• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

6 – Les Concert Des Nations - Rebel/Telemann – Terpsichore

Home » CD's » CD klassieke top10 » 6 – Les Concert Des Nations - Rebel/Telemann – Terpsichore

 

De titel van deze cd, ‘Terpsichore', verwijst naar de Griekse mythologie, naar de muze van zang en dans. Er zijn er nog acht, die u vast wel kent: Erato (hymne), Euterpe (fluit), Kalliope (heroïek), Clio (geschiedschrijving), Melpomene (tragedie), Polyhymnia (retoriek), Thaleia (komedie) en Urania (astronomie).

Ik zou er bijna een tiende aan willen toevoegen: het ensemble Le Concert des Nations dat wordt geleid door de gambist Jordi Savall. Twee grootheden in het renaissance- en barokrepertoire, maar ook in dat van de wereldmuziek.

Terpsichore? Jawel! Of de orkestleden, de dirigent incluis, al dansend en spelend op die ongetwijfeld zeer warme juliavond van het vorig jaar door de Helmut List zaal in Graz zijn gegaan lijkt niet erg waarschijnlijk, maar zo klinkt het wel. Het is er tijdens dat concert in het kader van de door Nikolaus Harnoncourt beroemd geworden Steirische Festspiele duidelijk fonkelend en bruisend aan toegegaan, zoals uit deze fraaie live-opname zonneklaar blijkt. Ze komen allemaal kleurrijk voorbij, de courante, gavotte, sarabande, rondeau, menuet, chaconne, passepied, bourée, rigaudon.

Muziek van twee tijdgenoten uit twee verschillende landen en in sterk van elkaar verschillende stijlen: de Franse Barok van Jean-Féry Rebel (1666- 1747) en de Noord-Duitse van Georg Philipp Telemann (1681-1767). De bijzondere stilistische kenmerken van deze muziek worden door Le Concert des Nations met ware meesterhand uitgelicht. De documentatie is zoals u dat van dit door Savall gestichte label mag verwachten: uitvoerig en tot in de kleinste puntjes verzorgd. Het omvangrijke boekwerk wordt bovendien verluchtigd met schitterende foto's die de oorsprong van deze muziek nog dichterbij brengt.

 

Bron: Aart van der Wal Klassieke Zaken

 

€ 22,99


 

 

 

 

Bestellen