Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief - Het wordt een drukke oktobermaand

Nieuwsbrief - Het wordt een drukke oktobermaand

Kinderboekenweek van 3 t/ m 14 oktober: Kom erbij ! Over vriendschap

 

De 64ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 3 t/m 14 oktober 2018. Het thema van de Kinderboekenweek van 2018 is Vriendschap en het motto is Kom erbij! BFF, hartsvriendinnen, bloedbroeders, het zijn allemaal hartenkreten van echte vrienden. En daarover zijn natuurlijk heel veel boeken te vinden in de boekhandel.

In de etalage en in de winkel zijn de inzendingen te zien van de Tosca Mentenwedstrijd waaraan bijna 1000 schoolkinderen hebben meegedaan. De beste inzendingen worden gedurende de Kinderboekenweek in onze winkel getoond. Kinderen werden gevraagd een vijftal opdrachten uit het boek Streepjescode Blauw uit te voeren.
Aan deze actie deden leerlingen meer van ICK-Kethel, De Vlinder, De Violier, De Regenboog, De Poldervaart, De Wieken, De Taaltuin, De Peperklip uit Schiedam en De Mare uit Rotterdam. 

Het Kinderboekenweekgeschenk® 2018 is De eilandenruzie van Jozua Douglas. Je krijgt het geschenk van 3 t/m 14 oktober 2018 cadeau van je boekverkoper bij besteding van € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek® 2018 is Kom erbij van schrijfster en illustrator Milja Praagman. Het is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek® in oktober te verkrijgen in de boekhandel voor € 6,95.

                                                                            

 

Onze tips!

 

Annet Schaap, Lampje

Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Bibi Dumon Tak, Laat een boodschap achter in het zand.

Een informatief poëzieboek over evenhoevigen. Dat zijn alle dieren met twee of vier tenen. Dus welkom dikdik, giraf en wrattenzwijn. Heb je drie tenen, zoals de tapir, dan mag je niet in dit boek. Of is er iemand die het voor de tapir opneemt?

Met prachtige tekeningen van Annemarie van Haeringen.
 

Gideon Samson, Zeb

Op een dag zit er een zebra in de klas, maar niemand lijkt dat gek te vinden. Op het etiket staat Zeb., dus zo noemen ze haar. Ozzie gaat een grap kopen om indruk te maken op Ziva.

De juf beweert op een dag dat 2 + 2 5 is.

Zeb. is spannend, speels, grappig, weldoordacht, subtiel, intelligent en toch nergens pretentieus en ingewikkeld.


zaterdag 13 oktober - optreden Tosca Menten

Zaterdag 13 oktober vindt in onze boekhandel het meest knotsgekke uurtje van je leven plaats. Het is de laatste dag van Kinderboekenweek en wij vonden het weer eens tijd Tosca Menten uit te nodigen. De schrijfster van de waanzinnig leuke reeks Dummie de Mummie, Siem Subliem, Dirkje Bakkes en veel meer.
Tussen 11 en 12 uur zal de lach van tientallen kinderen door het winkelcentrum echoën.


Na het optreden is de prijsuitreiking van de Tosca Mentenwedstrijd waaraan bijna 1000 schoolkinderen hebben meegedaan. De beste inzendingen worden gedurende de KInderboekenweek in onze winkel getoond. Kinderen werden gevraagd een vijftal opdrachten uit het boek Streepjescode Blauw uit te voeren.
Aan deze actie deden leerlingen meer van ICK-Kethel, De Vlinder, De Violier, De Regenboog, De Poldervaart, De Wieken, De Taaltuin, De Peperklip uit Schiedam en De Mare uit Rotterdam. 


De toegang is geheel gratis. Reserveren voor deze actie is niet mogelijk. Wie het eerst komt...


Vrijdag 19 oktober - Lezing Art de Vos over Gordel van geweld

Vrijdagavond 19 oktober komt auteur Art de Vos vertellen over zijn boek Gordel van geweld. Hij illustreert zijn verhaal met beelden.

Een jongeman uit Ede ontvlucht in 1932 de crisis in Nederland en wordt soldaat in Nederlands-Indië. Hij vindt daar zijn vrouw, wordt vader en neemt zich voor om “uitmuntend militair’ te worden. Dan vallen in 1942 de Japanners aan en stort het trotse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in. Het is het begin van een chaotische, gewelddadige periode waarin man en vrouw elkaar uit het oog verliezen. Vader verricht dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, moeder en kinderen overleven ternauwernood de Jappenkampen. Uiteindelijk, na veel omzwervingen, vindt een moeizame gezinshereniging plaats op het idyllische eiland Billiton. Maar de strijd gaat door: vader neemt deel aan het keiharde Nederlandse militaire antwoord op de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Na de verloren koloniale oorlog keert het gezin omstreeks 1950 berooid terug naar Nederland, dat bepaald niet op hen zit te wachten.

Via onderluitenant Henk Navest, infanterist bij het koloniale KNIL, en zijn vrouw Trijntje met hun kinderen Ab en Ceel, krijgt de lezer een inkijkje in een bewogen leven.

Aan de hand van familieverhalen, achtergehouden patrouille-verslagen en unieke dagboekaantekeningen reconstrueert Art de Vos het leven van Henk en Trijntje Navest en hun familieleden. De gebeurtenissen in dit meeslepende familieverhaal trekken diepe sporen in de karakters van de hoofdpersonen: zij waren tegelijkertijd getuige, slachtoffer én partij in dit zwarte hoofdstuk in onze vaderlandse geschiedenis.

 

Art de Vos (1964) is historicus en communicatieadviseur. Hij schreef enkele publieksboeken, Gordel van geweld is zijn eerste literaire non-fictie. Als communicatieadviseur werkt hij met gepolariseerde maatschappelijk kwesties. Zijn motto is: onderzoek het tegendeel. Iedere kwestie heeft meerdere kanten en niets is zwart wit. In Gordel van geweld brengt Art de Vos zijn vakkennis van geschiedschrijving en communicatie samen. Zonder te oordelen of te willen overtuigen belicht hij wat direct betrokkenen dreef en overkwam in de extreme nadagen van ons koloniale Nederlands-Indië. 

 

Vrijdagavond 19 oktober

Aanvang: 20:00

Entree: € 2,00

Reserveren gewenst


 


Zaterdag 27 oktober - Tekenworkshop Wat zal ik tekenen.


Anke van den Burg is zaterdag 27 oktober in de winkel voor een demonstratie/ inspiratie tekenworkshop Wat zal ik tekenen. (alle leeftijden ).

Haar tekeninspiratiespel “Wat zal ik tekenen” zal hierbij centraal staan.

Anke is auteur van het boek Fantasiedieren, een kijk-en kleurboek voor kinderen. Oprichter van Tekenclub de Schildpad.

Tegenwoordig geeft zij creatieve workshops /lessen aan basisscholen, bij kinderdagverblijven, Stichting Mooi Werk en de Volksuniversiteit.

Natuur is een belangrijke inspiratiebron. Daar zijn de ideeën voor haar boek en spel ontstaan.

Het spel is natuurlijk ook bij ons te koop. Voor €16.99 krijg je een tekenspel dat je op weg helpt als je even geen inspiratie hebt.

Zaterdag 27 oktober 14:00 – 16:00 uur                                                                                                                

Entree gratis

Reserveren is niet nodig maar wel fijn.


Concertseizoen 't Huis te Poort weer van start.

Op vrijdag 5 oktober opent het seizoen met een optreden van topcellist Joachim Eijlander

                                                               

‘SEQUENTIA!’ MUZIEK VAN BACH, DALL’ABACO & PIATTI

De solosonates voor cello van Bach behoren tot de grootste werken uit de muziekgeschiedenis. Een paar honderd jaar nadat de noten zijn opgeschreven klinken die nog steeds fris en eigentijds. Vele componisten lieten zich erdoor inspireren, waaronder de vergeten meesters Dall’Abaco en Piatti. Met organist Aart Bergwerff en danser Rutkay Özpinar brengt topcellist Joachim Eijlander een ode aan ‘godfather’ Bach én aan zijn Italiaanse navolgers.

Vrijdag 5 oktober 2018, 20.15 u
€ 20,- / € 22,50 aan de zaal

  
 

Op zondag 21 oktober gaat ’t Huis te Poort van start met een nieuw initiatief. Een keer per jaar zal een land centraal staan. Kunstenaars uit het gekozen land laten ons kennismaken met verschillende aspecten van hun cultuur.

Voor deze eerste middag en avond is de keuze gevallen op Irak. Een viertal vertegenwoordigers van de Iraakse cultuur geeft acte de présence: de schrijvers/dichters Baban Kirkuki, Salah Hassan en Venus Faiq en de musicus Jamil Al-Asadi. We beginnen rond 17.00 uur en beloven u nu vast dat u niet met honger naar huis zult gaan.

€ 12,50 voorverkoop /€ 15,- aan de zaal

www.thuistepoort.nl

Kaarten zijn natuurlijk ook te koop bij Post Scriptum

 

 


Zaterdag 6 oktober – Nacht van de geschiedenis Schiedam Opstand

De historische binnenstad vormt op zaterdag 6 oktober weer het decor van de Nacht van de Geschiedenis.

Het thema dit jaar is “Opstand”.

Opening om 20.00 in het Stedelijk Museum met muzikale ondersteuning van Caffeine.

Kijk voor het programma op Facebook.com/nvdg.schiedam

Kaarten zijn onder andere bij ons te koop.


Aangenaam Klassiek 2018/ 2019 Moet je horen.

 Het Prinses Christina Concours (PCC) en Oorkaan spelen een prominente rol in de nieuwe Aangenaam Klassiek-campagne die vrijdag 28 september in heel Nederland van start is gegaan. Het PCC, dat afgelopen seizoen zijn vijftigjarig bestaan vierde, stelde de geschenk-cd samen bij de 2-cd-box Aangenaam Klassiek. Deze geschenk-cd, die wordt beschouwd als een bekroning op het jubileumjaar, is een liveregistratie van de Nationale Finale die in april 2018 plaatsvond in Den Haag. Oorkaan produceerde, geïnspireerd op eigen voorstellingen, prachtige hoorspelen voor de Aangenaam Klassiek for Kids 2-cd-box.

Het PCC en Oorkaan behoren tot de belangrijkste en meest invloedrijke organisaties op het gebied van kinderen en klassieke muziek. Aan het klassieke concours van het PCC doen jaarlijks 500 kinderen en jongeren mee. Alleen al in het afgelopen seizoen organiseerde het PCC voor de prijswinnaars 2.000 optredens in binnen- en buitenland. In de Classic Express, een trailer omgebouwd tot concertzaal, treden prijswinnaars al tien jaar lang driehonderd keer per jaar op voor basisschoolleerlingen. In totaal zijn de optredens door ruim 100.000 kinderen bijgewoond. Oorkaan maakt met topmusici theatrale voorstellingen waarmee het vooral kleine maar ook grote oren opent voor de wereld van de klassieke muziek. Jaarlijks worden overal ter wereld zo’n 200 concerten gegeven. De afgelopen drie jaar werden deze optredens bijgewoond door in totaal 150.000 bezoekers.

De 23ste editie van de 2-cd-box Aangenaam Klassiek (inclusief de geschenk-cd van het PCC) is vanaf nu voor € 9,99 overal verkrijgbaar. De box bevat veertig tracks van de belangrijkste klassieke cd-releases van dit najaar van onder meer Reinbert de Leeuw en Barbara Hannigan. De deelnemende cd’s zijn het hele seizoen met korting verkrijgbaar. Ook de Aangenaam Klassiek for Kids 2-cd-box is vanaf nu voor € 9,99 overal verkrijgbaar. De Nationale EntertainmentCard stelt voor beide cd’s een speciale Aangenaam Klassiek- cadeaukaart ter waarde van € 5,00 beschikbaar. Deze kaart wordt gratis aan de 2-cd-boxen toegevoegd en kan bij aangesloten winkels of websites worden besteed. De campagne loopt tot 31 januari 2019.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter