Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Lunchlezen 2016/2017

Lunchlezen 2016/2017

Lunchlezen seizoen 2016/2017

Lunchlezen 2016 – 2017

met Vrouwkje, Jan, Lize, Kees en Nelleke

Toch wel met een trots gevoel stellen wij onze gasten voor die rond het lunchtijdstip komen vertellen over en voorlezen uit recent eigen werk. Een kleurig boeket met een mooie mix van jonge en gevestigde auteurs. In volgorde van optreden: Vrouwkje Tuinman, Jan van Mersbergen, Lize Spit, Kees ’t Hart en Nelleke Noordervliet. Met het publiceren van dit programma is de kaartverkoop gestart. Alle zondagen vangt Lunchlezen aan om 12 uur. In de pauze krijgen onze bezoekers een lichte lunch aangeboden. Rond 14 uur zijn de lezingen afgelopen.

De entree per zondag varieert van € 8,00 tot € 10,00. Teken je in voor alle vijf de lezingen dan betaal je slechts € 37,50. Natuurlijk geldt de lunch ook bij losse kaartverkoop.

Verder willen wij een goede traditie in stand houden. Elke zondag verloten wij onder onze gasten een gesigneerd exemplaar van een boek van de optredende auteur. Voorafgaande aan elke lezing publiceren wij op onze website informatie over de auteur. Raadpleeg altijd onze website over het programma. Schrijvers kunnen zich, om welke reden dan ook, afmelden. Wij zullen altijd een alternatief aanbieden.

 

Vrouwkje Tuinman zondag 6 november 2016 entree € 8,00

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde inmiddels vier romans en vijf dichtbundels. In september verscheen Afscheidstournee. Het vertelt over leven, dood en nalatenschap van de geroemde en verguisde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Als hij overlijdt laat hij zijn zoon Achille niet alleen een bijzondere collectie muziekinstrumenten en een mooi bedrag, maar ook zijn lichaam na. De kerk staat een begrafenis van de violist des duivels niet toe. Overal sleept hij zijn kist mee naar toe en vraagt hij zich af of zijn vader werkelijk zo slecht is geweest. Het bitterzoete Afscheidstournee schetst op haast speelse wijze de diepste connecties die er tussen mensen kunnen bestaan. Het wonderlijke verhaal van de Paganini’s vertelt over trouw, familiebanden, toewijding, geloof en ongeloof, eerzucht en de keerzijde daarvan. Bovenal stelt Afscheidstournee de vraag hoe je verder leeft zonder afscheid te kunnen nemen.

 

Jan van Mersbergen zondag 11 dec. 2016 entree € 8,00

Het werk van Jan van Mersbergen (1971) telt zeven romans en één novelle. Hij werd diverse keren genomineerd voor literaire prijzen en slaagde erin met Naar de overkant van de nacht (2011) de BGN Nieuwe Literatuurprijs te winnen. Zijn voorlaatste roman De laatste ontsnapping werd bekroond met de F. Bordewijkprijs. Dit najaar verschijnt De ruiter. Iets over de inhoud:

Hij leidt een bende die de halve stad terroriseert, die het geweld niet schuwt, die meisjes als inwisselbaar ziet. Maar toch voelt een meisje zich tot hem aangetrokken. Waarom vertrouwt ze die jongen blindelings, waarom negeert ze de goedbedoelde raad van haar eigen vader?

Als het gevaar groter wordt vertrekt het meisje naar haar grootvader, die buiten de stad op het platteland woont. Na het verlies van zijn vrouw trok hij zich terug in de polder om ruimte te zoeken, maar rust vond hij niet. De natuur blijft hem confronteren met wat hij achter zich had willen laten: leven

en dood liggen ook hier op het platteland dicht bij elkaar. Met het noodgedwongen verblijf van zijn kleindochter botsen niet alleen twee generaties, maar ook heden en verleden, stad en land, mens en natuur. De enige verbindende factor is het oude paard in het weiland. Aan hem kan de grootvader zijn gemis toevertrouwen, aan hem kan de kleindochter haar onzekerheden kwijt. Maar het luisterend oor van het paard, dat de kloof tussen man en meisje lijkt te kunnen verkleinen, kan de harde werkelijkheid niet buitensluiten. Aan de horizon verschijnt het silhouet van haar gevreesde geliefde.

 

Lize Spit zondag 8 januari 2017 entree € 8,00

Precies een jaar voor haar bezoek aan PS verraste Lize Spit (1988) boekenminnend Nederland met haar debuutroman Het smelt. Een boek dat meteen door al onze medewerkers omarmd werd en waarvoor wij graag het ambassadeurschap op ons namen. Met een prachtige, in een Vlaamse inktpot gedoopte pen, vertelt zij wat er in het jaar 2002 in het kleine Vlaamse dorp Bovenmeer plaatsvond. Hoe een snikhete zomervakantie gevuld wordt met een luguber spel waar haar twee vrienden de regels bepalen. Dertien jaar na dato rijdt de hoofdpersoon Eva vanuit Brussel met de auto naar haar geboortedorp. In de kofferbak bevindt zich een blok ijs. Zij is op weg naar één van de twee vrienden die open huis op zijn boerderij houdt. Eva is vastbesloten de herinneringen aan die bewuste zomer af te sluiten en zij is de enige die nu de rollen gaat bepalen.

Wij van PS plakten dit boek meteen een etiket op: niet voor tere zieltjes!

 

Kees ’t Hart zondag 12 februari 2017 entree € 10,00

Kees ’t Hart (1944) is al vanaf 1988 actief als schrijver en dichter. Na zijn laatste twee goed ontvangen romans Hotel Vertigo en Teatro Olimpico ligt vanaf half januari zijn nieuwste roman Wederzijds in de winkel. Dit gaat een eigentijdse roman worden die uit het leven gegrepen lijkt te zijn.

Overlast in de buurt, leuk is het niet. Vandalen bekladden muren met graffiti, buren maken na middernacht enorme herrie en kunstenaars steken op een schoolplein achter het huis regelmatig levensgevaarlijk hoge houtstapels aan. Wat doe je eraan? Niet veel, want de politie heeft het druk met ernstiger zaken. Een echtpaar in een grote stad gaat in zee met een organisatie die de oplossing lijkt te hebben gevonden. Ieder lid van de organisatie, die niet voor niets Wederzijds heet, moet af en toe helpen bij de overlastbestrijding. Het echtpaar raakt daardoor steeds meer verwikkeld in zaken waar het niets mee te maken wil hebben. Maar is het wel mogelijk om weer van Wederzijds af te komen?

 

Nelleke Noordervliet zondag 5 maart 2017 entree € 10,00

Aan het eind van de dag is de titel van het in november te verschijnen nieuwe boek van Nelleke Noordervliet (1945). Duidelijk is dat zij een schrijver is die een vast lezerspubliek achter zich heeft staan. Een kleine greep uit haar succesvolle oeuvre: Snijpunt, Tine, Altijd roomboter en Millemorti.

Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan haar eigen biografie. Ze wil niet. Ze voert een aantal weerspannige gesprekken met haar aspirant-biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Wat is te persoonlijk? Wat is te pijnlijk? In een reeks sleutelscènes voert Nelleke Noordervliet haar hoofdpersoon terug naar de jaren zeventig en tachtig, naar Suriname en de DDR. Katharina Donker kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica, publiek figuur en moeder. Ze ontmaskert leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten. 


Literair Gezelschap Schiedam

Vanaf nu kan men zich aansluiten bij het Literair Gezelschap Schiedam.

Het doel is aandacht te genereren voor schrijvers die iets met Schiedam hebben zoals Haverschmidt, Maarten Biesheuvel, Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve en F. Bordewijk. Met de laatste grootheid start het LGS i.s.m. Bibliotheek Schiedam, ‘t Huis te Poort, Bordewijkgenootschap en boekhandel Post Scriptum een weekendvullend programma op 29 en 30 oktober. Op het programma staan o.a. een stadswandeling, een lezing van Elly Kamp over haar dubbelbiografie Ferdinand en Johanna en de presentatie van de facsimile Verbrande Erven, een novelle die zich afspeelt in Zwart Nazareth. Op zondag leest Henny Stoel voor uit het werk van Bordewijk en wordt er muziek van Johanna Bordewijk-Roepman uitgevoerd door Marcel Worms, Ursula Schoch en Renske Dzon. Zie ook onze website: postscriptum.nl. 


 


Boekrecensies

Dit zijn onze boekrecensies van de afgelopen tijd.
     

 


Actie theatervoorstelling Bint

De voorstelling Bint staat zondag 16 oktober in het Theater aan de Schie

Het is mogelijk kaarten te reserveren voor € 20,00 (€ 9,50 korting).

Je kunt via de website, o.v.v. promotiecode POSTSCRIPTUM, of telefonisch via (010 2 467 467) of per e-mail via kassa@theateraandeschie.nl kaarten reserveren.

www.theateraandeschie.nl

Bint:

Maar liefst vijftien acteurs gaan terug naar de schoolbanken voor de toneelversie van de klassieker van Bordewijk. 
Ger Thijs bewerkte eerder de toneelhit Karakter, dat lovend werd ontvangen. Nu bewerkt en regisseert hij het legendarische Bint; een tijdloos verhaal over de vraag waar we het meest bij gebaat zijn; discipline of chaos. De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4d, bijgenaamd ‘De Hel’, vervangt. Hij wordt bijgestaan door directeur Bint, die een bijzonder systeem van tucht heeft ontwikkeld. Er volgt een psychologische strijd die het hele schooljaar zal duren. Totdat er iets onvoorspelbaars gebeurt… Is Bint wérkelijk zo gestaald als hij altijd heeft doen voorkomen?

Spel: Tijn Docter, Jules Croiset, Hanneke Last, Reinier Bulder, Ella van Drumpt en tien jonge talenten | Bewerking: Ger Thijs


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter