Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief Mei: Vittorini, PS-avond, Manon Uphoff

Nieuwsbrief Mei: Vittorini, PS-avond, Manon Uphoff

19 mei: Christoph Buchwald over De rode anjer van Elio Vittorini

Vrijdag 19 mei: Christoph Buchwald over De rode anjer van Elio Vittorini

In januari bespraken wij in een select gezelschap het boek Kamp van Angela Rohr. Het enthousiasme was dermate groot dat wij hieraan een gevolg gaan geven. Het volgende boek wordt Elio Vittorini’s De rode anjer. Speciaal voor deze Schwobavond komt uitgever Christoph Buchwald naar onze boekhandel om zijn enthousiasme over dit boek uit te spreken.

Het is dus ook zeker mogelijk om de lezing te bezoeken, zonder dat je van tevoren het boek gelezen hebt. Maar natuurlijk is het wel aan te bevelen!

Het verhaal speelt in 1924 en de zomer op Sicilië is bijzonder heet. Twee vrienden huren een kamer in stadje aan zee. Ze moeten eigenlijk hun eindexamens voorbereiden,maar liever vluchten ze naar de cafés aan de Corso, om te discussiëren over Mussolini, Rosa Luxemburg en vooral over de liefde en vrouwen. Beide vrienden dromen van vrouwelijk schoon, maar weten niet of zij een kans maken. De rode anjer blaakt van jeugdige opstandigheid, zomerse geuren en seksueel verlangen. Vittorini’s roman toont ons een schitterend portret van twee jonge mannen die een enorme levenshonger aan de dag leggen en bovendien op een aandoenlijke, jeugdige manier openstaan voor alle idealistische, revolutionaire – en erotische – ideeën.

Vrijdag 19 mei – aanvang 20 uur – entree € 25,00 (incl. boek) of €5 (zonder boek, incl. comsumpties)


Vrijdag 2 juni - PS-avond bij Post Scriptum

Vrijdag 2 juni - PS-avond 16 jaar Post Scriptum

 

En weer plakken wij er een jaartje aan vast. Inmiddels draait en floreert onze boekhandel zestien jaar zelfstandig. Een jaartje ouder worden kent een onoverkomelijke consequentie: het moet gevierd worden, want daar zijn feestjes voor uitgevonden. Vrijdag 2 juni gaat het gebeuren en behalve flessen wijn, wat biertjes en veel hapjes, komen twee mooie auteurs het feestje luister geven.

Marijn Sikken (1990) won in 2011 zowel de jury- als de publieksprijs bij Write Now! Marijn debuteerde dit voorjaar met de fantastische roman Probeer om te keren. Het is een messcherpe schets vol mededogen van een kleine, oer-Hollandse gemeenschap, en toont ons hoe dicht liefde en onverschilligheid eigenlijk bij elkaar in de buurt liggen. Lees Ruuds bespreking hier: http://www.postscriptum.nl/boekbesprekingen/ruud/probeer-om-te-keren-marijn-sikken.html

 

Onze andere gastspreker is Henk van Straten(1980). Hij heeft al wat publicaties op zijn naam staan, maar brak in 2015 door met zijn roman Bidden en vallen. In het Volkskrant Magazine heeft Henk een wekelijkse column.
De reden van zijn uitnodiging is het verschijnen van zijn autobiografische jeugdrelaas We zeggen hier niet halfbroer. Gerben besprak dit boek: http://www.postscriptum.nl/boekbesprekingen/gerben/henk-van-straten-wij-zeggen-hier-niet-halfbroer.html

En er zal muziek zijn. Het in Schiedam e.o. wereldberoemde gitaarduo Kuuk & Nelis spelen tussen de optredens door een ensemble van bekende popsongs op hun eigen wijze. 
Meezingen mag, een voorzichtig dansje is toegestaan!


31 mei: Manon Uphoff in het Literair Cafe in de Korenbeurs

Manon Uphoff te gast bij Literair Café.

Schrijfster Manon Uphoff is te gast op laatste Literair Café van dit seizoen.

Schrijfster Manon Uphoff (1962) begon al vroeg met tekenen en schrijven. ‘De wond’ is de titel van haar allereerste verhaal – dat is opgenomen in de editie van haar verzamelde verhalen, Schaduwvlammen. Haar debuut, de verhalenbundel Begeerte, werd zeer enthousiast onthaald en kwam op de shortlist van de AKO Literatuurprijs.

Sinds die tijd wijdt Uphoff al haar tijd aan haar schrijverschap en volgden in gestaag tempo de roman Gemis, de bundels De Fluwelen Machine, Hij zegt dat ik niet dansen kan, de novellen De Vanger en De Bastaard en de verzamelbundel Alle Verhalen. In 2005 publiceerde zij de roman Koudvuur, in 2009 de roman De spelers, in 2012 de met de Opzij Literatuurprijs bekroonde novelle De ochtend valt en in 2013 verscheen de bundel De zoetheid van geweld, met negen nieuwe verhalen. Het oeuvre van Uphoff wordt gekenmerkt door een grote beeldende kracht. Haar zinnen zijn talig mooi, en tegelijkertijd zo scherp als een fileermes.

Kaarten zijn te koop bij de Bibliotheek en bij jullie eigen boekhandel Post Scriptum. Ze kosten €10 (€7.50 voor leden van de Bibliotheek en leden van het Literair Gezelschap).

 

 


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter