Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief Mei

Lezing Femke Roobol over Springtij vrijdag 9 mei

Onlangs verscheen de tweede roman van Femke Roobol, getiteld Springtij, en wij durven de toekomstige lezer te beloven dat het een ontroerend en ongemeen spannend boek is geworden. Roobol bouwde twee historische verhaallijnen op in haar roman. De watersnoodramp in 1953 en de afsluiting van de Zuiderzee in 1932. Beide feiten worden door haar op een slimme manier bij elkaar gebracht. Het begint in de trieste nacht van 31 januari 1953. De jonge moeder Sara vindt kort voor de tragische gebeurtenissen een potloodtekening in haar ouderlijk huis waarop een moeder met haar baby'tje staat afgebeeld. 'Saartje met haar moeder' staat eronder geschreven. Maar de afgebeelde moeder lijkt totaal niet op de vrouw die haar heeft opgevoed. Het leidt tot vragen die niet beantwoord worden. In de donkere orkaannacht verdrinkt de moeder van Sara. 

springtij femke roobol  watersnoodramp

Helemaal in het noorden, in Den Oever, werken honderden arbeiders uit het gehele land aan de Afsluitdijk. Het kasteleinsgezin Lont vaart er wel bij, maar dochter Kitty raakt ongewenst zwanger en verlaat het dorp. Deze twee gegevens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en Sara gaat op zoektocht naar haar echte moeder.

Een uitgebreid leesverslag vind je op onze website.

Vrijdag 9 mei vertelt Femke Roobol over dit boek.
De aanvang is 20 uur en de toegang is gratis.
Gratis kaarten zijn te reserveren of af te halen bij de boekhandel en onder de bezoekers wordt een gesigneerd exemplaar Springtij verloot.


Lees meer

Dorine Hermans over het koninklijk huis vrijdag 23 mei

dorine hermans Dorine Hermans is niet alleen de grootste kenner van verleden en heden van onze koninklijke familie, ze weet haar kennis ook op een aanstekelijke en humoristische manier over te brengen, zowel in haar boeken als op het podium. Haar psychologische analyse van de koninklijke familie, haar inside information over twee eeuwen koningshuis en haar scherpe anekdotiek maken haar optredens tot een perfecte mix van een serieuze lezing en cabaret.

Een jaar na de troonswisseling verscheen een geheel herziene en uitgebreide editie van Wie ben ik dat ik dit doen mag wie ben ikvan haar. Bij de inhuldiging van koning Willem II op 28 november 1840 werden zes mensen doodgedrukt in de opgewonden menigte. Eigenlijk acht, want twee van de slachtoffers waren zwanger. De nieuwe koning liet weten het voorval te betreuren, maar verder uitermate tevreden te zijn met het verloop van de dag. De inhuldiging van Beatrix op 30 april 1980 verliep ook niet van een leien dakje. Een rookbom ontplofte op de Dam en in de stad stond de leuze 'geen woning geen kroning' op muren geklad. Op 30 april 2013 gaf koningin Beatrix het stokje door aan haar zoon Willem-Alexander. Het was de zevende keer dat er in Nederland een troonswisseling plaatsvond. Die dagen waren historisch en steeds gebeurden daarbij verrassende dingen. Vielen er bij de kroning van Willem II doden en ging er bij Beatrix een rookbom af, bij Willem-Alexander was er heibel over een lied en moest de Eerste Kamervoorzitter aftreden. In dit boek worden de zeven inhuldigingen uit de geschiedenis onder de loep genomen, tot in hun gekste, ontroerendste en meest emotionele details.

V
rijdag 23 mei vertelt Dorine Hermans een mooi verhaal.
De aanvang is 20 uur en de toegang is gratis.
Gratis kaarten zijn te reserveren of af te halen bij de boekhandel en onder de bezoekers wordt een gesigneerd exemplaar Wie ben ik... verloot.
kroon  kroon  kroon  


Lees meer

PS-avond 30 mei

Ons jaarlijkse feestje vindt plaats op vrijdag 30 mei aanstaande. Dan willen wij toch weer even stil staan bij het feit dat wij 13 jaar geleden de naam van de boekhandel veranderden. Zoals jullie gewend zijn vieren wij dit met literatuur, muziek en lichte alcoholica en/of non-alcoholica. 

eva meijer  
Omdat wij nog steeds niet zijn uitgeluisterd naar het muzikale duo Hans Trompert en Theo de Looze, vonden wij het gepast de heren nogmaals uit te nodigen. Uit betrouwbare bron is het bericht bij ons binnengekomen dat zij een aantal eigen nummers aan het instuderen zijn. Voor ons een reden een uniek luistermoment op het programma te zetten.

De literaire inbreng komt van Eva Meijer. Een veelzijdig damespersoon; zij mag zich beeldend kunstenaar, filosoof, singer/songwriter en (uiteraard) schrijver noemen. dagpauwoogZe maakt performances, muziektheatervoorstellingen en installaties, maar ook tekeningen, foto's, video's en afleidingsmateriaal voor varkens. Ze publiceerde eerder korte verhalen en poëzie in literaire tijdschriften als De Revisor en De Brakke Hond en op websites als hard//hoofd. Haar debuutroman Het schuwste dier (2011) werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza Debuutprijs. Vorig jaar publiceerde zij Dagpauwoog, een tragikomisch verhaal over mensen en andere dieren. Iris Dagpauwoog verhuist met haar hondje Pol naar een afgelegen dorp bij zee. Daar ontmoet ze dierenrechtenactivist Marcel, die haar stukje bij beetje weet te overtuigen van de noodzaak om in te grijpen in de manier waarop mensen met andere dieren omgaan. Kortom een intrigerende roman over dierenactivisme met de vraagstelling: hoe ver mogen activisten gaan?

De PS-avond is op vrijdag 30 mei, vangt aan om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Post Scriptum trakteert. 

 


Lees meer

In juni...

Noteer de datum vrijdag 27 juni alvast in de agenda. Na het diner nodig wij jullie uit om een eerste keuze te maken uit onze uitverkoop. Vanaf 19 uur kan er gesnuffeld worden en mooie vakantestapeltjes worden samengesteld. Alle opruimingsboeken gaan voor 3,50 de deur uit. Naast de reguliere uitverkoop zullen wij een leuk aanbod ramsj aanbieden. Verder staat de gehele maand Juni in het teken van het spannende boek. Bij aankoop van tenminste € 12,50 aan boeken, krijg je van ons een ongemeen spannend boek van Tess Gerritsen cadeau. De titel is Incendio.  


Onze boekentips

tot ziens daarbovenPierre Lemaitre Tot ziens, daarboven
Xander, 480 pag. € 22,50
Als je werkelijk een fantastische roman wil lezen die de Eerste Wereldoorlog als onderwerp heeft, vraag dan naar Lemaitre. Het speelt zich af in de laatste dagen van de loopgravenoorlog en de jaren die daarop volgden. Twee mannen overleven de gruwelijkheden, de één is verminkt in zijn gezicht, roken gaat alleen nog maar via zijn neusgat, en hij is kreupel. De ander weet zich gered door de eerste, wat hem met een schuldgevoel opzadelt. Er gebeurt heel veel voordat beide mannen besluiten een louche handeltje op te zetten in fictieve oorlogsmonumenten. Met het gestolen geld hopen zij een rustig leven in een Franse kolonie door te brengen. Een tweede lijn in het verhaal is dat van luitenant d'Aulnay-Pradelle. Een man die voor het leven verbonden is met dat van de twee mannen en die op zijn beurt ook een slaatje weet te slaan uit de misère van de oorlog. Het lijkt een tweestrijd te worden wie er het best in slaagt te zwendelen. Lemaitre die met dit boek de Prix Goncourt won is in ons land al bekend als thrillerschrijver. Dit vind je terug in zijn boek. De spanning wordt uitstekend opgebouwd. Het lezen van elke bladzijde maakt je al meteen nieuwsgierig naar de volgende. Lemaitre weet zelfs na een beschrijving van een gruwel een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren met een humoristisch intermezzo. En misschien was die hele grote oorlog wel één grote grap? Dit boek roept bij mij slechts één conclusie op: een meesterwerk! (tip van Ruud) Een uitgebreide bespreking lees je hier.

twee wegenPer Petterson Twee wegen
De Geus, 315 pag. € 19,95
Tommy en Jim waren vroeger vrienden, maar hebben elkaar al vijfendertig jaar niet gezien. Nu komen ze elkaar 's ochtends vroeg weer tegen. Toevallig, Jim staat daar zoals zo vaak te vissen. Sinds hij arbeidsongeschikt is, vist hij vaak 's nachts. Hij staat dan tussen andere outcasts, zonder verder contact met hen. Tommy komt langsrijden met zijn auto, een gloednieuwe Mercedes. Er volgt een kort gesprek waarna Tommy weer verder rijdt. Als reactie krijgt Jim een huilbui, maar er zijn voor ons lezers aanwijzingen dat hij dat wel vaker heeft.
Vervolgens vertelt Petterson over de jeugd van de twee vrienden. In het eerste deel ligt de focus vooral op Tommy. In zijn jeugdjaren, we spreken over de jaren zestig in Noorwegen, groeit hij op in een klein dorpje. Zijn moeder is met de noorderzon vertrokken en de vier overgebleven kinderen worden met regelmaat mishandeld door hun vader. Uiteindelijk is voor Tommy, de oudste, de maat vol en breekt hij met zijn honkbalknuppel zijn vaders enkel. Daarna horen ze niets meer van hem en worden de kinderen uit elkaar gehaald. Tommy gaat bij een oudere vriend wonen, dezelfde man die zijn moeder heeft geholpen toen ze het dorp wilde verlaten. Later neemt hij samen met hem een houtzagerij over en verdient met de verkoop van dat bedrijf veel geld. 
In het tweede deel draait het voornamelijk om Jim. Hij woont in zijn jonge jaren in hetzelfde dorpje als Tommy en daar worden ze vrienden. Jim leeft samen met zijn moeder en kent zijn vader niet. En hoewel zijn jeugd daarom minder moeilijk lijkt dan die van Tommy, is Jim degene die op jonge leeftijd probeert om zelfmoord te plegen. Daarna mislukt alles wat hij in zijn leven probeert.
Twee wegen is een mooie, maar ook uitgesproken sombere roman. Somberder dan zijn eerdere roman Paarden stelen, dat ik ook prachtig vond. Het lot van Jim is niet anders dan treurig te noemen. Als tegenwicht gaat het met Tommy eigenlijk alleen maar beter, maar toch overheerste bij mij de treurigheid. Goed verwoorde treurigheid, dat wel. (tip van Gerben)
Lees hier de uitgebreide versie.

 


Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u zich onderaan deze brief uitschrijven.


 


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter