• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

L’Arpeggiata – Christina Pluhar - Himmelsmusik

“Christina is de popster van de oude muziek. Met haar ensemble l’Arpeggiata bewijst ze dat je met klassieke muziek moeiteloos volle zalen kunt trekken met – relatief – jong publiek. Haar geheim? Lak aan conventies en heilige huisjes! Al jaren weet ze eeuwenoude muziek als nieuw te laten klinken door deze in verrassende samenstellingen te spelen en naar hartenlust te mixen met elementen uit jazz, wereld- en volksmuziek. Door zich steeds met jong talent te omringen, houdt ze haar ensemble fris en dynamisch. Daarnaast kan ze het zich door haar status permitteren de allerbeste musici in te schakelen, wanneer ze een beroep moet doen op instrumentale of vocale solisten.” Dit schreef ik ooit over Christina Pluhar in een eerdere cd-recensie.

En voor een deel gaat het nog immer op: nog steeds weet ze haar ensemble fris en dynamisch te houden en nog steeds kan ze de allerbeste solisten inschakelen. Op haar nieuwe cd ‘Himmelsmusik’ worden de vocale partijen verzorgd door niemand minder dan sopraan Céline Scheen en countertenor Philippe Jaroussky: musici van onbetwiste wereldklasse. Maar toch lijkt er sinds enige tijd een belangrijke kentering gekomen in de benadering van Pluhar. Op deze opname, met vooral Duits religieus barokrepertoire, is er geen plaats voor avontuurlijke uitstapjes naar andere muziekstijlen of experimenten met afwijkende instrumentatie. Het is vooral een degelijke cd geworden die bij traditionele oude-muziekliefhebbers zeker in de smaak zal vallen. De composities van meesters als onder anderen Theile, Ritter, Ahle, Schütz en zowel J.C. als J.S. Bach worden onberispelijk gespeeld.

Daar is helemaal niets mis mee – in tegendeel – maar door haar wat behoudende keuze in repertoire en uitvoering moet Pluhar nu wel heel wat concurrentie naast zich dulden. Van diverse van de gekozen componisten zijn opnamen beschikbaar die niet onderdoen voor deze vertolkingen. Dat geldt met name voor de stukken van Schütz en de beide leden van de Bachfamilie.

Dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat een schitterende productie geworden is. Met recht kan gesproken worden van hemelse muziek. Wanneer Scheen en Jaroussky samen zingen, valt het niet mee de ogen droog te houden. Deze cd, die beslist niet snel zal gaan vervelen, brengt het kerstgevoel vast een beetje dichterbij.

Fijn detail: goed dat er ook aan de verpakking de nodige aandacht is besteed: dit geef je graag cadeau!

Erato

Prijs: 19,99

Cijfer: 8,5

Recensent: Ad van der Kouwe