Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief maart

Vrijdag 13 maart - Boekenweek in de Bibliotheek

Talkshow: Te gek voor woorden
Schrijver Ernest van der Kwast interviewt cabaretier Mike Boddé en psychiater Paul Wisman

Op
vrijdag 13 maart, organiseert de Bibliotheek Schiedam aan Stadserf een avond vol muziek, interviews en literatuur onder de titel ‘Te Gek voor Woorden’. 
Schrijver Ernest van der Kwast presenteert deze avond en interviewt psychiater Paul Wisman en cabaretier, muzikant en schrijver Mike Boddé. 

Ernest van der Kwast heeft in het begin van het jaar zijn nieuwe roman IJsmakers uitgebracht, over een Rotterdams/Italiaanse familie die al generaties ijs maken. 
Paul Wisman is werkzaam in het Yulius, een  GGZ-instelling  in Dordrecht en  is specialist op het gebied van angsten en depressies en heeft daar verschillende boeken over gepubliceerd. 
En cabaretier Mike Boddé heeft aan den lijve heeft ondervonden, hoe het is om met een depressie om te gaan. In zijn roman Pil vertelt hij zeer openhartig over deze moeilijke periode in zijn leven. Ook zorgt Mike voor een vrolijke noot zorgen  in de vorm van cabaret en muziek. 

Kortom een waanzinnig programma. De deuren openen om 19.30 uur en om 20.00 uur begint het programma in de Bibliotheek aan het Stadserf 1.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel en in de Bibliotheek aan het Stadserf en kosten € 10,00
Leden van de Bibliotheek Schiedam krijgen korting en betalen € 7,50
Kaarten reserveren is ook mogelijk. Bel 010 714 63 00 of mail verdieping@debibliotheekschiedam.nl


Lezingen in april en mei

big bangVrijdag 24 april ontvangen wij Marc Stakenburg. Hij zal een lezing geven over de geschiedenis van de Amerikaanse popmuziek.
Na een carrière van ruim 30 jaar als radiopresentator – Leidsekade Live, Het theater van het Sentiment – vond Marc Stakenburg een nieuwe uitdaging; de oorsprong en geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Hij organiseert en begeleidt motortochten door het zuiden van Amerika met hetzelfde thema en houdt ook lezingen over het onderwerp. Sinds 1981 bezoekt hij de Verenigde Staten veelvuldig, waarbij de Mississippi Delta zijn bijzondere belangstelling heeft. Eind 2014 bracht hij zijn eerste boek uit De big bang van de popmuziek, dat over hetzelfde onderwerp handelt. In zijn presentatie, die wordt ondersteund door beeld en geluid, vertelt Marc over de verschillende reizen en over de oorsprong van de muziek met als ankerpunten New Orleans en Memphis.
Aanvang 20:00
Toegang € 5,00

In mei organiseren wij 4 lezingen.

verdoezeld verledenDe eerste lezing vindt plaats op 1 mei en zal verzorgd worden door Josua Ossendrijver en Benno van Lochem.
De boekpresentatie van Josua op 31 oktober vorig jaar was besloten, maar drukbezocht. Voor ons een reden om Josua zijn aangrijpende verhaal nog eens te laten vertellen. Vijf jaar geleden kwam hij achter zijn ware identiteit. Zijn biologische ouders (en broertje) zijn omgekomen in Auschwitz. Een bevriend echtpaar gaf hem als eigen kind aan bij de Burgerlijke Stand. kind in oorlogstijd
Tijdens een muzikaal intermezzo zullen Joodse liederen ten gehore gebracht worden.
Deze avond zal ook Benno van Lochem zijn verhaal vertellen. Hij schreef het boek Kind in Oorlogstijd waarin hij zijn
ervaringen en waarnemingen uit de jaren dat hij als kind de Tweede Wereldoorlog in Schiedam meemaakte, beschrijft.
Aanvang 20:00 uur
Toegang is gratis


De tweede lezing is op 8 mei. Dan ontvangen wij schrijver Jelle Reumer. Jelle Reumer is bioloog en directeur van Het jelle's weekdierenNatuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij is tevens hoogleraar paleontologie in Utrecht, columnist in Trouw en auteur van diverse boeken op het gebied van evolutie en (stads)natuur.
Hoewel de naam Jelle Reumer waarschijnlijk niet snel een belletje zal doen rinkelen, kennen velen wel zijn collega Kees Moeliker. Kees Moeliker is conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, European Bureau Chief van Improbable Research en stand-up bioloog. Hij ging Jelle Reumer al voor met zijn boeken De eendenman en De bilnaad van de teek. Het boek Jelle's Weekdieren verschijnt 16 maart.
Over Jelle's Weekdieren
De geweldig saaie maar ook ontzettend interessante axolotl, het nare maar toch zeer geliefde lieveheersbeestje, de wonderlijke seksuele aantrekkingskracht van de minotaurusmot, de ernstig bedreigde bladstaartgekko en het bijzonder geëmancipeerde zeepaardje: deze en nog veel meer dieren passeren de revue in Jelle's Weekdieren.
Op de van hem bekende enthousiaste en vermakelijke wijze beschrijft bioloog Jelle Reumer bizarre, eetbare, zielige, zeldzame en andere beesten, met oog voor pikante details. Reumer heeft een groot talent om in een korte schets met een hoog informatiegehalte een dier te typeren op een grappige, soms hilarische, soms filosofische wijze, waarbij grote thema's van het leven niet geschuwd worden. Samen geven ze een prachtig beeld van de enorme diversiteit aan dieren met hun specifieke eigenschappen en eigenaardigheden, waarin we onszelf maar al te gemakkelijk kunnen herkennen.
Aanvang 20:00 uur
Toegang is gratis


RoseOp zondag 17 mei hebben wij de laatste aflevering van onze serie Lunchlezen. Rosita Steenbeek is te gast. In haar nieuwe boek Rose vertelt Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.
Rosita Steenbeek schrijft met Rose een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.
Aanvang 12:00 uur
Toegang €10,00, inclusief lichte lunch

auke hulstTenslotte is het vrijdag 29 mei tijd voor onze PS-avond ter viering van weer een jaar Post Scriptum. Deze avond zal plaatsvinden met medewerking van Auke Hulst, schrijver van Kinderen van het ruige land en zijn recent verschenen boek Slaap zacht, Johnny Idaho. Auke zal ook zijn gitaar meenemen en voor een muzikaal optreden zorgen.
Slaap zacht Johnny Idaho
Een tiener met een missie, een terminale bankier en een wetenschapper gaan op zoek naar de sleutel tot het eeuwige leven. Zij komen samen op de Archipel, een zwaarbewaakte eilandstaat in de Stille Oceaan, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Wat drijft ze? En op welke manier zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden? `Slaap zacht, Johnny Idaho is een grootse roman waarin Auke Hulst hedendaagse thema s als economische apartheid en mind control koppelt aan menselijke gevoelens als liefde, wraak, angst voor de dood en de hunkering naar het eeuwige leven.
Verder ontvangen wij die avond Annnemieke van Plateringen. Zij zal een korte lezing geven over Schwobschwob
Er zijn belangrijke boeken die we niet kennen, waar we niets over horen of lezen, die niet verkrijgbaar zijn in het Nederlands. Schwob.nl is een website voor deze vergeten of onontdekte boeken.
Schwob zoekt en stimuleert het zoeken naar vergeten klassiekers en cultboeken uit de twintigste eeuw. Op de website www.schwob.nl leest u wat er de laatste jaren is herontdekt. 
De avond zal muzikaal begeleid worden door René en Suzette. Zij maken samen wereldmuziek.
Tout de France zorgt voor heerlijke hapjes.
Toegang is gratis


Young Adult aanbieding

literatourLiteratour is de nieuwe campagne voor jongeren die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past. Tijdens de Literatour bezoeken aansprekende en jonge schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren met leesplezier. Literatour richt zich op 788.000 jongeren van 15 t/m 18 jaar in Nederland en vindt plaats van 23 t/m 29 maart 2015. De Dioraphte Literatour Prijs, voorheen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, wordt in deze week bekendgemaakt en uitgereikt. 
Deze week is er een speciale aanbieding. Het boek Divergent 1 (Inwijding) is te koop voor €5,95.

divergentFuturistisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Beatrice Prior is opgedeeld in vijf facties. Elke factie staat voor een bepaalde waarde: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

Divergent is verfilmd in 2014. Insurgent (deel 2) is verfilmd in het voorjaar van 2015.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter