Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief maart 2018 Boekenweek, Debuterende Dames, Meet & Greet Jill en Frans Verhagen over Amerika.

Nieuwsbrief januari 2018 Joost de Vries, Leesclub, Boekenweekavond etc.

Boekenweek 2018 van zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart

Laten we het eens natuurlijk houden:natuurlijk liefhebben, natuurlijk denken, natuurlijk leven en natuurlijk, natuurlijk lezen. Trek in de Boekenweek de wandelschoenen aan, rits de broek af, zet een pet op je hoofd tegen de verse lentezon en zet je kompas op onze boekhandel.
 Alles wat je natuurlijk moet doen, vind je bij PS. Elke vakantie zou bij ons kunnen beginnen. Wij kennen lezers die beschreven landschappen zo fascinerend vonden dat ze kort daarop de fiets, de auto of het vliegtuig pakten ernaartoe. En dat kan de Veluwe zijn geweest, de Appalachen, de Orkney-eilanden of dat leuke Griekse eilandje omringd door helderblauw zeewater. Het thema van de Boekenweek is, als dat nog niet duidelijk was: Natuur. Wij vieren de Boekenweek met een aantal activiteiten die in deze nieuwsbrief worden uiteengezet. De Week der Boeken start zaterdag 10 maart en duurt t/m zondag 18 maart, maar wij beginnen stiekem al op vrijdag 9 maart!


Boekenweekavond 17 maart

 

De Boekenweekavond houden wij trouw op de tweede zaterdag, dus dit keer op 17 maart. Wij verwachten deze avond vegetariërs, vogelaars, grasmaaiers, ezeltemmers en lachkikkerkwekers. Wij hebben een drietal prachtige schrijvers uitgenodigd die komen vertellen over wat zij over de natuur weten. Midas Dekkers behoeft eigenlijk geen introductie. Er is niemand die zo boeiend en grappig over bestialiteiten of thigmofielen kan schrijven als hij, maar het liefst eindigt hij elke natuurwandeling gewoon in de kroeg bij hem om de hoek. En dat onder het motto: het is pas feest als je in de kroeg bent geweest.

 

 

De man op de foto hiernaast heeft een tijdje in Schiedam gewoond en is nu directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Zijn bijnaam is De Eendenman, de titel van zijn debuut waarin hij een necrofiele eend beschrijft. Daarna verschenen De bilnaad van de teek en De kloten van de mus. Zijn echte naam is Kees Moeliker. Ook hij staat er om bekend op een droogkomische manier over opvallende gebeurtenissen in de natuur te vertellen. En of het nu over de schaamluis of een ontploffende potvis praat. Hij blijft leuk.

 

 

Eva Meijer kan van alles. Zij schrijft, musiceert, filosofeert, maakt kunst. Voor haar roman Dagpauwoog kwam zij al eerder naar onze boekhandel. Een verhaal dat gaat over dierenliefde en wat je daarvoor moet overhebben. Vorig jaar verscheen de bundel De soldaat was een dolfijn, over politieke dieren. Het gaat over ganzen die grensconflicten met mensen hebben, een dolfijn die geleerd wordt mijnen op te sporen, bevers die helpen overstromingen tegen te gaan en nog veel meer.

Tussen de voordrachten door treedt onze huismuzikant Hans Trompert op die voor deze keer muziek komt maken met Silke Kammer..

Kaarten voor deze prachtige avond zijn vanaf nu te koop, de toegang bedraagt € 25,00 en dit is inclusief consumpties.


Boekenweekgeschenk

 

De keuze wie deze jaargang het Boekenweekgeschenk mocht schrijven, was na de successen van Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus niet vreemd. Het is Griet Op de Beeck geworden met Gezien de feiten. Het gaat over Olivia, een oudere vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Het wordt cadeau gegeven bij aankoop van tenminste € 12,50 aan boeken en het geschenk kan op zondag 18 maart als treinkaartje dienen. Ga je eropuit met een partner, vraag dan een tweede exemplaar. Op onze beurt vragen wij een tweede boek aan te schaffen onder dezelfde condities. En er is nog iets met het geschenk. Omdat Leeuwarden zich culturele hoofdstad van Europa mag noemen, is het geschenk ook in het Fries vertaald. De titel: Sa’t it lân derhinne leit . Wij hebben een beperkt aantal van dit geschenk.

 


Boekenweekessay

 

Nog altijd vindt Jan Terlouw Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. Natuurlijk is een ode aan de natuur en vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Jan Terlouw werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, vice-premier en minister van Economische Zaken. Tijdens zijn rijke politieke carrière was hij ook zeer succesvol als jeugdboekenschrijver. Hij schreef onder andere de klassiekers Oorlogswinter, Koning van Katoren en Briefgeheim. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag verschenen eind 2016 twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. Het essay is zolang de voorraad strekt te koop voor slechts € 3,50.


Debuterende Dames op 9 maart

De avond voordat de Boekenweek losbarst en de dag na Internationale Vrouwendag brengen wij drie debutantes voor het voetlicht.Christel Kerklaan, Esther van Doorne en Julie de Mol kwamen vorig jaar met een debuut. In juiste volgorde: de titels van hun boeken zijn God is even bezig, De krokettenfabriek en Sterker door strijd. Martin Vermeulen mag zich de initiatiefnemer noemen van deze avond en als dank daarvoor mag hij de dames ondervragen over het schrijven van een roman en als dit eenmaal in de computer is opgeslagen de weg die je gaat bewandelen om het uitgegeven te krijgen. Deze avond, die plaats vindt op vrijdag 9 maart, om 20 uur begint en drie euro toegang kost, kan een leerzame ervaring zijn voor aspirant-schrijvers. Maar sluit met deze opmerking jezelf niet uit, het wordt een leuke avond voor iedereen die van boeken en lezen houdt..

        

 


Zondag 25 maart Lunchlezen met Arthur Japin

De laatste Lunchlezen van dit winterseizoen is op zondag 25 maart. Vanwege verplichtingen in het buitenland van Arthur Japin is deze editie een paar weken opgeschoven. Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Achttien jaar trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Modest leert hem liplezen en feilloos spreken. Dankzij Pjotr lukt het hem zelfs muziek te ervaren.. Als de jongeman, inmiddels 25, op de ochtend van Tsjaikovski’s overlijden in Petersburg arriveert, begint hij te twijfelen aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt door iedereen stilgehouden. Maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Stierf de componist een natuurlijke dood of was hij slachtoffer van een complot? Wat stond er in de brieven waarmee men hem chanteerde? Wat was de rol van het geheimzinnige studiegenootschap en hun erecode? Wie dreef Tsjaikovski tot zijn gruwelijke dood en waarom greep de Tsaar niet in? Kolya heeft drie dagen, tot de staatsbegrafenis, om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen. Lunchlezen vangt aan om 12.00 uur en in de pauze wordt een lichte lunch aangeboden. De entree bedraagt € 17,50.


.


Zaterdag 17 maart Meet&Greet met Jill

Jill is geboren met een talent voor tekenen, knutselen, mode maken en koken. Duizenden kinderen zitten wekelijks aan de buis gekluisterd en doen creatieve ideeën op. Van Jill zijn o.a. de volgende boeken verschenen: Tekenen met Jill, Iedereen kan tekenen met Jill, Knutselen met Jill en Jill’s Mode meisjes. Zaterdag 17 maart is Jill voor een meet & greet in onze boekhandel. Tussen 11 en 13 uur ben je van harte welkom.

 


Vrijdag 13 april Frans Verhagen over Amerika

Vrijdag 13 april komt Amerikakenner Frans Verhagen naar onze boekhandel. Dit jaar verscheen Begrijp jij Amerika nog? waarin hij de verkiezing van Donald Trump plaatst in de context van de Amerikaanse geschiedenis. Charles Groenhuijsen blurpte op dit boek: ‘Zolang president Donald Trump er dagelijks op los jokt, is dit leerzame boek vol nuchtere feiten van Verhagen onmisbaar.’ In 2017 verscheen van Verhagen Geschiedenis van de Verenigde Staten. Aanvang van de lezing is 20 uur en de entree is 5 euro.

   


BookStoreDay 2018

Noteer alvast in je agenda: zaterdag 14 april BookStoreDay. Een hele dag feest bij PS met veel lezingen en optredens. Houd deze website in de gaten!


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter