Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief Lunchlezen 2017-2018 en Golden Earring

Nieuwsbrief Lunchlezen 2017-2018 en Golden Earring

Een nieuw seizoen Lunchlezen

Soms kan het organiseren van een jaargang Lunchlezen ontzettend tegenzitten. Die ene schrijver die je graag naar de boekwinkel wil lokken, is langdurig van huis. Of de uitgever in kwestie reageert te traag naar onze zin. Maar zo vlot als het dit jaar verliep is ongekend. Binnen twee weken was onze inbox gevuld met toezeggingen en wederom mogen wij met een tevreden gevoel het programma presenteren. In volgorde van optreden gaan wij Murat Isik, Sanneke van Hassel, Franca Treur, Joost de Vries en Arthur Japin bij Post Scriptum aankondigen. Alle vijf komen tussen onze boekenkasten vertellen over hun nieuwe boeken. Lunchlezen begint altijd om 12.00 uur, mits de auteur in de goede trein stapt. In de pauze bieden wij onze bezoekers een lichte lunch aan en rond 14.00 zijn de lezingen ten einde.
De toegangsprijzen variëren van € 8,00 tot € 17,50. Teken je in voor alle vijf lezingen dan bespaar je € 9,00 en betaal je slechts € 45,00. Verder willen wij een goede traditie in stand houden. Elke zondag verloten wij onder onze gasten een gesigneerd exemplaar van een boek van de optredende auteur. Raadpleeg altijd onze website over het programma. Schrijvers kunnen zich, om welke reden dan ook, afmelden. Wij zullen altijd proberen een alternatief aan te bieden.


zondag 12 november - Murat Isik

Op onze PS-avond in juni 2016 las Murat Isik (1977) al een stukje voor uit zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar. Een primeur voor ons, want het boek zou nog een jaar op zich laten wachten. Waar zijn debuutroman Verloren grond eindigt, begint Wees onzichtbaar. Evenals zijn debuut is zijn verse roman geïnspireerd door zijn persoonlijke leven en familie. Toch zal Isik altijd verklaren dat het boek een roman is met raakvlakken met zijn eigen leven. Zo groeide Murat op in de Bijlmer, evenals zijn hoofdpersoon Metin die 5 jaar is als hij met zijn vader, moeder en zusje een flatkamer toegewezen krijgt. Op deze plaats begint de strijd tegen een tirannieke vader, een communist die overdag boeken van Marx en Lenin leest en zich ’s avonds bezat met zijn vrienden. Metin vreest hem en zal zich pas veel later ontwikkelen tot een mondig tegenstander van zijn vader. Evenals in zijn debuutroman is er een grote rol weggelegd voor de moeder. Zij emancipeert sneller dan verwacht en verzet zich tegen haar tiran. Onzichtbaar blijven is dan geen stellingname meer! Ondanks de bijna 600 pagina’s is Isik erin geslaagd een page-turner te schrijven in een epische stijl die een mooi beeld geeft van de omstandigheden en de geschiedenis van de Bijlmer.

 

zondag 11 november 2017 aanvang 12 uur

entree € 8,00 (incl. lichte lunch)

passe-partout voor vijf lezingen € 45,00


zondag 10 december - Sanneke van Hassel

Als er iemand in Nederland koningin van het korte verhaal genoemd mag worden, dan is het Sanneke van Hassel (1971). Toch schuwt zij het langere werk ook niet, getuige haar roman Nest uit 2010. Deze krijgt een opvolger met Stille grond. Op een veldje midden in de stad ligt daklozen- en verslaafdenopvang Smallenburg. Hier werkt Johannes met de meest schrijnende gevallen. Toch verlangt hij steeds vaker naar de weilanden en stilte van zijn jeugd. Vanuit haar flat aan de overkant kijkt Landa met haar baby op de arm naar het rommelige complex. Ze droomt van een parkje met rozenstruiken en schommels, en wil dat de opvang verdwijnt. Als haar plannen op niets uitdraaien, zoekt ze contact met leden van de Volkspartij en smeedt een gewaagd plan. In Stille grond tekent Sanneke van Hassel met scherp observatievermogen personages uit verschillende sociale groepen in de stad. Op lichte en heldere toon onderzoekt ze de drijfveren en angsten van Johannes en Landa, die in het gevecht met hun omgeving uiteindelijk bij zichzelf uitkomen. Een roman over verdraagzaamheid en het verlangen iets te betekenen voor de mensen om je heen.

 

zondag 10 december 2017 aanvang 12 uur

entree € 8,00 (incl. lichte lunch)

passe-partout voor vijf lezingen € 45,00


zondag 7 januari - Franca Treur

Ergens in 2009, halverwege oktober, maakte het lezerspubliek kennis met Franca Treur (1979) en sindsdien weet iedereen dat zij de schrijver is van Dorsvloer vol confetti en dat Katelijne de hoofdpersoon in dit boek is. De dorsvloer maakte plaats voor De woongroep en later de verhalenbundel X&Y. En Katalijne maakt ruimte voor Ina. Zij is de protagonist in Hoor nu mijn stem dat eind dit jaar in de winkel moet liggen. Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge, ambitieuze Ina wil niets liever dan klimmen op de trappen van Gods genade, zoals het lichtende voorbeeld tante Ma. Daartoe bindt ze de strijd aan met kwade geesten die haar toenaderingspogingen tot de Allerhoogste verstoren. Naarmate ze volwassen wordt lonkt ook de maatschappelijke ladder, die misschien gemakkelijker te beklimmen is. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God? Een veertigjarige radio-interviewer verliest in korte tijd haar baan, haar geliefde en haar waardigheid. Haar leven lang heeft ze geïnformeerd naar de ideeën en de binnenwereld van anderen. Maar hoe staat het met haar eigen innerlijk? In haar nieuwe, overrompelende roman Hoor nu mijn stem geeft Franca Treur een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord. De schrijfster neemt je mee in het hart van hun levens, zo sprekend en diep doorvoeld dat het je eigen verhaal zou kunnen zijn.

 

 

zondag 7 januari 2018 aanvang 12 uur

entree € 12,50 (incl. lichte lunch)

passe-partout voor vijf lezingen € 45,00


zondag 11 februari - Joost de Vries

Joost de Vries (1983) is kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman Clausewitz, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs; in 2013 publiceerde hij De republiek, waarmee hij de Gouden Boekenuil won, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen, en nominaties binnensleepte voor onder meer de BNG Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Inderdaad een c.v. waar je leuke baantjes mee kunt scoren. Zijn nieuwe roman gaat Oude meesters heten. De inhoud: Het grootste drama van de broers Sieger en Edmund van Zeeland is dat ze in de verkeerde tijd zijn geboren. Edmund zou anderhalve eeuw geleden op zijn best zijn geweest, toen je nog in je eentje een continent kon veroveren of de bron van de Nijl kon ontdekken. Nu reist hij van cruiseschip naar vijfsterrenhotel, dromerig op zoek naar iets betekenisvols. Pas als hij een vage, geladen vriendschap aangaat met zijn broers weggelopen vrouw Sarie, wordt hij uitgedaagd zijn bubbel te verlaten. Sieger leeft in zijn hoofd in de tijd dat de krant nog een Deftige Meneer was en journalisten nog vertrouwd werden. Als zijn krant aan de zoveelste populariserende restyling begint, besluit hij de grootste scoop van zijn carrière voor zich te houden. Ook als dat betekent dat hij alle veiligheidsdiensten en complotdenkers van Europa achter zich aan krijgt. Oude meesters schakelt speels van familiedrama naar satire, van thriller naar romance, terwijl zich een groots, enerverend verhaal ontvouwt over heerszucht en compassie, kennis en onvermogen, vertrouwen winnen en kwijtraken, en over het privilege van mannen die ervan uitgaan dat de wereld zonder meer van hen is – en de vrouwen die het daar niet direct mee eens zijn.

zondag 11 februari 2018 aanvang 12 uur

entree € 8,00 (incl. lichte lunch)

passe-partout voor vijf lezingen € 45,00


zondag 4 maart - Arthur Japin

Een mooie afsluiting van een winterlange Lunchlezen met niemand minder dan Arthur Japin (1956). Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Achttien jaar trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Modest leert hem liplezen en feilloos spreken. Dankzij Pjotr lukt het hem zelfs muziek te ervaren. Kort voordat de componist in 1893 sterft, richt hij zijn laatste brief, een smeekbede, aan Kolja. Als de jongeman, inmiddels 25, op de ochtend van Tsjaikovski’s overlijden in Petersburg arriveert, begint hij te twijfelen aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt door iedereen stilgehouden. Maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Stierf de componist een natuurlijke dood of was hij slachtoffer van een complot? Wat stond er in de brieven waarmee men hem chanteerde? Wat was de rol van het geheimzinnige studiegenootschap en hun erecode? Wie dreef Tsjaikovski tot zijn gruwelijke dood en waarom greep de Tsaar niet in? Kolya heeft drie dagen, tot de staatsbegrafenis, om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

zondag 4 maart 2018 aanvang 12 uur

entree € 17,50 (incl. lichte lunch)

passe-partout voor vijf lezingen € 45,00


vrijdag 8 september- Maarten Steenmeijer vertelt over Golden Earring

Golden Earring-fans opgelet!

Maarten Steenmeijer is behalve hoogleraar Spaanse taal en cultuur ook een groot bewonderaar van Golden Earring. De getuigenissen hiervan zijn aan het papier toevertrouwd; van zijn hand verschenen over de meest bekende rockband van Nederland Golden Earring: rock die niet roest en onlangs Golden Earring in 50 songs. Dit laatste boek draagt als ondertitel 'biografie van een band'. Aan de hand van vijftig songs leidt Steenmeijer ons niet alleen langs monsterhits als Radar love en When the lady smiles, maar schenkt hij ook aandacht aan minder bekende songs. Met elkaar vertellen deze liedjesverhalen de geschiedenis van Golden Earring.

Vrijdag 8 september vertelt Maarten Steenmeijer over Golden Earring. Hoe krijgen ze het voor elkaar om al meer dan 55 jaar, bijna in ongewijzigde samenstelling, bij elkaar te zijn? Welke Earring-songs zijn door andere bands gecoverd? Mede aan de hand van een aantal clips brengt hij minder bekende aspecten uit de lange carriere van de Haagse groep voor het voetlicht.

Bezoekers kunnen meedoen aan een quiz en daarmee een gesigneerd exemplaar van het boek winnen.

 

Vrijdag 8 september aanvang 20 uur

entree € 5,00


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter