Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief Preview activiteiten april.

Nieuwsbrief Preview activiteiten april.

Woensdag 12 april om 15:00 uur Preview Kiwi, Free As A Bird

Voor zijn afstuderen aan de toneelschool trok Koen Wouterse een jaar lang op met de Arnhemse dakloze Anton Kolkman, over wie hij het indringende en keiharde toneelstuk Kiwi, Free As A Bird schreef.

Deze hyperrealistische solo-voorstelling op locatie gaat over het leven op straat. Het laat zien hoe makkelijk ieder mens kan afglijden, hoe weinig mogelijkheden er zijn voor hen die zijn afgegleden, maar vooral over hoe je de mooie dingen van het leven op waarde moet schatten. Ondanks zijn politieke en confronterende toon werd de voorstelling een groot succes en hij werd voor meerdere prijzen genomineerd, in zowel in Nederland als België.
A.s. woensdag speelt Koen een preview uit zijn voorstelling bij ons in de winkel. Kom ook kijken en laat je overtuigen om komende zaterdag naar de middagvoorstelling te gaan.


zaterdag 29 april Bookstore Day

Zaterdag 29 april vieren wij de boekhandel. Voor de allereerste keer wordt in Nederland bij meer dan honderd collega-boekverkopers een hele dag feest gevierd. Het is Bookstore Day! En dat zullen jullie beleven. Op de meest inspirerende plek in het Hof van Spaland (of heel Schiedam) kunnen de echte boekenliefhebbers hun keuze maken uit duizenden boeken, waar zij elkaar ontmoeten en kunnen praten over literatuur. 

Wat gaan wij doen?
Een bruisende dag met optredens, speciale uitgaven, aanbiedingen en gesigneerde boeken van onder andere Tim Hofman, Stefan Hertmans, Adriaan van Dis en Stefan Hertmans. Maar pas op, er zijn slechts kleine aantallen beschikbaar, dus het aloude principe geldt dat wie het eerst komt...! En reserveren is niet mogelijk.

Voor de vroege vogels serveren we koffie en thee met zelfgebakken madeleines.  Dat is hét literaire gebakje sinds de Franse schrijver Marcel Proust in zijn meesterwerk Op zoek naar de verloren tijd zijn hoofdpersoon herinneringen laat ophalen na het eten van zo'n heerlijke, van buiten krokante en van binnen zachte lekkernij. Daarna is het niet meer uit de literatuur verdwenen. We serveren twee smaken, vanille en een vleugje citroen.

Het muziekduo Trompert & De Looze brengt vanaf 11.00 uur een ode aan Nobelprijswinnaar Bob Dylan, herdenkt de vorig jaar overleden dichter/zanger Leonard Cohen, speelt muziek van de   Beatles en andere breek- en strooibare songs.

 Ex act 12 uur staat Hugo Borst klaar om voor te lezen uit zijn nieuwe bundel Ach, moedertje. Dit is het vervolg op zijn succesvolle boek Ma, waarvan verondersteld wordt dat iedereen het thema kent: de dementie van zijn moeder. Omdat Ach, moedertje 8 mei gaat verschijnen, maken wij een gelimiteerde uitgave van 40 exemplaren van het verhaal Hanlo. Dit fraaie collectors-item is genummerd en door Hugo Borst gesigneerd en wordt door Post Scriptum voor nop aangeboden aan zijn fans. 

 

  Na een uurtje (13.00 uur) wordt zijn plekje achter de microfoon  ingenomen door Jan Postma. Jan is journalist en fotograaf en schrijft voor De Groene Amsterdammer. Deze lente verscheen zijn essaybundel Vroege werken met een diversiteit aan onderwerpen. Hij schrijft over Joseph Brodsky en Heleen van Royen, over roodharigen en fotografie en over Jan Postma. Wie dat ook moge zijn. Jan Postma schrijft sprankelend en humoristisch.

De allerkleinsten onder ons nestelen zich om half drie rond juffrouw Dotje. Zij leest voor uit de allermooiste prentenboeken. Speciaal voor dit voorleeshalfuurtje bieden wij een mooie partijtje Lemniscaat-prentenboeken voor een zacht prijsje aan. En voor alle kinderen ligt er een verrassing klaar.

En bij elk goed feest hoort een after-party. Vanaf 16.00 uur als het duo Trompert & De  Looze gestaag doorspeelt, schenken wij een glaasje en gaan wij rond met een lekker hapje.

Een feestdag waar je je eigen moment kunt uitkiezen, maar ook gewoon de hele dag in de bookstore mag blijven rondhangen. Wij zorgen wel voor je.


Boekentips

 


CD Recensie - Trio Medaeval & Arve Henriksen - Rimur

Het is niet anders… Deze recensie kan niets anders worden dan een lofzang op een klein groepje fantastische musici die een unieke muzikale prestatie hebben geleverd. Het levert een cd op waar werkelijk niets negatiefs over te zeggen valt.

En veel hebben Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth en Berit Opheim daarvoor niet nodig. Een groot deel van de cd hebben zij genoeg aan hun kristalheldere stemmen om ons mee te nemen op een betoverende muzikale reis door het hoge noorden. Een enkele keer pakt Anna Maria haar traditionele Noorse Hardanger viool erbij of wordt er een beroep gedaan op Arve Henriksen om met zijn trompet voor een extra stem te zorgen. In alle gevallen is het resultaat meeslepend en wonderschoon. Gezangen, hymnes, folksongs en improvisaties, gebaseerd op middeleeuwse bronnen uit IJsland, Noorwegen en Zweden gaan naadloos in elkaar over. De samenzang is ijzingwekkend mooi: engelenzang die nergens zweverig wordt.

De muziek van Trio Mediaeval laat zich niet in een hokje plaatsen. Is het klassiek? Is het wereldmuziek? Is het folk? Liefhebbers van vroege religieuze muziek zullen hun werk kunnen waarderen, evenals mensen die houden van bijvoorbeeld de Keltische klanken van Clannad of de prachtige samenzang van Le Mystere Des Voix Bulgares. Voor de duidelijkheid: de muziek lijkt daar niet op, maar wel de sensatie van de pure schoonheid.

Het is bijna jammer dat het lente is… De cd Rimur van Trio Mediaeval en Arve Henriksen doet verlangen naar een lange winteravond en een knappend haardvuur. Dus… Koop die cd – voor jezelf en voor iedereen die je iets moois gunt – en laat ‘m nog even in het smaakvolle doosje totdat de herfst weer begint.

Tip: ben je een multi-tasker en kun je lezen en luisteren tegelijk, lees er dan een boek bij van de onvolprezen IJslandse schrijver Jón Kalman Stefánsson!

Recensent: Ad van der Kouwe

ECM Records

Prijs: € 20,00

Cijfer: 10

 


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter