Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Een nieuw seizoen Lunchlezen en een lezing aanstaande vrijdag 23 oktober

Lunchlezen 2015-2016


Wij mogen met een voldaan gevoel terugblikken op het Lunchlezenseizoen ’14-’15. Aan belangstelling heeft het niet ontbroken; tevredenheid alom! Wij hebben het vierde seizoen gevuld met aansprekende auteurs: Thomas Verbogt, Hagar Peeters, Mohammed Benzakour, Elvis Peeters en Fik Meijer. Er is een opvallende overeenkomst bij deze auteurs; allen zijn gelouterd en hebben verschillende publicaties op hun naam staan.
Met het publiceren van dit programma is de kaartverkoop gestart.
Alle zondagen vangt Lunchlezen aan om 12 uur. In de pauze krijgen de bezoekers een lichte lunch aangeboden. Tegen 14 uur zijn de lezingen afgelopen. De entree per zondag is € 7,50.
Teken je in voor alle vijf de lezingen dan betaal je slechts € 30,00. Natuurlijk geldt de lunch ook bij losse kaartverkoop. Verder willen wij een goede traditie in stand houden. Elke zondag verloten wij onder onze gasten een gesigneerd exemplaar van een boek van de optredende auteur. Voorafgaande aan elke lezing publiceren wij op onze website informatie over de auteur met links naar interessante websites. Raadpleeg altijd onze website over het programma. Schrijvers kunnen zich, om welke reden dan ook, afmelden. Wij zullen altijd een alternatief aanbieden.


Zondag 1 november - Thomas Verbogt


Thomas Verbogt (1952) debuteerde al in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij meer dan 25 romans, verhalenbundels en toneelstukken. Met zijn oeuvre groeide ook zijn publiek. Lange tijd was hij een zeer gewaardeerd auteur maar toch relatief onbekend, maar al een paar jaar behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad. Waar Verbogt vooral om geprezen wordt, is zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen. Ook met zijn humoristische korte verhalen bindt hij veel lezers aan zich. Thomas zal deze openingssessie vooral praten over zijn laatste roman Als de winter voorbij is. De hoofdpersoon in deze roman leeft al jaren met een herinnering aan een vluchtige kus op een zomerse dag. Maar de herinnering alleen is niet genoeg. Dit is een verhaal over schuld en schaamte, en het besef dat we allemaal voorbijgangers zijn die elkaar even aankijken of aanraken. Een verhaal over de vraag waar het nu uiteindelijk om gaat: om de waarheid of de werkelijkheid. Als de winter voorbij is – het is een belofte, het is de hoop op iets nieuws.


Lees meer

Zondag 13 december - Hagar Peeters


Hagar Peeters (1972) debuteerde in 1999 met de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, dat werd bekroond met een drietal prijzen. Daarna verschenen nog de bundel Loper van licht en de bloemlezing Wasdom. In september verscheen haar debuutroman Malva, waarover de literaire pers lovend schreef. Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert. Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.


Lees meer

Zondag 10 januari - Mohammed Benzakour


Een heerlijk maatschappelijke satire. Die schreef Mohammed Benzakour (1972) dit jaar met De koning komt. Moebdi verlaat Nederland om in zijn geboortestreek op zoek te gaan naar een bruid. Hij is een goede partij en huwbare meisjes zijn er genoeg. Maar op deze doldwaze zoektocht gaat alles mis wat mis kan gaan. Hoffelijkheid en fatsoen verliezen het altijd van zijn lust en droombeelden als Moebdi meisjes benadert. Niet alleen de vergeefse queeste naar de ware ontmoedigt hem, ook raakt hij mistroostig door de zwendel en lelijkheid om hem heen, ondanks alle kluchtige vrolijkheid van de mensen. Moebdi vindt troost en kameraadschap bij een bijzondere ezel waarmee hij het liefst de bergen in trekt. Toch geeft hij niet op. Ergens wachten het geluk en de liefde. De koning komt is een rauwe, tragikomische roman over de absurditeit van het bestaan, en de vaak hilarische botsingen tussen moderniteit en de primitieve beschaving. Het is een ode aan schoonheid en romantiek in een gure wereld. Mohammed Benzakour is in Marokko geboren en is naast schrijver ook columnist, journalist en imker. Als eigenzinnig opiniemaker brengt hij regelmatig kwesties op het breukvlak van cultuur en religie aan de orde.


Lees meer

Zondag 7 februari - Elvis Peeters


De Vlaming Elvis Peeters (1957) schrijft boeken die wringen bij de lezer. Het zijn altijd verhalen die botsen met de heersende moraal. In Wij zijn het acht jongeren die ontdekken hoe machtig hun lichaam is. Zij spelen, manipuleren en hoereren. Tot vervelens toe! In Dinsdag beschrijft hij het leven van een oude man die nergens spijt van heeft. Onlangs verscheen Jacht. Samen met andere diersoorten die net als wij over denkvermogen beschikken, delen wij onze positie bovenaan de ladder. We maken kennis met de hongerige amateurjager Erik en zijn overbuurvrouw Karla. Hoe menselijk zijn zij eigenlijk? En die rottweiler met zijn mooie jas, hoe dicht zal hij Karla durven naderen? Wanneer beschaving plaatsmaakt voor instinct en instinct voor beschaving, dan zijn wij misschien niet meer wie we denken te zijn. Elvis Peeters is het pseudoniem van Jos Vernooy; hij schrijft zijn boeken samen met zijn echtgenote Nicole van Bael.


Lees meer

Zondag 6 maart - Fik Meijer


In november verschijnt het nieuwe boek van Fik Meijer (1942). Het gaat Jezus en de vijfde evangelist heten. Meijer is classicus en publiceerde o.a. over de late Romeinse republiek en over de zeegeschiedenis van de Grieken en Romeinen. Er zijn weinig klassiek geschoolde auteurs die de oude geschiedenis op een toegankelijke wijze presenteren als hij. Over zijn nieuwe boek dat veel aandacht zal krijgen in de pers: Het is ca. het jaar 30. Jezus van Nazareth zwerft door Galilea. Hij predikt zijn boodschap van het naderend koninkrijk van God. In een verdeelde samenleving, verscheurd door conflicten tussen Joden en Romeinen en tussen Joden onderling, spreekt dat veel mensen aan (of niet). Wie was hij? Meijer wil vooral de wereld waarin hij leefde, schetsen en doet dit aan de hand van de geschriften van Flavius Josephus, een Joodse geschiedschrijver die enkele jaren na de kruisdood van Jezus in Jeruzalem werd geboren en uiteindelijk in Rome terechtkwam. Hij wordt de vijfde evangelist genoemd.


Lees meer

Vrijdag 23 oktober - Tania Heimans


Aanstaande vrijdag, 23 oktober, zal Tania Heimans vertellen over haar boek Het huis met de leeuwen.
Met Het huis met de leeuwen tekent Tania Heimans niet alleen de geschiedenis op van een bijzondere tuin, maar ze geeft bovenal een prachtig portret van het leven van een vrouw die haar tijd ver vooruit was.
Weinig mensen weten dat er aan de voorzijde van Rotterdam Centraal ooit een diergaarde lag. Lange tijd was deze uitgestrekte tuin vol exotisch leven een lustoord voor de elite. Daar stond ook het huis van de laatste diergaarde-directeur en zijn gezin: dr. Koenraad Kuiper, zijn vrouw Corry en hun vier kinderen. Een bezoek aan de Rotterdamse dierentuin was voor Corry als kind altijd al een avontuur. Toen ze er in 1924 met haar gezin kwam wonen, wilde ze meer zijn dan alleen de directeursvrouw. Ze schreef voor NRC een column over haar leven, verbleef regelmatig in het artistieke milieu in Zwitserland en verkoos vaak haar eigen vrijheid boven de dienstbaarheid aan het gezin. Maar daarnaast bood zij een thuis aan pleegkinderen, leeuwenwelpen en dingo's. Het bombardement van mei 1940 maakte een tragisch einde aan de diergaarde.

Aanvang 20:00 uur
Toegang €5,00


Het boek alvast lezen? Koop het bij ons in de winkel of bestel hier


Lees meer

Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter