Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief Februari

Onze activiteiten in 2015

Wij hebben weer een aantal mooie activiteiten voor u op het programma staan.
In deze nieuwsbrief leest u alle voorlopige informatie.


Boekenweekavond 7 maart

Een waanzinnige, te-gek-voor-woorden, Boekenweekavond bij boekhandel Post Scriptum. Een avondvullend programma met verrassende literatuur, mooie muziek en... een driegangenmenu!
Het programma gaat er als volgt uitzien: bij entree ontvangen onze gasten een welkomstdrankje en een amuse. Hans Trompert en Theo de Looze hebben inmiddels hun gitaren gestemd en zingen jullie binnen. Maar liefst drie schrijfsters, Emma Curvers, Neske Beks en Sanneke van Hassel, treden op. Tussen de voordrachten door worden het voorgerecht, de hoofdmaaltijd en het toetje geserveerd en kunnen de benen gestrekt worden.
De aanvang van deze krankzinnig mooie avond is 19.30 uur en de entree bedraagt slechts € 19,50 per persoon. Schaf nu al plaatsbewijzen aan, wij kunnen slechts 40 bezoekers ontvangen.

Voor drie bezoekers bieden wij ons podium aan. Schrijf een column van maximaal 500 woorden. Het thema is 'Te gek voor woorden'. De strekking van jouw stukje is een anekdote die bij het publiek plaatsvervangende schaamte oplevert, een hoe-is-het-mogelijk-reactie oplevert of onze gasten hoofdschuddend lachend aan het denken zet. De bijdrage wordt door de schrijver op onze avond voorgelezen en beloond met een gesigneerd boek van één van de optredende auteurs.

Onze gasten:
emma curversEmma Curvers debuteerde vorig jaar met de roman Iedereen kan schilderen. Het gezinsleven staat centraal in dit boek. De 20-jarige Iris Kostons probeert vrede te vinden met een gezinsleven waarin haar vader alle aandacht opeist. Vader Hans Kostons, eigenaar van een succesvol Zuid-Limburgs bedrijf in zelfsluitende ladesystemen, lijdt aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en suïcidale neigingen.
Emma Curvers (1985) groeide op in Zuid-Limburg, studeerde filosofie en is hoofdredacteur van filmplatform Cineville. Ze publiceerde in De Volkskrant, Das Magazin en De Titaan. Met Iedereen kan schilderen schreef zij een tragikomisch verhaal waarmee zij de toorn van haar vader opwekte. Hij herkende zich in de hoofdpersoon en probeerde, weliswaar tevergeefs, de roman uit de boekhandel te krijgen.
(Foto Emma Curvers door 
Fred van Diem)

Als buitenstaanders zeggen dat Neske Beks (1972)een multitalent is, dan ontstaat er bij haar weerstand. Zij vindt zichzelf al 'multi' voldoende. neskeHaar vader is van Senegalees-Gambiaanse afkomst, haar moeder is Vlaams-Amerikaans. Toch is multitalent geen verkeerde woordkeuze. Neske schrijft, voor zichzelf en voor anderen, en maakt films. Storyteller is de titel waarmee zij zich etiketteert. Een goed jaar geleden debuteerde Neske met De Kleenex Kronieken. Het is een met veel humor in Vlaanderen gesitueerde familie- en dorpskroniek. In Mortsel Den oude God kan men om geld te verdienen twee kanten op. Of je gaat er werken in de Kleenexfabriek of je meldt je aan bij de plaatselijke bierbrouwerij. Zie je bier of papier niet zitten, dan heb je niets te zoeken in Mortsel.
Neske Beks woont in Amsterdam, maar haar eerste boek draagt duidelijk Vlaamse sporen.
Zij volgde de toneel- en kleinkunstopleiding Studio Herman Teirlinck te Antwerpen en vestigde zich vervolgens in Nederland als presentator, scenarioschrijver en regisseur. Ze won de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs en maakte eind 2010 haar filmdebuut met de documentaire Eigen Volk. Haar jongste (2015) filmproductie is een portret over Jeroen Henneman.
(Foto Neske Beks door Robert Land)

sannekeMet haar eerste boek, de verhalenbundel IJsregen, won Sanneke van Hassel(1971) in 2008 meteen de BGN Nieuwe Literatuurprijs. Andere bundels van haar zijn Witte veder en Ezels. Tussendoor publiceerde zij in 2010 de roman Nest. In 2013 ontving zij dankzij haar literaire kwaliteiten de Anna Blaman Prijs. Vorig jaar verscheen Hier blijf ik. Dit boek is een dynamisch portret van Rotterdam waar verschillende personages dicht op elkaar hun uiteenlopende levens leiden. Voor deze bundel liet Sanneke zich een jaar lang inspireren door nieuwe stadsbeelden van jonge fotografen. Verhalen en foto's gaan een magisch verband aan: voor even wordt de verbeelde stad werkelijk betreden. Dit is de plek om te blijven. De fotografie in het boek is afkomstig van de foto-expositie De kracht van Rotterdam uit 2012 en 2013. Elk jaar leggen twaalf fotografen 's nachts en overdag Rotterdam op hun eigenzinnige wijze vast. Deze beelden zijn vervolgens door de hele stad te zien.
(Foto Sanneke van Hassel door Keke Keukelaar)

Vaste bezoekers van literaire avonden in onze boekhandel kennen het muzikale duo Hans Tromperten Theo de Looze inmiddels al. Op hun muziekspeellijst prijken zowel traditionals van Crosby, Stills, Nash & Young als hedendaagse vertolkingen van onder andere Damien Rice. Hans en Theo zingen close harmony en begeleiden zichzelf daarbij op de gitaar. Bij hun laatste optreden was er sprake van een CD-opname. Mogelijk valt de presentatie hiervan samen met onze waanzinnige Boekenweekavond.

Aanvang 19.30 uur
Toegang € 19,50 
Het is ook mogelijk om een combinatieticket te kopen voor de boekenweekavond in de bibliotheek. Deze kost € 24,50 en biedt u beide avonden toegang.
Let op er is in de boekhandel slechts plaats voor 40 gasten!


Lees meer

Zondag 1 maart Philip Snijder

philip snijderPhilip Snijder (1956) debuteerde in 2007 overtuigend met Zondagsgeld, dat genomineerd werd voor de Academica Debutantenprijs en inmiddels elf keer is herdrukt. In 2011 verscheen de roman Retour Palermo, in 2012 gevolgd door Het geschenk. Dit jaar verscheen zijn nieuwe boek De volcontinu.

Een jongetje van tien is getuige van de commotie rond de geboorte van zijn zusje; een zestienjarige jongen blowt zich de psychose in; een volcontinuvijftigjarige man wordt verantwoordelijk voor het levenseinde van een verre neef. De mannelijke ik-figuur in De volcontinu duikt weliswaar op in verschillende levensfasen, maar is steeds een buitenstaander wiens gevoelswereld en wijze van observeren verwant zijn aan die van de naamloze verteller uit Zondagsgeld, Retour Palermo en Het geschenk - boeken die vooral spelen in de kinderjaren en vroege volwassenheid.
In De volcontinu staan ervaringen centraal die onuitwisbare sporen nalaten in de persoonlijkheid van deze ik. Philip Snijder excelleert ook hier in geestig-pijnlijke en scherpe momentopnames van een leven aan de zijlijn.

Aanvang 12:00 uur
Toegang € 7,50

Mensen met een kaartje voor Rosita Steenbeek kunnen voor Philip Snijder op 1 maart een kaartje met €2,50 korting krijgen.


Lees meer

Vrijdag 1 mei - Josua Ossendrijver en Simon Hammelburg (onder voorbehoud)

Zijn presentatie op 31 oktober vorig jaar was besloten, maar drukbezocht. Voor ons een reden om Josua zijn aangrijpende verhaal nog eens te laten vertellen. Vijf jaar geleden kwam hij achter zijn ware identiteit. Zijn biologische ouders (en broertje) zijn omgekomen in Auschwitz. Een bevriend echtpaar gaf hem als eigen kind aan bij de Burgerlijke Stand. Mogelijk wordt deze avond gecombineerd met het verhaal van Simon Hammelburg. Hij schreef Van binnen is alles stuk, een roman gebaseerd op interviews met Holocaustoverlevenden.


Lees meer

Zondag 17 mei Rosita Steenbeek

rositaIn haar nieuwe boek Rose vertelt Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet roseRose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.
Rosita Steenbeek schrijft met Rose een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.

Aanvang 12:00
Kaartjes kosten €10,00


Lees meer

Vrijdag 19 juni - Elvin Post

elvin postElvin Post werd in 1973 in Rotterdam geboren. Via een stage bij het literair agentschap van Caroline van Gelderen in Amsterdam kwam Elvin in 1997 terecht bij het agentschap van Ralph Vicinanza in Manhattan, New York (o.a. Stephen King, Michael Marshall, Robin Hobb). Daar werkte hij ruim een jaar. Tijdens zijn verblijf in de VS begon hij ook te schrijven voorAlgemeen Dagblad, voor wie hij ruim 15 jaar de buitenlandse thrillers recenseerde en vele thrillerauteurs interviewde. 
Geïnspireerd door zijn verblijf op Manhattan schreef hij Groene vrijdag, waarmee hij als eerste debutant en tevens als jongste schrijver ooit de Gouden Strop won. Ook zijn tweede thriller, Vals beeld, werd genomineerd voor de Gouden Strop (2006). In 2011 won Elvin met Roomservice de Diamanten Kogel, de belangrijkste jaarlijkse Vlaamse thrillerprijs.

Op 8 januari 2015 verscheen zijn vijfde thriller, 
Dame blanche.dame blanche
De vierendertigjarige Jane Raimy heeft het ogenschijnlijk uitstekend voor elkaar. Ze heeft een eigen kookprogramma op televisie en miljoenen op de bank om het de rest van haar leven rustig aan te kunnen doen. Toch is Jane niet gelukkig. Haar relatie is net op de klippen gelopen en ondanks stijgende kijkcijfers loopt het met de inhoud van haar televisieshow bepaald niet zoals ze wil.
Wat Jane niet weet, is dat er grotere problemen op komst zijn in de persoon van Jerry Lauper, een psychopathische ex-gevangene die zweert bij het boek De kracht van opbouwende gedachten. Hij is meer dan een beetje verliefd op Jane, en vastbesloten erachter te komen of het gevoel wederzijds is...


Lees meer

Vrijdag 29 mei - PS-avond

Deze avond zal plaatsvinden met medewerking van Auke Hulst, schrijver van Kinderen van het ruige land en het recent verschenen Slaap zacht, Johnny Idaho.

Verder informatie volgt.


Lees meer

Woensdag 18 februari - Jan Siebelink in de Bibliotheek Schiedam

siebelinkJan Siebelink (1938) behoeft geen nadere introductie. Iedereen kent zijn productie en weet te melden dat hij onsterfelijk is geworden na Knielen op een bed violen.
Zijn laatste roman heet De blauwe nacht waarvan Siebelink zelf zegt dat het zijn meest persoonlijke boek is.

Deze lezing vindt plaats in de Bibliotheek aan het Stadserf.

Toegangskaarten zijn bij onze boekhandel te verkrijgen. De toegang bedraagt € 10,00. Boekhandel Post Scriptum is ter plaatse aanwezig met een boekentafel. Aanvang 20.00 uur.


Lees meer

Vrijdag 20 februari - Woorden Worden Zinnen

woordenWoorden Worden Zinnen is een laagdrempelig platform en een podiumavond voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Het concept komt van het creatieve ondernemersduo Wes?! & Ella... en biedt podium aan woordkunstenaars met een positieve state of mind. In een ontspannen sfeer kun je genieten van wisselende performers, poëzie, punchlines, cabaret, muziek en exposities in een feel good setting in de Bibliotheek Schiedam (Stadserf). Daar waar woorden zinnen worden, wordt er geluisterd. Entree € 5,00. Geen kaartverkoop bij onze boekhandel.


Lees meer

Vrijdag 13 maart - Boekenweek in de Bibliotheek

Talkshow: Te gek voor woorden

Ernest van der Kwast interviewt cabaretier Mike Boddé en psychiater Paul Wisman. Een avond vol muziek, interviews en literatuur onder de titel ‘Te Gek voor Woorden’.  
Van der Kwast heeft begin dit jaar zijn nieuwe roman IJsmakers uitgebracht, over een Rotterdams/Italiaanse families die al generaties ijs maken. 
Paul Wisman is werkzaam in het Yulius, een GGZ-instelling in Dordrecht, is specialist op het gebied van angsten en depressies en heeft daar verschillende boeken over gepubliceerd. Cabaretier Mike Boddé heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om met een depressie om te gaan. In zijn roman Pil vertelt hij zeer openhartig over deze moeilijke periode in zijn leven. Toch zorgt Mike voor een vrolijke noot in de vorm van cabaret en muziek. Kortom een waanzinnig programma. De deuren openen om 19.30 uur en om 20.00 uur begint het programma in de Bibliotheek aan het Stadserf 1.

Kaarten zijn ondermeer verkrijgbaar bij onze boekhandel en kosten € 10,00.
Het is ook mogelijk om een combinatieticket te kopen voor deze boekenweekavond en die in onze boekhandel. Deze kost € 24,50 en biedt u beide avonden toegang.

Kaarten reserveren is ook mogelijk. Bel 010 714 63 00 of mail verdieping@debibliotheekschiedam.nl


Lees meer

10 juli 2015 - Verueño festival

veruenoHet Verueño festival vindt ieder jaar begin september plaats in het Julianapark.
Verueño is een tweedaags, vrolijk wereldmuziekfestival, vol sprankelende muziek, dans, poëzie en beeldende kunst uit verschillende windstreken voor jong en oud.

10 juli is bij ons een preview van dit festival te zien. Het zal een avond zijn vol muziek en literatuur.

Meer informatie volgt.


Klassieke top 10 februari

Op onze website staat weer een nieuwe klassieke top 10.
Klik op de afbeeldingen voor meer informatie over de betreffende cd.

keys to mozart rameau stotijn rozenboom lang lang

jaroussky st petersburg brahms kaufmann bruckner


Recensies

De volgende recensies zijn de afgelopen maand op onze website verschenen.

tijdmeters ijsmakers smalle weg volcontinu slaap zacht


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter