Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief april

Activiteiten in april en mei, klassieke top 10, pop top 10, cd van de maand, Alleen met de goden, Beelden van Liduina, Het kleurboek van Rotterdam, recensies


Vrijdag 24 april - Marc Stakenburg

bigbangVrijdag 24 april ontvangen wij Marc Stakenburg. Hij zal een lezing geven over de geschiedenis van de Amerikaanse popmuziek.
Na een carrière van ruim 30 jaar als radiopresentator – Leidsekade Live, Het theater van het Sentiment – vond Marc Stakenburg een nieuwe uitdaging; de oorsprong en geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Hij organiseert en begeleidt motortochten door het zuiden van Amerika met hetzelfde thema en houdt ook lezingen over het onderwerp. Sinds 1981 bezoekt hij de Verenigde Staten veelvuldig, waarbij de Mississippi Delta zijn bijzondere belangstelling heeft. Eind 2014 bracht hij zijn eerste boek uit De big bang van de popmuziek, dat over hetzelfde onderwerp handelt. In zijn presentatie, die wordt ondersteund door beeld en geluid, vertelt Marc over de verschillende reizen en over de oorsprong van de muziek met als ankerpunten New Orleans en Memphis.

Waarom werden de enkels gebroken van countrylegende Hank Williams toen hij in zijn kist werd gelegd? Hoe komt dat kogelgat in de buitenmuur van Elvis’Graceland? En bestaat dat kruispunt waar Robert Johnson om middernacht een ontmoeting met de duivel had echt? Ik bezoek een twintigtal essentiële plekken in het diepe zuiden van Amerika, waar de muziek begon. Van de drums van de slaven naar de jazz, van de spirituals naar de gospels en de soul, van de blues naar de rock-’n-roll. Waar haalden muzikanten als Keith Richards en Eric Clapton hun inspiratie vandaan? Hierover en meer...

Win een gratis boek: schrijf ons, in één krachtige zin, jouw eerste ervaring met de roots van de popmuziek
De inzendingen worden aan Marc Stakenburg voorgelegd!


Aanvang 20:00
Toegang € 5,00
Reserveren wordt aanbevolen.

 


Vrijdag 1 mei - Josua Ossendrijver en Benno van Lochem

verdoezeld verledenDe boekpresentatie van Josua op 31 oktober vorig jaar was besloten, maar drukbezocht. Voor ons een reden om Josua kind in oorlogstijdzijn aangrijpende verhaal nog eens te laten vertellen. Vijf jaar geleden kwam hij achter zijn ware identiteit. Zijn biologische ouders (en broertje) zijn omgekomen in Auschwitz. Een bevriend echtpaar gaf hem als eigen kind aan bij de Burgerlijke Stand. 
Tijdens een muzikaal intermezzo zullen Joodse liederen ten gehore gebracht worden.
Deze avond zal ook Benno van Lochem zijn verhaal vertellen. Hij schreef het boek Kind in Oorlogstijd waarin hij zijn ervaringen en waarnemingen uit de jaren dat hij als kind de Tweede Wereldoorlog in Schiedam meemaakte, beschrijft.


Aanvang 20:00 uur
Toegang gratis
Reserveren wordt aanbevolen.


Vrijdag 8 mei - Jelle Reumer

jelleVrijdag 8 mei ontvangen wij schrijver Jelle Reumer. Jelle Reumer is bioloog en directeur van Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij is tevens hoogleraar paleontologie in Utrecht, columnist in Trouw en auteur van diverse boeken op het gebied van evolutie en (stads)natuur.Hoewel de naam Jelle Reumer waarschijnlijk niet snel een belletje zal doen rinkelen, kennen velen wel zijn collega Kees Moeliker. Kees Moeliker is conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, European Bureau Chief van Improbable Research en stand-up bioloog. Hij ging Jelle Reumer al voor met zijn boeken De eendenman en De bilnaad van de teek. 

Over Jelle's Weekdieren
De geweldig saaie maar ook ontzettend interessante axolotl, het nare maar toch zeer geliefde lieveheersbeestje, de wonderlijke seksuele aantrekkingskracht van de minotaurusmot, de ernstig bedreigde bladstaartgekko en het bijzonder geëmancipeerde zeepaardje: deze en nog veel meer dieren passeren de revue in Jelle's Weekdieren.
Op de van hem bekende enthousiaste en vermakelijke wijze beschrijft bioloog Jelle Reumer bizarre, eetbare, zielige, zeldzame en andere beesten, met oog voor pikante details. Reumer heeft een groot talent om in een korte schets met een hoog informatiegehalte een dier te typeren op een grappige, soms hilarische, soms filosofische wijze, waarbij grote thema's van het leven niet geschuwd worden. Samen geven ze een prachtig beeld van de enorme diversiteit aan dieren met hun specifieke eigenschappen en eigenaardigheden, waarin we onszelf maar al te gemakkelijk kunnen herkennen.

Aanvang 20:00 uur
Toegang is gratis
Reserveren wordt aanbevolen.


Zondag 17 mei- lunchlezen

rositaIn haar nieuwe boek Rose vertelt Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen rosevan haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.

Rosita Steenbeek schrijft met Rose een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.

Aanvang 12:00
Toegang € 10,00 (incl. lichte lunch)
Reserveren wordt aanbevolen.

 


Klassieke top 10 april

De klassieke top 10 van april staat weer online.
Klik op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie.

lavinia meijer keys to mozart part jan-willem rozenboom green

lisitsa sol gabetta taize danzas caribenas te deum


Pop top 10

Onze cdcollectie is uitgebreid met een aantal popcd's.
Hierbij hoort uiteraard een top 10.

knopfler selah sue van morrison buena vista social club singer songwriters

hits carole king kovacs wieteke ponzo


Cd van de maand

lisaIedere maand hebben wij een cd in de aanbieding.
De aanbieding van deze maand is Lisa Batiashvili - Violin Concertos.

Violiste Lisa Batiashvili speelt de vioolconcerten van Jean Sibelius en Magnus Lindberg.
Normaal €19,99. Nu €9,95


Alex Boogers - Alleen met de goden

boogersVorige maand verscheen het nieuwe boek van Alex Boogers Alleen met de goden.
Ruud en Gerben lazen deze roman en waren er zo van onder de indruk dat wij het graag bij u onder de aandacht brengen.

De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan.|
Zo opent deze overweldigende coming-of-age roman, waarin Alex Boogers als in een ‘eindboek’ al zijn thema’s laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijk is deze ontroerende, soepele vertelling een zoektocht naar een vader.
Aaron is de zoon van een veroordeelde, met de gevoelige, genuanceerde blik van een kunstenaar, de honger van een schrijver, de woede van een vechter, en de overlevingsdrift van een jongen van de straat.

Lees hier ook de recensie van Gerben.


Nieuwe uitgaven van Beelden van Liduina

beelden liduinaIn de eerste eeuwen van de geschiedenis van Schiedam hebben twee vrouwen een belangrijke rol gespeeld: vrouwe Aleida van Henegouwen (ongeveer 1230-1284) en Liduina (1380-1433). De eerste kan gelden als de stichteres van Schiedam. Na zich eerder gevestigd te hebben bij de dam bij de monding van de Schie, bracht zij dit gebied tot ontwikkling en verleende zij in 1275 het nieuwe plaatsje stadsrecht. De tweede, Liduina, neemt een bijzondere positie in de geschiedenis van Schiedam in door de wijze waarop zij haar ziekten verdroeg, die het gevolg waren van een val die zij als 15-jarige op het ijs maakte. Tot haar dood, na 38 lange jaren, doorstond zij haar lijden op een zodanige wijze, dat zij al tijdens haar leven door het volk als een heilige vereerd werd. Dit alles werd versterkt door haar bewogenheid met de armen en door haar visioenen. De Liduina-devotie is sedertdien, meer of minder verborgen, meer of minder sterk, de eeuwen doorgegaan.

Beelden van Liduina. Heilige van Schiedam kost €19,90 en zal op 10 april verschijnen.


Kleurboek van Rotterdam

kleurboek RotterdamBoeken genoeg over Rotterdam, maar een kleurboek van de Maasstad was er nog niet. Liset 't Hart en Edu Calicher, samen ontwerpbureau Toeters en Bellen op Heijplaat, brengen daar verandering in. Plaatjes inkleuren is niet langer een bezigheid voor kinderen, ook volwassenen zijn met potloden en stiften in de weer sinds het Enige echte kleurboek voor volwassenen de boekhandels heeft veroverd.
De kleurrage is een leuke bijkomstigheid, maar was voor Liset 't Hart niet de reden om een kleurboek te ontwerpen. ,,Rotterdam is de leukste stad ter wereld en steeds meer mensen beginnen dat te ontdekken. Maar naar een bijzonder souvenir is het lang zoeken. Met de mokken en sleutelhangers zijn we inmiddels toch wel klaar. Wij vonden Rotterdam klaar voor een serieus kleurboek.'' 

Markante gebouwen
Tien markante Rotterdamse gebouwen en hun omgeving tekende Calicher, die als filmer altijd al bezig is met het tekenen van storyboards. Geselecteerd werd op de inkleurbaarheid. ,,Niet elk gebouw is geschikt, de Markthal heeft bijvoorbeeld een beetje een saaie vorm en staat er daarom niet in.'' Getekend zijn wel bijvoorbeeld het Centraal Station, de Hef, de Van Nelle Fabriek en de Kubuswoningen.
Het boekje is niet gericht op kinderen, voor hen zijn de tekeningen waarschijnlijk te klein, maar als cadeautje of souvenir voor volwassenen. ,,Als je het niet inkleurt, is het nog steeds een leuk boekje met informatie over markante Rotterdamse gebouwen,'' zegt 't Hart.

Het Kleurboek van Rotterdam is bij ons te koop voor €12,50


Recensies

De afgelopen maand zijn er weer nieuwe boekrecensies op onze website geplaatst.
Klik op de boekafbeelding voor de recensie.

schemer tonic alleen met de goden nulnummer dertig dagen vijand van de russische staat


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter