Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief februari 2017

Nieuwsbrief februari 2017

Zondag 12 februari – Lunchlezen met Kees 't Hart

Kees ’t Hart (1944) is al vanaf 1988 actief als schrijver en dichter. Na zijn laatste twee goed ontvangen romans Hotel Vertigo en Teatro Olimpico ligt vanaf half januari zijn nieuwste roman Wederzijds in de winkel. Dit gaat een eigentijdse roman worden die uit het leven gegrepen lijkt te zijn.

Overlast in de buurt, leuk is het niet. Vandalen bekladden muren met graffiti, buren maken na middernacht enorme herrie en kunstenaars steken op een schoolplein achter het huis regelmatig levensgevaarlijk hoge houtstapels aan. Wat doe je eraan? Niet veel, want de politie heeft het druk met ernstiger zaken. Een echtpaar in een grote stad gaat in zee met een organisatie die de oplossing lijkt te hebben gevonden. Ieder lid van de organisatie, die niet voor niets Wederzijds heet, moet af en toe helpen bij de overlastbestrijding. Het echtpaar raakt daardoor steeds meer verwikkeld in zaken waar het niets mee te maken wil hebben. Maar is het wel mogelijk om weer van Wederzijds af te komen?

 

Zondag 12 februari

Aanvang 12:00 uur

Entree: € 10,00 (inclusief een lichte lunch)

 

 


Geef mij maar een boek 2017

Geef Mij Maar Een Boek! Ieder jaar kiezen boekhandels een kroonjuweel uit de jeugdliteratuur. Dat boek wordt eenmalig uitgegeven als een prachtige paperback en is te koop voor een klein prijsje. De mooiste boeken komen zo binnen handbereik van kinderen, zodat zij een eigen boekenplankje kunnen aanleggen met toptitels uit de jeugdliteratuur.

Het eerste boek dat in februari 2016 in zo’n speciale editie verscheen, was Oorlogswinter van Jan Terlouw. Het was een daverend succes: we verkochten meer dan 1400 exemplaren.
Dit jaar wordt de actie voortgezet met Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens. Vanaf 10 februari is dit boek te koop voor slechts €2,00!

In 1991 was schrijver Jacques Vriens nog meester op een basisschool. Dat jaar stierf Anke uit zijn groep aan leukemie. Het heeft een aantal jaar geduurd voor Jacques Vriens eindelijk het boek kon schijven dat hij zelf ‘een bescheiden monumentje voor Anke’ noemde.


Zaterdag 1 april 2017 - Boekenweekavond

We zijn nog druk bezig met de voorbereidingen: maar noteer de datum alvast in jullie agenda: zaterdag 1 april vieren wij de boekenweek. Het wordt een avond met gezang, literatuur en meer, dit alles onder het motto van de Boekenweek van 2017: Verboden vruchten. We hopen het volledige programma snel te kunnen geven.

 

 


Vrijdag 10 februari Alfred Hitchcock's 'Blackmail' in 't Huis te Poort

Alfred Hitchcock’s ‘Blackmail’ met live pianobegeleiding door Maud Nelissenvrijdag 10 februari 2017, 20.15 u – film met live muziek
Blackmail: Britse speelfilm uit 1929 van Alfred Hitchcock, met hoofdrollen van Anny Ondra, Sara Allgood en Charles Paton naar het gelijknamige toneelstuk van Charles Bennett: de laatste zwijgende film die Hitchcock regisseerde. Nu met live-pianobegeleiding door Maud Nelissen.
€ 10,00 voorverkoop /€ 12,50 aan de zaal – cjp € 2,50 korting

Kaarten zijn o.a. te koop bij boekhandel Post Scriptum

Vrijdagavond 24 februari – Johannette Zomer, Bart Schneemann & Tulipa Consort Eternal Bach

Vrijdagavond 17 maart – 't Huis te Poort Lab

Vrijdagavond 7 april – Judith Herzberg & Nina Hitz

www.thuistepoort.nl


Bas Heijne tweede gast in het Literair Café

Met het oog op de naderende Tweede Kamerverkiezingen is auteur en columnist Bas Heijne (1961) de tweede gast in het Literair Café op woensdag 22 februari om 20.00 uur in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Hij is schrijver en als redacteur al sinds 1991 verbonden aan NRC Handelsblad.

Heijne publiceerde twee romans: Laatste woorden (1984) en Suez (1992) en daarnaast verschillende essays. In 2013 verscheen Angst en schoonheid, zijn essay over Couperus, dat werd bekroond met de J. Greshoffprijs. Eind januari is zijn essay Staat van Nederland verschenen.

Het Literair Café wordt in samenwerking met het vorig jaar opgerichte ‘Literair Gezelschap Schiedam’ georganiseerd en vindt plaats op iedere laatste woensdag van de maand. Het doel is het organiseren van inspirerende avonden waarop de bezoekers naar aanleiding van een lezing, een interview of een gesprek leeservaringen kunnen delen. Of elkaar ontmoeten natuurlijk, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel. Boekhandel Post Scriptum is aanwezig voor de verkoop van boeken van Bas Heijne.

Kaarten voor het ‘Literair café’ zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek in de Korenbeurs, Boekhandel Post Scriptum en Het Schiedams Boekhuis. € 10,00 (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam). Reserveren kan via email; klantenservice@debibliotheekschiedam.nl 

Woensdag 22 februari

Aanvang 20.00 uur

€ 10,00

.


Zondag 5 maart - Lunchlezen met Nelleke Noordervliet

Aan het eind van de dag is de titel van het in november te verschijnen nieuwe boek van Nelleke Noordervliet (1945). Duidelijk is dat zij een schrijver is die een vast lezerspubliek achter zich heeft staan. Een kleine greep uit haar succesvolle oeuvre: Snijpunt, Tine, Altijd roomboter en Millemorti.

Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan haar eigen biografie. Ze wil niet. Ze voert een aantal weerspannige gesprekken met haar aspirant-biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Wat is te persoonlijk? Wat is te pijnlijk? In een reeks sleutelscènes voert Nelleke Noordervliet haar hoofdpersoon terug naar de jaren zeventig en tachtig, naar Suriname en de DDR. Katharina Donker kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica, publiek figuur en moeder. Ze ontmaskert leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten.

Zondag 5 maart

Aanvang: 12.00 uur

Entree: € 10,00 (inclusie een lichte lunch)


Vrijdag 19 mei Schwob Leesclub

Op vrijdag 19 mei houden we de tweede editie van onze Schwob Leesclub. We bespreken dan De rode anjer van Elio Vittorini. De avond zal een iets andere vorm krijgen dan de vorige leesclub, want uitgever van het boek Christoph Buchwald zal zijn opwachting maken. Natuurlijk hopen we op eigen inbreng van de aanwezigen.

De combinatieprijs van het boek (t.w.v. €22.99) met een kaartje is €25. Losse kaartjes zijn te koop voor €5.

Iets over de inhoud van het boek:

In 1924 is de zomer op Sicilië bijzonder heet. Alessio Mainardi en zijn vriend Tarquinio, zestien en achttien jaar oud, huren allebei een kamer in een studentenpension in een stadje aan zee, en moeten eigenlijk hun eindexamens voorbereiden. Maar liever vluchten ze naar de cafés aan de Corso, om te discussiëren over Mussolini, Rosa Luxemburg en vooral over de liefde en vrouwen. En over de raadselachtige rode anjer: de bloem der liefde, die Alessio van de aantrekkelijke studente Giovanna in een envelop kreeg – waarna hij niets meer van haar hoorde. Tarquinio daarentegen droomt van de mooiste vrouw van de stad, Zobeida, een dame die vele heren dient. Maar wanneer Alessio begint te vermoeden dat hij geen kans maakt bij Giovanna, zoekt ook hij Zobeida op (met Giovanna’s rode anjer in zijn broekzak) – en zij wil de aandoenlijke jongen niet meer laten gaan. Misschien ook om hem op afstand te houden van de fascistische zwarthemden.

De rode anjer blaakt van jeugdige opstandigheid, zomerse geuren en seksueel verlangen. Elio Vittorini’s roman toont ons een schitterend portret van twee jonge mannen die een enorme levenshonger aan de dag leggen en bovendien op een aandoenlijke, jeugdige manier openstaan voor alle idealistische, revolutionaire – en erotische – ideeën.


Recente boekbesprekingen


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter