Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief maart 2014

John de Wolf signeert zijn biografie

john de wolf

De meest robuuste verdediger die ooit op de Hollandse voetbalvelden zijn kunsten vertoonde, is de in Schiedam geboren John de Wolf (1962). Zijn eerste schop tegen een bal vond plaats bij Schiedamse Boys en via Sparta, FC Groningen, Feyenoord en Wolverhampton Wanderers groeide hij uit tot een icoon. Momenteel is hij trainer bij Sparta waar hij de verdedigers onder zijn hoede heeft. Maar buiten het voetbal speelde er veel meer in zijn leven. Naast succes kende hij tegenslagen. John vertelde zijn verhaal aan Jeroen Siebelink die eerder met hem samenwerkte voor het boek Voetbalgenen (over voetbalvaders met ballende zonen). Nu ligt de openhartige biografie De Wolf, John (€ 19,95) in onze boekhandel.

Donderdag 6 maart signeren John de Wolf en Jeroen Siebelink tussen 16.00 en 17.30 uur. Voorafgaande aan de verkoop interviewt journalist Jeroen voetballer John.


Lees meer

Boekenweek 8-16 maart

tommy wieringaDeze editie van de Boekenweek staat in het teken van reizen en ons motto deze periode is: wie gaat reizen, moet kunnen lezen. Veel aandacht voor traditionele reisschrijvers zoals Lieve Joris, Carolijn Visser, Redmon O'Hanlon, Bob den Uyl en Adriaan van Dis. Twee namen die je in deze belangrijke week niet kunt ontlopen zijn Tommy Wieringa en Jelle Brandt Corstius. De eerste schreef het Boekenweekgeschenk dat als vanouds ook dienst doet als treinkaartje op zondag 16 maart. Bij aankoop van tenminste € 12,50 aan boeken ontvang je Een mooie jonge vrouw in boekvorm cadeau. Een mooi geschreven verhaal over een oudere microbioloog (Edward) die een verhouding aangaat met een veel jongere vrouw (Ruth). Hij hoopt met zijn keus zijn nakende ouderdom te verbloemen, maar na een aantal jaar kan hij dit niet meer afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme.

Ondanks de tragische afloop van het verhaal bevat dit geschenk veel humor.

Een fragment waaruit dit blijkt. Edward is bij de ouders van Ruth om kennis te maken:
U en ik schelen tien jaar. U bent eerder van mijn generatie. Ik had gehoopt dat ze mij zou verzorgen, maar zoals het er nu naar uitziet zal ze uw wagen duwen. Wilt u dat, dat mijn dochter uw verzorgster wordt?' 
'Daar... is het misschien nog een beetje vroeg voor,' zei Edward.
'O, denkt u dat? Nou, ik kan u de toekomst voorspellen. Op het jaar nauwkeurig. Over tien jaar is er al twee keer een dokter bij u binnen geweest om u aan de prostaat te voelen. Doet zeer, dat. U hebt al eens op een fietsje gezeten om uw hartfunctie te meten want u had zo'n rare uitstraling naar de vingers toe. En het leidingwerk is ook wat roestig. Om de bijsluiter te kunnen lezen, moet de bril op. Maar waar is dat ding?'
Edward glimlachte. Haar vader was een humorist, hij wist het nu zeker. (…)


Boekenweekessay

essayOok in het Boekenessay ontbreekt zelfspot en humor niet. Jelle Brandt Corstius neemt zijn lezers in zijn Arctisch dagboek mee op een cruise over de Noordelijke IJszee. Een boot vol opdringerige pensioengerechtigden doet Jelle verlangen naar een eenzame opsluiting. In dagboekvorm – Lief dagboek – legt hij uit dat naast Jelle een parallelle Jelle bestaat. Dat dit alter ego niet voldoet aan het beeld dat veel mensen van deze BN-er hebben moge duidelijk zijn. Hij verafschuwt sociale gesprekken waarbij de geprekspartner eigenlijk altijd zijn eigen verhaal kwijt wilt en zich afsluit voor anderen. Een dame vraagt hem hoe hij Dostojevski vond. Jelle antwoordt eerlijk. Hij was begonnen aan De gebroeders Karamazov, maar vond het niet geweldig geschreven, dus is het boek niet uitgelezen. De Russen die hij wel hoog in het vaandel heeft staan, kent de vrouw niet en horen volgens haar niet tot de Grote Schrijvers. Haar repliek: 'Ik vind het onbegrijpelijk dat je Dostojewski niet hebt gelezen. Dan kun je Rusland toch niet begrijpen!'

Of deze... Na een lezing van Jelle beklaagt een man zich over het gebrek aan diepgang. Daar kan de schrijver nog wel mee leven. Hij krijgt een goedbedoelde hand op zijn schouder en man klaagt verder: de getoonde foto's die de Sami-lezing ondersteunden waren van matige aard. Dat de fotograaf De Zilveren Camera, toch wel een prestigieuze prijs, in bezit heeft, ontgaat de grijsaard. Hij kent nog wel een vriendje die het goedkoper en beter zou kunnen.

Het essay is zo lang de voorraad strekt te koop voor € 2,50


Boek&Bal 2014 zaterdag 15 maart

boek en balDe afsluiting van de Boekenweek in Schiedam, Boek&Bal, is echt een feest dat je minstens één keer in je leven beleefd moet hebben. Literatuur, entertainment en muziek gaan hand in hand. Ook deze jaargang kunnen jullie genieten van een mooi scala aan eigentijdse auteurs. De volgende auteurs zijn uitgenodigd: Franca Treur, Arjen Lubach, Marente de Moor, Sunny Bergman, Bettine Vriesekoop, Abdelkader Benali en Herman Brusselmans. Zij vergezellen de literatuurverslaafde deze avond op hun trip en als de sferen niet hoog genoeg zijn, bezoek dan het optreden van André Kuipers, onze nationale held die onlangs een ruimte-expeditie maakte. Ook interessant is de lezing over een schrootproject in Ghana. Afgedankt westers automateriaal wordt verscheept naar Afrika alwaar de meest verrassende vierwielige creaties gefabriceerd worden. Met het programmaonderdeel Woorden worden zinnen richt de organisatie zich op de jeugdige belangstellende. Jonge woordkunstenaars die voordragen en soms gebruik maken van rap.

Op een knus podium presenteert de Voorleesbrigade zich met sfeervolle reisverhalen. Ondersteuning is er van zangeres Daisy Cools. En natuurlijk is Post Scriptum aanwezig met alle boeken van de signerende auteurs.

Toegangskaarten zijn bij onze boekhandel verkrijgbaar. In de voorverkoop kosten deze € 17,50 en op vertoon van een Bibliotheekpas, CJP- of 65+kaart ontvang je € 2,50 korting.
Kijk voor meer informatie op de website www.boekenbal.debibliotheekschiedam.nl


Lunchlezen met Toine Heijmans

toine heijmansMet de komst van Toine Heijmans op zondag 30 maart a.s. sluiten wij een mooi seizoen Lunchlezen af. De lezing van Toine gaat over zijn nieuwe roman Pristina, een satire op het Nederlandse asiel- en remigratiebeleid. De roman speelt zich voornamelijk af op Vlieland en de toenmalige burgemeester op dat waddeneiland is een bekende binnen de Schiedamse politiek: Yorick Haan. Heijmans gebruikt zijn postuur overduidelijk en uiteindelijk is het de burgervader die het verrassende einde inleidt. De zoektocht naar de afkomst van de illegale Irin Past brengt de opsporingsambtenaar die haar moet uitwijzen naar Cairo en Pristina. Het vorige boek van Heijmans, Op zee, ontving eind vorig jaar voor zijn Franse vertaling de Prix Médicis Etranger. Het boek is inmiddels verfilmd.

Lunchlezen vangt aan om 12.00 uur en de toegang bedraagt € 7,50 en dit is inclusief een lichte lunch


Lees meer

Waar wij het met jullie over willen hebben...

vinger

Het nationale nieuws werd de afgelopen weken gedomineerd door berichtgeving over onze grote collegabroer Polare. Het gros van onze klanten schrok zich een hoedje en projecteerde de teloorgang op onze winkel. Om jullie gerust te stellen: het gaat ons goed.
Maar in de toekomst kijken, valt ook ons moeilijk. De markt (de klanten) is grillig. Jullie weten als geen ander hoe begaan wij zijn met ons boekenvak en wat wij allemaal organiseren om boven het maaiveld uit te kunnen steken. Een jaartje geleden deden wij een oproep aan jullie om ambassadeur van Post Scriptum te worden. Het resulteerde in een handvol aanmeldingen. Daarnaast ontvingen wij opmerkingen waaruit bleek dat er al van een sluimerend ambassadeurschap sprake is. Zij promoten te pas en te onpas onze boekhandel op partijtjes en feestjes.

Wij willen een informatieve, maar gezellige avond in onze winkel organiseren waar jullie, onze trouwe klanten, met onze medewerkers van gedachten kunnen wisselen.

Onderwerpen om te bespreken zouden kunnen zijn:
Hoe zien jullie de toekomst voor onze boekhandel? 
Hebben jullie ideeën die aanvullend zijn op ons beleid?
Heeft iemand van jullie het gouden ei op zak?
Et cetera

Vrijdag 14 maart willen wij jullie ontvangen met een drankje en een hapje. Het startsein is bepaald om 20.00 uur en wij stellen het zeer op prijs van tevoren een aanmelding te ontvangen.
Wij zijn zeer benieuw naar de reacties en wat zij op gaan brengen!


Het Stedelijk Gymnasium ontvangt...

stedelijk

Donderdag 27 maart vindt de tweede lezing die wij in samenwerking met het Stedelijk Gymnasium organiseren plaats. Deze lezingen dragen altijd een populair wetenschappelijk onderwerp en dat zal eind maart niet anders zijn als arts-onderzoeker Lucas Wenniger de reis naar Schiedam maakt. De liefde voor de natuur zit hem in de genen en dat bewijst de inhoud van zijn boek De stinkende scharrelpapegaai. Hierin verkent Wenniger een paar van de vreemdste levensvormen van de planeet en onderzoekt hoe deze soorten door de mazen van de evolutionaire selectie lijken te zijn heen geglipt. Het is een tocht langs oude en nieuwe biologische successtory’s, en vertelt zowel het verhaal van soorten die handig gebruik maken van de nieuwe wereldorde als de geschiedenis van beesten die met open ogen de doodlopende steegjes van de evolutie binnenlopen. 
De lezing vindt plaats in de aula van het Stedelijk Gymnasium en de toegang is gratis.

De school stelt het op prijs als van tevoren gereserveerd wordt. Dat kan rechtstreeks bij de school via lezingen@stgs.nl of via onze boekhandel.

 


Samenwerking tussen Vintagelein en Post Scriptum

vintagelein

Met veel plezier zijn wij een samenwerking aangegaan met Vintagelein. Een Schiedamse bedrijf dat via internet diensten aanbiedt, zoals stadswandelingen. De sfeer die Vintagelein uitstraalt is vintage, maar het culturele aspect staat altijd centraal. Een quote van henzelf: Lots of Lace, Lots of Silk, maar vooral Lots of Love. Elke maand bieden zij een Boek van de Maand aan of een CD uit ons assortiment. Zij die aantonen de aankoop te doen via Vintagelein ontvangen van ons een presentje en een kortingsbon t.w.v. € 5,00 voor een luxe sjaalklem die tevens als boekenlegger is te gebruiken. Bezoek de site www.vintagelein.nl. Deze webshop is een onderdeel van het concept.


Onze boekentips

het lam

Eén van onze boekentips voor de Boekenweek is Het lam van Jannie Regnerus. Clarissa's zoontje Joris is ernstig ziek. Kanker. Als ouder ben je dan machteloos. Clarissa moet zich over geven aan artsen en maar het beste ervan hopen. Dit heeft Jannie Regnerus prachtig beschreven in Het lam. Aangrijpend, maar zonder overdreven sentimentaliteit weet ze met poetische beeldentaal een meesterwerk te schrijven. (€ 19,95)

Lees hier de boekbespreking die Gerben bij dit boek schreef.

wat nooit verteld wordtHet andere boek waarvan wij vinden dat het gelezen moet worden is Wat nooit verteld wordt van Elliot Perlman. Een dikke roman over de Holocaust, verteld vanuit het perspectief van nu. Twee verhaallijnen die een mooi verband leggen tussen slachtoffers, overlevenden en nabestaanden. Een boek dat je leest op het puntje van je stoel en je er regelmatig van ontroering af laat glijden wat een mooi moment is om even op adem te komen. (€ 24,95)
Ruud schreef een boekbespreking bij dit boek.  
Exclusief bij Blz.

het beloofde landTijdens de Boekenweek vind je exclusief bij je Blz.-boekhandel Het beloofde land & In Afrika van Adriaan van Dis voor slechts €5,95

In Het beloofde land maakt Van Dis een ontdekkingstocht door de Karoo, de verlaten hoogvlakte van Zuid-Afrika waar blanke boeren al generaties worstelen met de dorre bodem. Van Dis portretteert op aangrijpende en vermakelijke wijze de in isolement levende mensen. 
In In Afrika reist Van Dis door Mozambique, waar op dat moment een vijftienjarige burgeroorlog gaande is. Eenmaal geconfronteerd met de dood en met de misdaden van de bandieten stort hij zich in een aantal avonturen om zo het verhaal van deze vergeten oorlog te kunnen schrijven.

 


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter