Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief november

28 november - Groenweegje - Fred Martin

groenweegjeVrijdag 28 november geeft schrijver Fred Martin een lezing over het boek Groenweegje.
Aanvang is 20:00 uur en de toegang is gratis.  

4 november verscheen het boek
Groenweegje - Schiedam rond 1900 - Herinneringen en prenten van Johan Töns (1890-1959), prijs €24,90
Johan Töns, schilder/tekenaar uit passie en beoefenaar van twaalf ambachten uit noodzaak, noteerde eind jaren ’50 zijn herinneringen aan het Schiedam van zijn jeugd. Niet omdat hij zijn memoires wilde opstellen, maar omdat zijn neuroloog hem na een beroerte adviseerde om veel te schrijven; dat was goed voor de motoriek in zijn hand. Daarom schreef hij 26 schoolschriften vol met anekdotes. Die notities van een gewone Schiedammer met een scherpe blik zijn nu, een halve eeuw na zijn dood, in hun historische context geplaatst.
Samen met hem zijn we ooggetuigen van grote gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog of de enorme brand die de Kraton en de Palmboommolen in de as legde. Maar we zien ook de Schiedamse kermis en het leven van alledag in de stad, en wandelen door de polder. We volgen Johan op zijn weg naar school en kijken naar de schutterij die naast zijn geboortehuis oefende. En we maken via hem kennis met al lang vergeten stadgenoten uit die tijd.
De verhalen zijn rijk geïllustreerd met foto's en krantenberichten van rond de vorige eeuwwisseling, maar vooral ook met nooit eerder gepubliceerde tekeningen en schetsen die Johan zelf heeft gemaakt.


Lees meer

Lunchlezen zondag 7 december - Jaap Robben

robbenZondag 7 december bezoekt Jaap Robben onze winkel in het kader van onze serie Lunchlezen. We beginnen om 12:00 uur. Kaartjes kosten € 7,50 en dit is inclusief een lichte lunch in de pauze.

Jaap Robben schreef ons een ansichtkaartje waarin hij ons bedankte voor ons enthousiasme voor zijn debuutroman 
Birk, het boek dat tot één van onze zomertips behoorde. Het is een beklemmend verhaal over de puber Mikael die met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen woont. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is birkgebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. 
Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.

Jaap Robben (1984) maakt met Birk zijn romandebuut. Hij is al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy de kinderboeken De Zuurtjes en Zullen we een bos beginnen? (shortlist Gouden Uil). Ook was Robben stadsdichter van Nijmegen. Met zijn theatergroep Fien treedt hij regelmatig op, tot in Wit-Rusland en Oman.
Robben is één van de meest talentvolle jonge schrijvers die wij hebben!


Lees meer

Historische atlas van Schiedam en lezing

historische atlas schiedamVrijdag 12 december spreken historicus Henk Slechte en stadsarchivaris Laurens Priester over de totstandkoming van de Historische Atlas van Schiedam. De lezing begint om 20:00 uur en de toegang is gratis.

Schiedam is de stad van vis, jenever en schepen. De plaats is ontstaan als gevolg van het leggen van een dam in de veenrivier Schie, en kreeg in 1275 stadsrechten van Vrouwe Aleida van Henegouwen, de tante van graaf Floris V. tot ver in de zeventiende eeuw leefden de Schiedammers van de visserij. Die werd opgevolgd door de jenever die in de negentiende eeuw van Schiedam wereldwijd een synoniem voor sterke drank maakte. Daarna was Schiedam dankzij scheepswerven als Gusto en Wilton-Feijenoord een begrip in de wereld van scheepsbouw en -reparatie.

De Historische atlas van Schiedam beschrijft de verrassende geschiedenis van een stad waarvan eerst de visserij, daarna de jeneverstokerij en tenslotte de scheepsbouw de stedenbouwkundige structuur en het architectonische uiterlijk hebben bepaald.
De bijzondere geschiedenis van Schiedam wordt aan de hand van boeiend kaart- en beeldmateriaal ontvouwd en verklaard. De kleurrijke geschiedenis van deze stad wordt zo prachtig in beeld gebracht.

De atlas verschijnt eind november en heeft een introductieprijs van € 24,50 (na 1 maart 2015 € 29,50)


Prijsvraag

Wij hebben een leuke beeldpuzzel gemaakt die jullie op je gemak tijdens de donkere avonden van november en december mogen oplossen. Alle opgaven hebben te maken met de komst van Rosita Steenbeek in 2015. Rosita sluit een mooi seizoen lunchlezen af.

Wat moet je doen? Beantwoord de vragen en noteer de gevraagde letter. De zes letters achter elkaar is de oplossing. Om een aanwijzing te geven staan hieronder afbeeldingen die iets met het antwoord te maken hebben. Onder de goede inzenders die zowel het antwoord op elke vraag juist vermelden en het gevraagde weten, verloten wij een exemplaar Rose, het nieuwe boek van Rosita Steenbeek en 2 kaarten voor haar lezing. Inzenden kan tot 31 december 2014. Let wel, er zullen twee prijswinnaars zijn.
U kunt uw antwoorden mailen naar info@postscriptum.nl

Voor meer informatie over lunchlezen met Rosita Steenbeek, klik hier


De prijsvraag is te vinden via onderstaande link
http://postscriptum.nl/prijsvraag/prijsvragen/prijsvraag-december-2014.html


De PLUX app

pluxSinds kort kunnen er boeken besteld worden via de PLUX app.
Met deze app op je smartphone combineer je het gemak en de informatie van onze webshop met de persoonlijke hulp in onze winkel.
Door je boeken in PLUX te reserveren of te kopen, steun je de lokale boekhandel. Je bepaalt namelijk zelf bij welke winkel je je aankoop doet.
In de app kun je onder andere artikelinformatie opvragen, voorraad zien en boeken reserveren. Je haalt het artikel op bij de boekhandel of je laat het thuisbezorgen.

Kom langs voor meer informatie of kijk op www.blz.nl/plux


Recensies

De afgelopen maand zijn er op onze website weer nieuwe boekbesprekingen verschenen. 
Klik op de boekafbeelding voor de betreffende recensie.

het hout kokkin van himmler wacht op mij peter middendorp 

de jaagster aurore kom hier dat ik u kus verhaal lucy gault


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter