Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Lunchlezen 2018 - 2019

Lunchlezen 2018 - 2019

Lunchlezen 2018 - 2019

 

Na een mooie zomer vol zon en luim bieden wij van PS een fijne winter gevuld met literatuur en mooie woorden. De boekhandel gaat het warme gevoel vijf maanden lang doorzetten met boeiende lezingen van meer dan interessante auteurs. Mirjam van Hengel, Jaap Robben, Lieve Joris, Nicolien Mizee en Jan Brokken, in deze volgorde reizen zij de komende periode minstens één keer naar Schiedam-Noord. Lunchlezen staat weer op het punt van starten, het aftellen is begonnen.

Lunchlezen is op vijf zondagen gedurende vijf maanden en vangt altijd aan om 12.00 uur. De toegangsprijzen variëren van € 8,50 tot € 15,00 en dat is inclusief een lichte lunch. Intekenen op de gehele reeks biedt een financieel voordeel omdat je dan slechts € 45,00 betaalt.

Na afloop van elke lezing wordt bekendgemaakt wie een gesigneerd boek van de aanwezige auteur heeft gewonnen. Houd altijd de aankondigingen op onze posters of onze website in de gaten. Data kunnen gewijzigd worden, auteurs vertrekken nog wel eens plotseling voor een studiereis naar het buitenland. Mocht dit gebeuren, dan zullen wij altijd een gelijkwaardige vervanger aanbieden.


Mirjam van Hengel zondag 4 november 2018 entree € 8,50

'Eigenlijk wil ik gewoon elke morgen wakker worden en niks weten en gaan schrijven.' Dat zegt Remco Campert, de virtuoos terloopse dichter die altijd zijn vinger aan de pols van de tijd heeft gehouden. Het verhaal van zijn leven loopt van de naoorlogse avant-garde via feestende jongeren rond het Vondelpark en toenemende publieke zichtbaarheid naar de stilte van een werkkamer. Er was de afwezige vader, er kwamen en gingen grote liefdes, maar altijd bleef het schrijven, dicht op de eigen huid.

Mirjam van Hengel, die eerder het succesvolle Hoe mooi alles (2014) publiceerde over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman, sprak wekelijks met Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Ze schreef een portret over de man die al meer dan een halve eeuw het Nederlandse literaire landschap kleurt, die even graag alleen is als in gezelschap, even lui als productief, even opgeruimd als melancholiek, even betrokken bij de wereld als onverstoorbaar zichzelf. Een knipperend ogenblik is dé biografie die Remco Campert, inmiddels 89 jaar, verdient.

Mirjam van Hengel komt niet alleen naar onze boekwinkel. Pianist Martin Fondse en zanger Frans van Deursen zorgen voor muzikale intermezzo's.


Jaap Robben zondag 9 december 1018 entree € 8,50

Na het grote succes van Birk – de roman uit 2014 die inmiddels 14 drukken beleefde – verdiende Jaap Robben een optreden bij onze boekhandel. Het was lang wachten op een opvolger en nu Zomervacht er is, ligt een tweede uitnodiging in de lijn van de verwachting. Zijn nieuwe roman is het ontroerende verhaal van Brian, een dertienjarige jongen die woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer. Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?


Lieve Joris zondag 13 januari 2019 entree € 12,50

Lieve Joris kennen wij vooral als schrijver van reisverhalen. Zij bezocht en schreef over Congo, Hongarije, Egypte, Syrië en Mali. Bekende boeken van haar zijn o.a. Mali blues, Terug naar Congo, Dans van de luipaard en De poorten van Damascus.

Voor haar meest recente boek Terug naar Neerpelt keert zij terug naar het huis aan het kanaal in het Vlaamse Neerpelt, waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen. Als kind trekt zij naar haar grootmoeder, als puber raakt zij in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer, Hij doet de wind van vrijheid over het gazon waaien en wijst haar de weg het dorp uit, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen.

Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg in de wereld. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk.

Behalve een tijdsbeeld stijgt uit deze familiegeschiedenis het verhaal op van een dorpsmeisje dat – tegen haar lotsbestemming in – haar weg vindt naar het schrijverschap.


Nicolien Mizee zondag 10 februari 2019 entree € 8,50

Dit optreden van Nicolien Mizee belooft een kostelijke middag te worden. Mizee schrijft niet alleen ontzettend grappige boeken, zij draagt dit ook in haar performance vol humor naar buiten. Wij brengen even een aantal titels van haar in herinnering: De halfbroer, Toen kwam moeder met een mes, De kennismaking en De porseleinkast. De laatste twee zijn faxen die zij stuurde aan haar voormalige docent scenarioschrijven. De Volkskrant vergeleek haar teksten met de brieven van Gerard Reve. `Getob in humor gevat.`

Nu komt zij naar onze boekhandel om haar nieuwe roman Moord op de moestuin te presenteren. Dit boek verschijnt kort voor haar bezoek. Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.


Jan Brokken zondag 3 maart 2019 entree € 15,00

Ook Jan Brokken is eerder onze gast geweest toen Lunchlezen nog Zondagmiddag Literair heette en de plek waar het plaatsvond de inmiddels afgebroken bibliotheek aan het Bachplein was. Het grote publiek leerde Brokken pas goed kennen na zijn doorbraak De vergelding, een oorlogsgeschiedenis die plaatsvond in Rhoon. Hierna werd hij een geliefd auteur en vonden zijn boeken de weg naar velen. De Kozakkentuin, Baltische zielen, In het huis van de dichter en Mijn kleine waanzin beleefden vele drukken. Dit najaar wordt zijn oeuvre aangevuld met De rechtvaardigen. De ondertitel luidt: Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Brokken gaat dus weer terug naar de oorlogsjaren. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans-Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Hij werd bij zijn actie geholpen door zijn Japanse collega in Kaunas en de Nederlandse ambassadeur in Riga. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter