Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief november 2017 Murat Isik, Alex Boogers, Alledaags Uniek en nog veel meer.

Nieuwsbrief november 2017 Murat Isik, Alex Boogers, Alledaags Uniek en nog veel meer.

Lunchlezing met Murat Isik helemaal uitverkocht.

 

De eerste Lunchlezing van dit seizoen met Murat Isik is helemaal uitverkocht.

Voor de laatste lezing van het seizoen op zondag 4 maart, met Arthur Japin over zijn kortgeleden verschenen boek Kolja zijn ook al veel kaarten verkocht, dus wacht niet te lang als u hier bij wilt zijn.

Gelukkig zijn er nog genoeg kaarten voor de Lunchlezingen met Sanneke van Hassel (10 december), Franca Treur ( 7 januari), en Joost de Vries (11 februari).

Zet de data alvast in uw agenda want ook deze lezingen, of de fijne lunches, wilt u zeker niet missen


Vrijdag 17 november Alex Boogers over 'Onder een hemel van sproeten'.

In 2015 verblijdde Alex Boogers ons met Alleen met de goden. Het was voor ons het boek van het jaar, stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs en won de Boekhandelsprijs. Nu is Onder een hemel van sproeten verschenen. Een ander verhaal, in hetzelfde universum. Boogers zal op deze avond vertellen over zijn boek en zijn werk   

Over Onder een hemel van sproeten:

2009. Amerika heeft zojuist zijn eerste zwarte president gekozen. Voor een korte periode lijkt er iets van hoop te ontstaan in de wereld, maar voor de zwarte Harvey is die ene dag precies hetzelfde als alle andere. In zijn troosteloze wijk vecht iedereen om te overleven. Zo ook zijn buurmeisje Amy, die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. De enige die ze vertrouwt is Jacob, een oude m2009an wiens dierbaarste herinneringen zijn gestorven met zijn vrouw.

Ouderdom en jeugd, zwart en blank, volks en elitair: Alex Boogers schept opnieuw een bijzonder universum vol tegenstellingen. Dit maakt Onder een hemel van sproeten tot een confronterende roman over afkomst, vriendschap en vergelding.

 

Vrijdagavond 17 november.

Entree is €7,50 en we beginnen om 20.00 uur.


Vrijdag 24 november Poppioniers met Tom Steenbergen

Vijftig jaar geleden vond de oerknal van de popmuziek plaats. De roaring sixties waren op hun hoogtepunt en na dat jaar zou de popmuziek nooit meer hetzelfde zijn. In Monterey, California,  zetten The Doors, Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who de wereld in vuur en vlam op het allereerste echte openluchtpopfestival ter wereld tijdens de zomer van 1967 die de geschiedenis zou ingaan als de Summer of Love. De allereerste Nederlandse popfestivalletjes vonden plaats met ludieke namen als Hai in de Rai, Hippy Happy beurs en The Flight To Lowlands Paradise. Tijdens het Pop Festival in Kralingen luisterden 100.000 mensen in het Kralingsebos naar bands als Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane. Over de woelige jaren zestig met zijn talloze popgroepen zijn honderden boeken geschreven en vele tv-series gemaakt, maar nooit is er een boek geschreven over die jongeren die deze popgroepen een eigen podium gaven. De jeugdige pioniers die hun generatiegenoten de ruimte gaven hun muziek live uit te voeren op een podium waar dan ook in Nederland. In het boek Poppioniers komen die pioniers van de eerste popfestivals en poppodia aan het woord. Je leest hier hoe Pinkpop, Lowlands, Paradiso en de Melkweg zijn ontstaan. Tom Steenbergen beschrijft in dit boek hoe een opstandige muziekgeneratie in de woelige jaren tussen 1964 en 1970  het initiatief namen om concerten en festivals te organiseren die het muzieklandschap in Nederland definitief veranderden. Je leest ook over de eerste legendarische popconcerten van de jaren zestig van mensen die er bij waren: The Doors in het Concertgebouw in Amsterdam, The Rolling Stones in het Kurhaus, Van Morrison in Arnhem, Jimi Hendrix voor een halflege zaal in Rotterdam, The Who in een klein clubje in den Haag, en Led Zeppelins eerste concerten in Nederland. Een uniek document opgetekend aan de hand van vele interviews met de pioniers van deze geruchtmakende generatie.

Tom Steenbergen is geen onbekende in popwereld. Ruim 45 jaar zette hij zijn stempel, onder andere als oprichter van het poppodium De Toverbal in Maassluis, als programmeur bij het theater De Lantaren in Rotterdam. Hij organiseerde menig bezoek van buitenlandse artiesten en maakte deel uit van de redactie van de Oor-Popencyclopedie.
Vrijdag 24 november vertelt Tom Steenbergen met ondersteuning van beeld en geluid hét verhaal van de festivals en concerten in de jaren 60 en 70. 
De toegang bedraagt vijf euro en de aanvang is 20 uur. 
Bezoekers kunnen meedoen aan een quiz waarmee zij kans maken het boek Poppioniers gratis mee naar huis te nemen.


30 november Douwe Draaisma in De Korenbeurs

                                                                           

De bekende psycholoog Douwe Draaisma is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken. Met zijn boek 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' won hij meerdere prijzen.

Donderdagavond 30 november geeft hij in De Bibliotheek in De Korenbeurs een lezing met de titel: De verhalen die je geheugen je vertelt. Over de betrouwbaarheid van herinneringen.

Natuurlijk zijn wij erbij met een boekentafel

 

Donderdag 30 november

Aanvang: 20:00 uur

Entree: € 20,- in de voorverkoop.

Leden van het LGS krijgen op vertoon van hun pas € 2,50 korting.

Bibliotheek in De Korenbeurs, Lange Haven 145

Kaarten zijn onder andere te koop bij boekhandel Post Scriptum

 


Verschenen: Alledaags Uniek. Wonen in Kethel-Oost.

In Alledaags Uniek vertellen bewoners en oud-bewoners van de wijk Kethel-Oost het verhaal van hun wijk. Veertig jaar geleden vestigden de eerste bewoners zich op een plek die aan moest sluiten bij het Poldervaartse groen en een open structuur kende. Opvallend is dat de grote kern nooit is vertrokken en dat Kethel-Oost een hoog aantal éénpersoonsgezinnen telt, wat inhoudt dat de wens er te blijven wonen groot is. Het boek Alledaags Uniek is uiteindelijk een fraai en toegankelijk boek geworden. Niet alleen voor zij die er wonen of gewoond hebben, maar ook voor de geïnteresseerde Schiedammer die meer van zijn stad wil weten. Het boek bevat honderden foto's en mooie verhalen. Eugène Dumoulin verzorgde de verrassende lay-out.

Het boek telt 150 pagina's en de winkelverkoopprijs is € 17,50.

.  


En toen viel de Glasfabriek stil.......

Deze zomer ging de Glasfabriek van Schiedam dicht.
Met het uitlessen van de twee grote ovens werd het productieproces aan de Buitenhavenweg beëindigd. Er werden tienduizenden flessen per dag vervaardigd en de fabriek was winstgevend, maar het Amerikaanse concern O-I vond de investering in nieuwe machines en ovens te duur. Veel personeel heeft al een baan gevonden bij andere vestigingen in Leerdam en Maastricht of bij heel andere bedrijven.
                                                                            


Fotograaf Awé Krijger en journalist en tekstschrijver Kor Kegel hebben met elkaar gemeen dat ze als kind vanuit hun slaapkamer ‘de Glasfabriek’ zagen en hoorden. De Vereenigde Glasfabrieken N.V., zoals het officieel heette. Awé Krijger en Kor Kegel maakten voor de werknemers een boek waarin het productieproces nog net op tijd in woord en beeld beschreven kon worden. Ter herinnering.
En als eerbetoon! De Glasfabriek was sinds het eind van de negentiende eeuw een begrip in Schiedam en van grote betekenis voor de Nederlandse handel in dranken en voedingsmiddelen. In elk huishouden kwamen wel producten van de Verenigde Glasfabrieken voor.
 Krijger & Kegel vertellen in hun boek hoe grondstoffen als zand, soda, kalk en nefelien met schepen en vrachtwagens aankomen en in silo’s worden opgeslagen en hoe ze verder hun ‘reis naar fles’ vervolgen. De grondstoffen worden secuur afgemeten en in een perfecte combinatie gemengd en in ovens verhit tot gesmolten glas, dat boven de verwerkingsmachines in druppels wordt ‘geknipt’. De druppels worden opgevangen in metalen vormen, die het gesmolten glas tot flessen kneden en persen. Dan volgen ingenieuze inspecties van de kwaliteit en gaan de flessen via de lopende band naar de verpakkingsmachines. Alles bij elkaar een indrukwekkend volautomatisch proces, dat toch niet zonder menselijke begeleiding kan.
 
Maar zo zal het in Schiedam nooit meer zijn. Krijger & Kegel hebben van hun afscheidsboek voor het personeel een publieksversie gemaakt

114 pag. met meer dan 100 kleurenfoto“s 

intekenprijs tot verschijnen € 25,00, daarna € 28,50

verschijnt vrijdag 9 november


Readr-app

Vorig jaar zijn we begonnen met de introductie van de Readr-app (en de daaraan gekoppelde klantenkaart). Jammer genoeg waren er wat kinderziektes, maar nu werkt alles optima forma. Daarom brengen we hem nogmaals onder jullie aandacht.

Met de app heb je altijd je boekenbonnen bij de hand, kun je makkelijk een boek bestellen of onze recensies nog even nalezen. Als je het account koppelt aan de bestelpagina op onze website, betaal je geen verzendkosten, ook niet onder de €15. Ook zullen er in de toekomst veel landelijke boekhandelsacties (ook) via deze app lopen. Dus niet getreuzeld en meld je aan via deze link: http://readr.nl/nodiguit/ILWgtpZ 

Daarna kan je de app downloaden via Playstore of Applestore.


Boekbesprekingen


CD van de Maand: Liszt. Late Chamber Music

Het Liszt Concours Utrecht is net achter de rug dus zijn we helemaal in de stemming voor de C D van de Maand volgespeeld met uitvoeringen van Liszt door onder andere Reinbert de Leeuw, Vera Beths en Anner Bijlsma.En dat voor maar € 9,99

                 


CD Tip: Mari Samuelsen, Nordic Noir

Nordic Noir: regenachtige, blauwachtig verlichte achterbuurten in nachtelijk duister. Morsige, autistische rechercheurs met relatieproblemen op jacht naar hoogbegaafde psychopaten die het lustmoorden niet kunnen laten. Dat is wel zo’n beetje het beeld dat oprijst bij diegenen die – net als ik – verslingerd zijn aan Scandinavische tv-thrillers als ‘The Bridge’ en ‘The Killing’. Maar het is natuurlijk een feit dat een niet onbelangrijk deel van de spanning bereikt niet alleen bereikt wordt door de beelden maar zeker ook door de steeds aanwezige muziek. Een niet onbelangrijk deel daarvan is het werk van voor mij totaal onbekende componisten als Uno Helmerson, Ólafur Arnalds, Frans Bak en Johan Söderqvist.
Violiste Mari Samuelsen trekt, samen met de Trondheim Soloists, deze klanken los uit de gebruikelijke context en laat horen dat het eigenlijk gewoon heel mooie, degelijk gecomponeerde muziek betreft. Je hoort er subtiele invloeden van heel wat componisten van de laatste decennia in terug, van Michael Nyman tot Philip Glass, van Wim Mertens tot Arvo Pärt, waarvan overigens ook nog een compositie wordt gespeeld op de cd.
Vernieuwend is het allemaal niet, maar wel heel sfeervol, beeldend, vakkundig gemaakt en uitstekend vertolkt. Mari Samuelsen is een uitmuntend violiste en ook de Trondheim Soloists weten van wanten. Het resultaat is de ideale cd om als soundtrack te draaien op een winderige herfst- of winteravond, terwijl je bij de open haard een lekkere Scandinavische thriller leest. Er is bij PostScriptum vast wel iemand te vinden die daarvoor een paar fijne tips kan geven. (En als het weer daarvoor te slecht is, trek je gewoon een van die gouwe ouwe Sjöwall & Wahlöö’s uit de kast: dat waren tenslotte toch de uitvinders van het genre…)
Recensent: Ad van der Kouwe
Label: Decca
Prijs: € 14,99
Cijfer: 8

 


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter