Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief juni 2016

Vrijdag 20 mei - Philip Dröge over Moresnet


Vrijdag 20 mei ontvangen wij onderzoeksjournalist Philip Dröge. Onlangs verraste hij met de publicatie van zijn boek Moresnet.
Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap). Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet: Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

De lezing begint om 20:00 uur en de toegang is vijf euro.


Lees meer

Vrijdag 24 juni - René Appel over Verzwegen


Ter gelegenheid van de Spannende Boekenweken brengt de godfather van de Nederlandse misdaadliteratuur René Appel vrijdag 24 juni een bezoek aan Post Scriptum. Een reden om de tweevoudige winnaar van Gouden Strop uit te nodigen is het verschijnen van zijn nieuwste misdaadroman Verzwegen. Het is een psychologische thriller zoals de vaste lezers van Appel al 25 jaar van hem gewend zijn.
Suzan vindt bij haar moeder berichten over een oude verkrachtingszaak en dat maakt het nodige bij haar los; gelukkig krijgt ze steun van haar man. Tenminste, dat denkt ze. TBS’er Fred staat na een lange periode van opsluiting, zorg en begeleiding weer op eigen benen. Soms heeft hij een terugval, grijpt naar de fles en wordt agressief. En dan kruisen hun paden elkaar.
Jullie boekverkoper Ruud Aret gaat het gesprek met hem aan. Over zijn werk en bovenal Verzwegen. Vanaf 20 uur zal het muisstil in de boekhandel zijn, met uitzondering van twee stemmen. Voor de entree vragen wij slecht vijf euro.

Aanvang 20:00 uur
Toegang € 5,00
Graag reserveren


Lees meer

Nieuwe collega


Sinds deze maand is ons team verrijkt met de komst van Julia van Weijen. Nadat onze medewerkster Renee Meijboom aangaf een nieuwe uitdaging te ambiëren kwam er voor haar een plekje vrij. Julia is al jarenlang werkzaam in de boekhandel. Binnen Schiedam werkte zij een lange periode bij boekhandel J.S. van Leeuwen. Daarvoor adviseerde zij de klanten van Paagman in Den Haag en voordat PS in beeld kwam stapte Julia regelmatig in de metro om naar de Oude Binnenweg in Rotterdam te reizen. Helaas zaten economische motieven haar daar in de weg. Boekhandel v/h Van Gennep zag af van verlenging van haar contract. Met haar halen wij veel kennis in huis en de verwachting is dat zij, naast haar werk voor het Jenevermuseum , een leuke tijd tegemoet gaat bij Post Scriptum.

Eén ding staat vast: ook bij Julia stroomt literatuur door de aderen!


Spannende boekenweken


Tussen 3 en 19 juni is er in onze boekhandel veel aandacht voor het spannende boek. Het thema is Bloed in de polder en hieruit mag worden opgemaakt dat het Nederlandse misdaadproduct in de belangstelling staat. Donderdag 2 juni wordt bekendgemaakt wie de Gouden Strop 2016 op zijn erelijst mag bijschrijven.
En er wordt bij aanschaf van minimaal €12,50 aan boeken (mag van alles zijn) een boekgeschenk weggegeven. Simon de Waal schreef Vector. Een korte omschrijving: Tegen het einde van de Koude Oorlog verdwijnt een even mysterieus als dodelijk virus uit een Russisch laboratorium. Vijfentwintig jaar later, in Amsterdam, wordt Alex, de zoon van een gevluchte Russische wetenschapper, geconfronteerd met het duistere verleden van zijn dementerende vader. Als diens broer plotseling opduikt, openbaart zich een goed bewaard geheim. Zijn vader heeft echter weinig herinneringen meer aan vroeger. Heeft hij wel een broer? En waar is die opeens zo dringend naar op zoek?


Leestip


Misschien verdient het boek Rivieren van Martin Michael Driessen de ultieme score: een 10. Maar wat doe je dan met een uitgave die je weer net iets beter vindt. Toch een 10½? De lezer die dit boek gaat lezen mag rekenen op drie wonderschone novelles die een gezamenlijk thema hebben: de rivier. Driessen brengt je naar Noord-Frankrijk, de Aisne, de Main en de Rijn en een stroompje in Bretagne. In alle verhalen speelt de rivier de rol van een mogelijke vlucht uit het leven en vooral het eerste verhaal Fleuve Sauvage (Wilde Rivier) kent een apocalyptisch einde. Een niet bij naam genoemde acteur maakt in een van zijn zoon geleende boot een kanotocht over de Aisne. Hij roept hem nog na: “Maak je die tocht soms om je dood te zuipen?” De kanotocht heeft de man nodig om na te denken over zijn leven en zijn beslissing met drank te stoppen. De meegebrachte fles wijn laat hij vieslauw worden en een halve fles whisky wordt aan de Aisne geofferd. Toch zal hem alles ontglippen. In De reis naar de maan zijn het twee vrienden, leeftijdgenoten, die jaren met elkaar optrekken, maar grote onbekenden voor elkaar blijven. Beide zijn vlotters die boomstammen stroomafwaarts sturen. Op weg naar Rotterdam nemen zij een onomkeerbare beslissing. In het slotverhaal is het een Bretons beekje dat de grens vormt tussen de landgoederen van twee rivaliserende families. Een strijd tussen hugenoten en katholieken die geen winnaar lijkt op te leveren. Totdat…! (Eerder gepubliceerd in het Nieuwe Stadsblad)


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter