• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Diverse artiesten – Music & Art in the time of Rembrandt

Het is alweer even geleden dat in Londen en Amsterdam de tentoonstelling De Late Rembrandt enorm veel publiek trok. Voor de National Gallery was het de aanleiding een cd uit te geven met muziek uit de tijd van Rembrandt van Rijn (1606-1669), gecombineerd met een handzaam overzichtje van zijn werk in hun collectie. Dat was een goed idee omdat de muziek uit de periode direct vóór de reus J.S. Bach weleens wat onderbelicht blijft. Dat is jammer want er is toen heel wat moois gecomponeerd dat de moeite van het beluisteren ook nu nog meer dan waard is. Op een dubbel-cd – één cd met wereldse, één cd met geestelijke muziek – worden we getrakteerd op schitterend werk van Kerll, Buxtehude, Schmelzer, Schütz en vele anderen. Het 350ste sterfjaar van Rembrandt, dat dit jaar herdacht wordt, is een mooi moment om de productie opnieuw onder de aandacht te brengen.

Er is geput uit opnamen van vele jaren en zelfs decennia geleden, maar er is kritisch naar de kwaliteit gekeken: op de uitvoeringen door onder anderen Jordi Savall, Nikolaus Harnoncourt, en Andrew Parrott valt niets af te dingen. Opnamen die technisch niet meer aan de moderne standaarden voldeden, zijn digitaal opgepoetst en klinken weer ‘als nieuw’. Buxtehude’s cantate ‘Laudate pueri Dominum’, uitgevoerd door Consortium Musicum met de sopranen Edith Mathis en Maria Friesenhausen is opgenomen in 1962 (!) maar dat is er niet aan af te horen.

Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij deze productie: vermoedelijk moest het geselecteerde werk beschikbaar zijn in de discotheek van Warner Classics. Dat betekent dat sommige vooraanstaande componisten – bijvoorbeeld onze eigen Sweelinck! – niet aan bod komen terwijl voor het overige geldt dat de nadruk wel heel sterk op Duitsland ligt. In het algemeen kan gesteld worden dat er behalve de datering geen sprake is van een relatie tussen Rembrandt en de gekozen muziek. Het is niet waarschijnlijk dat hij veel van deze muziek gehoord zal hebben.

Tot slot moeten mensen die het begeleidende boekje willen lezen heel goede ogen hebben: de lettertjes zijn nauwelijks leesbaar.

Dat doet echter allemaal niets af aan het feit dat je voor nog geen tientje een paar uur beeldschone muziek kunt aanschaffen waar je nog jaren plezier van kunt hebben. Genoeg reden dus om deze dubbel-cd een mooi cijfer mee te geven.

Warner Classics

Prijs: 9,95

Cijfer: Recensent: Ad van der Kouwe