Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief november 2016

Zondag 6 november Lunchlezen met Vrouwkje Tuinman

 


Vrouwkje Tuinman (1974), musicologe, dichteres, romanschrijfster, journaliste en columniste, publiceerde inmiddels vier romans en vijf dichtbundels. Zij ontving onder andere de Holland Maandblad Poëziebeurs en het C.C.S Crone-stipendium. In 2007 ontving zij de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre. In september verscheen Afscheidstournee. Het vertelt over leven, dood en nalatenschap van de geroemde en verguisde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Als hij overlijdt laat hij zijn zoon Achille niet alleen een bijzondere collectie muziekinstrumenten en een mooi bedrag, maar ook zijn lichaam na. De kerk staat een begrafenis van de violist des duivels niet toe. Overal sleept hij zijn kist mee naar toe en vraagt hij zich af of zijn vader werkelijk zo slecht is geweest. Het bitterzoete Afscheidstournee schetst op haast speelse wijze de diepste connecties die er tussen mensen kunnen bestaan. Het wonderlijke verhaal van de Paganini’s vertelt over trouw, familiebanden, toewijding, geloof en ongeloof, eerzucht en de keerzijde daarvan. Bovenal stelt Afscheidstournee de vraag hoe je verder leeft zonder afscheid te kunnen nemen. 

Zondag 6 november

Aanvang: 12.00 uur

Entree: € 8,00 (inclusief een lichte lunch)


Zaterdag 19 november verschijnt Harry Potter en het Vervloekte Kind en leest Anne Rats voor.

Op 19 november is het eindelijk zover, dan verschijnt Harry Potter en het Vervloekte Kind Deel Een en Twee. Langverwacht en nu eindelijk in het Nederlands. Natuurlijk gaan wij dat ook vieren. We gaan op zaterdag om 7.00 uur open, zodat je de hele dag in je boek kan lezen. Om 7.30 uur komt actrice Anne Rats scenes uit het boek voordragen. Voor de vroege vogels zorgen we ook dat er een ontbijt klaar staat, dus je kan gelijk vanuit je bed naar de winkel komen.

 

Het achtste verhaal. Negentien jaar later
Het leven van Harry Potter was al nooit eenvoudig, maar nu hij een overwerkte ambtenaar is op het Ministerie van Toverkunst en vader is van drie schoolgaande kinderen lijkt alles nog moeilijker. Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om gevraagd heeft. Wanneer het verleden en heden dreigen te versmelten, leren zowel vader als zoon dat duisternis soms uit onverwachte hoek komt.

 

Zaterdag 19 november

Aanvang 7.00 uur (Anne Rats leest voor om 7.30 uur)

Toegang gratis


Vrijdag 25 november Eva Rovers over Boudewijn Büch

Sinds september 2011 werkte  Eva Rovers aan de biografie van Boudewijn Büch. De gezamenlijke erven hebben haar exclusief toegang gegeven tot het persoonlijke archief van Büch, waarin zich 25 dagboeken en duizenden brieven en foto's bevinden.

Na het overlijden van Boudewijn Büch in 2002 is in talloze boeken, krantenartikelen, opiniestukken, interviews en televisieprogramma’s geprobeerd het leven van dit fenomeen te vangen. Verreweg de meeste aandacht ging uit naar Boudewijn Büch de mystificateur, de man die aan de werkelijkheid niet genoeg had en daarom een parallel universum schiep.

Na zijn dood was er nauwelijks aandacht voor de rol die Büch de voorgaande twee decennia had gespeeld binnen de culturele wereld. Door het literaire establishment werd hij  weggezet als straatschoffie dat ook eens een boek had gelezen. Deze biografie laat zien dat Büch meer was dan een fantast. Hij was iemand die een breed en jong publiek wist te interesseren voor onderwerpen die op het eerste gezicht weinig sexy lijken. Op aanstekelijke wijze liet hij zien dat een mens geen stoffige professor hoeft te zijn om van geschiedenis of poëzie te houden. Hij was een culturele alleseter, die zijn loopbaan als dichter begon en als televisiepersoonlijkheid eindigde. In de tussenliggende jaren werkte hij met evenveel plezier aan columns voor Penthouse en Nieuwe Revu als voor NRC Handelsblad. Hij beschreef de wereldliteratuur in het literaire tijdschrift Maatstaf om vervolgens in het VARA-programma Büch de nieuwste publicaties door de studio te smijten als deze hem niet bevielen. Dankzij deze veelzijdigheid en het scala aan podia waarmee Büch zijn voorkeuren wereldkundig maakte, wist hij bij een breed publiek de interesse voor literatuur, geschiedenis en poëzie nieuw leven in te blazen.

 

 

Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). Haar boek werd onder meer bekroond met de de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste biografie binnen het Nederlands taalgebied.

 

aanvang 20.00 uur — entree € 7,50


 

 


Boekentip: Nathan Hill - De Nix

De laatste jaren worden er regelmatig lekkere dikke debuten uit de V.S. in ons land uitgebracht. Met wisselend succes, maar gelukkig zorgt Nathan Hill met zijn roman De Nix voor een aantal heerlijke uurtjes leesplezier. Het is zowel toegankelijk, als diepzinnig en zit boordevol wendingen.

Als van hoofdpersoon Samuel Anderson een verhaal gepubliceerd wordt en hij een torenhoog voorschot krijgt, lijkt zijn loopbaan als schrijver gegarandeerd. Helaas krijgt hij geen enkel idee op papier en wil zijn uitgever zijn voorschot terug, maar dat is natuurlijk allang op. Als laatste redmiddel besluit hij een boek over zijn moeder te gaan schrijven. Zij is net landelijk nieuws geworden omdat ze een conservatieve presidentskandidaat met een handvol grind heeft bekogeld. Alleen heeft hij haar sinds zijn elfde niet meer gezien, toen zij haar gezin verliet.

Dit is het vertrekpunt voor een literaire reis van New York in het heden, via Chicago in 1968 tot aan Hammerfest in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hill verbindt het activisme van 50 jaar geleden aan de situatie van nu en laat zijn hoe weinig er (ten goede) veranderd is. Allerlei onderwerpen passeren de revue: schrijvers, gamers, rassenrellen, vrouwenhygiëne, de liefde, depressie en populisme. Een weergaloos boek dat veel zegt over de tijd waarin we leven.

 

Uitgeverij: De Bezige Bij

700 pagina's

€ 24,99


CD van de maand november - Henryk Gorecki - The World of Gorecki

De Poolse componist Henryk Mikolaj Gorecki (1933-2010) is in Nederland vooral bekend door de documentaire over Reinbert de Leeuw en zijn samenwerking met Gorecki. Zijn 3e symfonie baseerde hij op het tragische gegeven van een bede ingekerft door een Pools tienermeisje op de kalkmuren van de Gestapo gevangenis in Zakopane. De ontroerende klaagzang werd in de film POLICE met Gerard Depardieu gebruikt als soundtrack. De CD uitgave haalde de internationale popcharts en is ruim 1 miljoen keer verkocht. Deze enige verzamel CD tot nu toe van Gorecki, is voorheen alleen uitgegeven in de UK. Nu voor het eerst ook leverbaar in Nederland.

€ 9,99

 


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter