Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief maart 2016

Zaterdag 19 maart - Boekenweekavond


Vorig jaar was de eerste keer dat wij als afsluiting van de boekenweek een literaire avond met diner organiseerden en dat is ons en onze klanten zo goed bevallen dat we dat succes dit jaar over willen doen. Het thema van de boekenweek is Duitsland en de avond zal gaan over Burenruzies, Niederlieder en Steenkolenduits. Dit onder het motto: Eins, zwei, drei... Lesen!

Reinhard Wolff is schrijver van de boeken: Lass mal sitzen en Es kommt wohl gut. De boeken die gaan over het steenkolenduits dat wij spreken als we oostwaarts gaan. Vaak zitten we er net naast met soms pijnlijke of hilarische situaties tot gevolg. Gelukkig bevat het boek genoeg tips om de (taal)problemen beter te vermijden.

Friedrich Hlawatsch is muzikant. Hij heeft elf Nederlandse liederen, echte klassiekers, vertaald in het Duits. Met verrassend goede resultaten! Van 'Mein flaches land' tot 'Twee motten.' Luisterplezier gegarandeerd en misschien kunnen we zachtjes meezingen…

Anton Dautzenberg is een maatschappelijk bewogen schrijver met publicaties van een divers karakter achter zijn naam. Hij debuteerde met de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. De roman 'Extra tijd' is een mooie roman over een stervende vader en een zoon die dat leven probeert te rekken. Zijn laatste roman 'Wie zoet is' is een bijzondere ode aan alle mannen in het Sinterklaaspak, met een bijzondere spanningsopbouw en een aansprekend thema.

Natuurlijk serveren we op deze avond ook weer een 3-gangen diner!

De kosten voor de avond zijn €25, inclusief diner. We beginnen om 19.30 uur


Lees meer

Donderdag 10 maart - Griet op de Beeck

griet op de beeck 
De Bibliotheek Schiedam heeft donderdag 10 maart Griet op de Beeck te gast. Zij zal vertellen over haar recent verschenen boeken Vele Hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus en het boek Gij Nu dat in februari zal verschijnen.

Aanvang 20:00
Toegang tot deze avond kost € 10,-, leden van de Bibliotheek Schiedam betalen € 7,50


Het is ook mogelijk om voor zowel onze Boekenweekavond als de avond in de Bibliotheek een combikaart te kopen. Deze is in onze boekhandel te koop en kost €30,00


Lees meer

Woensdag 30 maart - Mirjam Veldhoven over hoogbegaafdheid en boeken


Woensdag 30 maart is Mirjam Veldhoven te gast in onze winkel. Zij zal een lezing geven over hoogbegaafdheid en boeken die daarbij kunnen ondersteunen.
Mirjam Veldhoven heeft Cleverbee opgericht waarbij ze bijeenkomsten heeft waar kennis gedeeld wordt om het opvoeden van kinderen met een voorsprong te ondersteunen.
Ook geeft zij workshops en trainingen voor pedagogisch medewerkers en gastouders over het signaleren en begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.

Mirjam zal in onze winkel een lezing geven over boeken die kinderen met een voorsprong kunnen ondersteunen. Hierbij komen allerlei soorten boeken voor dreumes tot puber aan bod. Maar ook informatieboeken voor ouders zullen niet ontbreken.
Kortom een avond voor iedereen die meer wil weten over het opvoeden en ondersteunen van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.
Kijk voor meer informatie op www.cleverbee.nl

Aanvang: 20:00 uur
Toegang is gratis. Graag van tevoren een kaartje afhalen in de boekhandel


Lees meer

Vrijdag 8 april - Een avond over The Beatles


Vrijdag 8 april ontvangen wij Theo Hendriks, schrijver van het originele boekje Het plakboek van De Beatleszusjes. Hendriks (1959) werd geboren in Utrecht en groeide daar op met zijn drie zussen … en droomde over een carrière als zanger van de Beatles. Maar dat zat er niet in! Wat hij wel is geworden, buiten het uitoefenen van het vak elektrotechnisch ingenieur, is verhalenverteller. Vooral over zijn drie zussen die allemaal Beatlegek waren.

Loes, Joke en Riet zijn drie zussen van in de zestig. Ooit vielen ze als een blok voor de muziek en de charmes van John, Paul, George en Ringo. Op een stralende lentedag reizen ze vol goede moed en met al die Beatles-hits in hun hoofd naar het Beatles Museum in Alkmaar om er nog één keer de tijd van hun leven te hebben.

Het plakboek van De Beatles-zusjes is naast een hartverwarmend verslag van dit bijzondere dagje uit een reis terug naar de jaren zestig. Een Beatles-bijbeltje vol foto’s, knipsels, songteksten en hartenkreten, dat de Hollandse Beatlemania op intieme wijze tot leven wekt. Bedoeld voor al die meisjes van toen, die er van droomden om ooit met hun favoriete Beatle te trouwen.

De avond vangt aan om 20 uur en voor de pauze vertelt Theo Hendriks over Het plakboek, tussendoor draait hij singletjes op vinyl op een meegebrachte platenspeler.

Na de pauze is het podium voor (amateur)muzikanten die het leuk vinden iets van The Beatles te spelen. De eerste aanmelding hebben wij al binnen! Voel je je aangesproken iets te laten horen in onze boekhandel stuur dan een emailbericht of pak de telefoon.

De entree bedraagt € 5,00

meer info – www.beatlezusjes.nl


Lees meer

De boekenweek 2016 - 12 t/m 19 maart


In het jaar dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, richt de Boekenweek zich op Duitsland, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte.
De Vlaamse auteur David Van Reybrouck schrijft het Boekenweekessay. Esther Gerritsen schrijft het Boekenweekgeschenk.

Wij geven iedereen die voor minimaal 12,50 euro aan boeken koopt een exemplaar Broer van Esther Gerritsen cadeau.
Evenals voorgaande jaren kun je met dit geschenk in de hand op zondag 20 maart vrij reizen in de trein. Een reisje naar het Gronings Museum of de Maastrichter Staar wordt dan wel heel aantrekkelijk. Reis je met een partner, koop dan twee boeken (wel nog steeds minimaal € 12,50). Wij geven graag nog een treinkaartje weg.

Over Broer:
Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf en een strak georganiseerde vrouw, wordt door haar broer Marco gebeld dat zijn been moet worden afgezet. Marco is niet meer de stoere man van vroeger, toen hij zijn prinsesje Olivia, vaak beschermde; bij het minste of geringste barst hij in tranen uit. Geen man om in huis te nemen. Toch is dat wel waartoe Olivia al snel besluit: ze zal Marco bij haar thuis verzorgen. Haar man en kinderen zijn eerst mordicus tegen, maar ook bij hen gebeurt iets wonderlijks: ze gaan hem aardig vinden. Het wordt zelfs gezellig, wanneer ze met vier mannen bij elkaar op de bank naar oude Laurel and Hardy-films kijken. Olivia weet dan niet meer wat ze moet doen. Het familiebedrijf glijdt af en zij identificeert zich steeds meer met haar broer. In die mate zelfs, dat ze wanneer hij besluit nog een dagje langer te blijven logeren, zelf in het zorgbed gaat liggen in het verpleeghuis dat ze voor hem heeft geregeld.
In Broer staat, net als in veel van haar andere romans, familie centraal. De onderlinge verhoudingen tussen familieleden maken het voor haar mogelijk, alles te laten zien wat er tussen karakters moet gebeuren. Broer is een echte Esther Gerritsen, met scherpe en humoristische dialogen, een uitvergrote werkelijkheid, en het ongemakkelijke gevoel dat dit ook over jou gaat.

Zijn bekendheid heeft David van Reybrouck te danken aan zijn succesvolle boek Congo, een geschiedenis. Qua omvang niet te vergelijken met het essay van de Boekenweek Zink en dat komt in de prijs tot uiting. Het aankoopbedrag is slechts € 2,50. Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurland gehad: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1815 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel). Het was drieënhalve kilometer groot. Men vond er zink, stokerijen, cabaretten, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen.


Boekentip


Onze vaste klanten horen het ons nog aanbevelen: in 2014 Birk van Jaap Robben en begin vorig jaar vroegen wij alle aandacht voor Alleen met de goden van Alex Boogers. Voor dit schrikkeljaar dat nog niet eens aan de lente mag ruiken, denk ik onze volgers wederom op een leessensatie te moeten attenderen.

Lize Spit, amper 28 jaar, afkomstig uit Vlaanderen en woonachtig in Brussel daalt met een harde klap neer in de literaire Lage Landen. Een debuut dat nagalmt en natrilt en dat onthutst en verbaast (sowieso vanwege het virtuoze taalgebruik van mejuffrouw Spit).
Het begint al meteen in het eerste hoofdstuk waarin de vader van Eva – zij is de verteller- in zijn werkschuur laat zien dat daar een strop hangt. De boodschap lijkt te zijn dat die daar hangt voor iedereen die daar zijn hoofd maar in wenst te steken. Je houdt je hart al vast; zal die strop een rol gaan spelen?

De hele recensie lezen? Klik hier

Alex Boogers heeft dit jaar met Alleen met de goden (Vorig jaar onze boekentip) de Boekhandelsprijs 2016 gewonnen. Het is voor de tweede keer dat de prijs toegekend wordt. De prijs is het initiatief van boekhandelaren die in navolging van ons omringende landen ook een prijs wilden van de boekverkopers. Boekhandelaren kunnen nomineren en uiteindelijk op hun favoriet stemmen.
Boogers krijgt de prijs op het Boekenbal voor Lezers op zaterdag 19 maart in Nijmegen. Vorig jaar won Jaap Robben met Birk de Boekhandelsprijs.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter