vivaldi plus talloze andere componisten uit de 18e eeuw en eerder: ze werden uitgevoerd door enorme orkesten naar 19e-eeuws model op instrumenten die in de 18e eeuw nog niet eens bestonden. Eén van de grote voorvechters van een nieuwe benadering was Frans Brüggen (1934-2014). Met zijn Orkest van de 18e eeuw liet hij horen hoe het óók kon. Piano’s werden vervangen door klavecimbels, stalen snaren door darmsnaren en vergeten instrumenten als de viola de gamba, de theorbe en de zink maakten hun rentree. En hoewel het in het begin niet altijd vanzelf ging – musici moesten vertrouwd raken met het spelen op authentieke instrumenten, het publiek moest eraan wennen dat hun vertrouwde muziek opeens heel anders klonk – was het tij niet meer te keren.  

Op de cd van de maand is Bach’s Johannes-Passion te horen in de uitvoering van Brüggen van zo’n 25 jaar geleden. Hij wordt terzijde gestaan door een keur aan instrumentalisten en zangers waarvan er verscheidene (bijvoorbeeld de toen nog jonge zangers Chistoph Prégardien en Peter Kooy) inmiddels al lang deel uitmaken van de muzikale eredivisie. 

Deze opname klinkt nog steeds geweldig. Met enorme vaart en passie – beide begrippen mogen letterlijk worden genomen – wordt gezongen en gemusiceerd. Vanaf de eerste noot word je meegezogen in het verhaal. Ik hoop het niet, maar mochten er mensen zijn die de Mattheüs-Passion te lang en te traag vinden, dan is dit een geweldig alternatief. De Johannes-Passion, in zijn opzet al veel compacter dan de Mattheüs, is in dit tempo afgelopen voor je er erg in hebt. Maar dan heb je wel een uur en drie kwartier genoten van een van Bach’s grootste meesterwerken in een unieke uitvoering door fantastische musici.  

Een aanrader voor de goede week, deze dubbel-cd, en dat voor een heel bescheiden prijsje. 

Recensent: Ad van der Kouwe

 

Universal Music 

Prijs: € 14,95 

Cijfer: 9