Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief december 2016

Zaterdag 10 december signeert Herman Koch zijn nieuwste boek De Greppel

 

Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen.
‘De greppel’ laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?

Herman Koch signeert zaterdag 10 december tussen 11- 12 uur.

Entree gratis


Zondag 11 december Lunchlezen met Jan van Mersbergen

Het werk van Jan van Mersbergen (1971) telt zeven romans en één novelle. Hij werd diverse keren genomineerd voor literaire prijzen en slaagde erin met Naar de overkant van de nacht (2011) de BGN Nieuwe Literatuurprijs te winnen. Zijn voorlaatste roman De laatste ontsnapping werd bekroond met de F. Bordewijkprijs. Dit najaar verschijnt De ruiter. Iets over de inhoud:

Hij leidt een bende die de halve stad terroriseert, die het geweld niet schuwt, die meisjes als inwisselbaar ziet. Maar toch voelt een meisje zich tot hem aangetrokken. Waarom vertrouwt ze die jongen blindelings, waarom negeert ze de goedbedoelde raad van haar eigen vader?

Zondag 11 december

Aanvang 12.00 uur

Entree € 8,00 (inclusief een lichte lunch)


Zondag 15 januari De SchwobLeesclub

Wat lezen wij?
Wij lezen Kamp van Angela Rohr. 
Als een jonge vrouw in 1942 naar een kamp van de goelag gebracht wordt, komt ze terecht in een wereld die losstaat van alle normaliteit. Van nu af aan is rechteloosheid de enige wet. Ze gaat als arts in de lazaretten werken, bijna zonder medicijnen of bruikbare instrumenten. Ze is evenzeer aan kou en honger uitgeleverd als aan de genadeloze kamphiërarchie. Als ze haar volledig ongerechtvaardigde straf heeft uitgezeten wacht haar de ‘eeuwige verbanning’, een andere vorm van onvrijheid, niet minder ontmoedigend en gevaarlijk. Door middel van koele, scherpe observaties schetst Angela Rohr een genadeloos portret van het goelagsysteem, waarin sommigen ondanks alles hun menselijkheid weten te behouden. 

Wie is Angela Rohr?
Zij leefde van 1890 tot 1985, geboren te Znaim/ Mähren-Moskou en maakte deel uit van de dada-beweging in Zürich waar ze Lenin ontmoette en de vriendin werd van Rainer Maria Rilke. In 1925 vestigde ze zich met haar echtgenoot in Moskou. In 1941 werd ze gearresteerd en tot vijf jaar goelag veroordeeld, gevolgd door een verbanning. Ze werd in 1957 gerehabiliteerd en keerde terug naar Moskou. Postuum verscheen Der Vogel, een opzienbarende verzameling van verhalen en reportages.

Met wie gaan wij het lezen?
Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp of mooie literatuur. De leesclub wordt voorgezeten door Arij Maarleveld, oud-wethouder in Vlaardingen en groot literatuurliefhebber (en ambassadeur van onze boekhandel)

Waar staat Schwob voor?
Er zijn belangrijke boeken die we niet kennen, waar we niets over horen of lezen, die niet verkrijgbaar zijn in het Nederlands. Schwob.nl is een website voor deze vergeten of onontdekte boeken.

Zondag 15 januari
Aanvang: 14.30 uur
Entree: € 27,50 (incl. boek Angela Rohr Kamp) € 5,00 zonder boek

N.B. Boek verschijnt 13 december.


 

 


Vrijdag 16 december Joshua Ossendrijver over Broos Rood

Treurende klaprozen, zo had ze het schilderij altijd enigszins gekscherend genoemd. Het schilderij dat als een rode draad door het leven van Will, Chaja en Arjan loopt. Ze kennen elkaar niet, hebben zelfs nooit van elkaar gehoord. Maar in korte tijd brengt het lot hen samen en blijken hun levens door afschuwelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbonden te zijn. Ontnuchterend ontdekken ze niet alleen hoe de waarheid anders kan zijn dan gedacht, maar ook hoe de werkelijkheid zelfs na zeventig jaar het leven met een verwoestende uitwerking volledig op zijn kop kan zetten.


Vrijdag 16 december
Aanvang: 20.00 uur
Entree:gratis, wel graag reserveren 


Zondag 18 december Ron Elshout presenteert dichtbundel In het voorbijgaan

Ron Elshout (Rotterdam, 1956) presenteert zijn nieuwe poëziebundel In het voorbijgaan.
Hij publiceerde eerder gedichten en essays over literatuur in Bzzlletin, De Gids, Raster, Tirade, De Revisor, De XXIe eeuw, De Zingende Zaag, Parmentier, Passionate en De poëziekrant.
Een selectie hiervan is te vinden op Poste restante(ronelshout.blogspot.nl).
In de Sondereeks van de Rotterdamse kunststichting verscheen De wervels van je rug (1984), bij uitgeverij De Geus Nomade nabij oase (2001)

Zondag 18 december
Aanvang: 16.00 uur
Entree:gratis, wel aanmelden

 


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter